Günday, Metin

Loading...
Profile Picture
Name Variants
M.,Günday
Gunday, Metin
Metin, Günday
M.,Gunday
G., Metin
Günday,M.
Günday, Metin
Gunday,M.
M., Günday
Metin, Gunday
G.,Metin
M., Gunday
Job Title
Profesor Doktor
Email Address
metin.gunday@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

6

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Master Thesis
    İdari kolluk tarafından toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlandırılması
    (2023) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    Demokratik rejimlerde, bireylerin ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları güvence altına alınmıştır. Bireyler bu haklarını kullanarak siyasi katılım sağlayabilir ve kamuoyu oluşturabilirler. Dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı demokrasilerin sağlıklı işlemesi ve bireylerin fikirlerini ifade edebilmeleri için vazgeçilmez ve etkili bir araçtır. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin söz konusu önemine rağmen idari kolluk tarafından bu toplanmalar düzen bozucu olarak görülmekte, çoğu zaman ya öncesinde ya da toplanma sırasında engellenmektedir. Halbuki idareye kolluk yetkilerinin verilmesinin sebebi, temel hak ve özgürlüklere engel olunması değil; kamu düzeninin sağlandığı bir ortamda temel hak ve özgürlüklerden herkesin yararlanmasıdır. Bu durum, idari kolluk için toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına dair yükümlülükler doğurur. Dolayısıyla idari kolluk, müdahaleyi zorunlu kılan somut ve haklı bir nedenin mevcudiyeti halinde; kolluk yetkisinin sınırlarına ve hakka dair yükümlülüklerine uymak şartıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerine müdahale edebilir. İdari kolluk, söz konusu hususlara uymadığı takdirde müdahale hukuka aykırı olur. Çalışma, iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde toplantı ve gösteri yürüyüşünün ne olduğu, hakkın kapsamı ve sınırları ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise idarenin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına yönelik yükümlülükleri neler olduğu incelendikten sonra toplantı ve gösteri yürüyüşlerine müdahalenin biçimleri incelenmiştir.
  • Master Thesis
    İmar Hukukuna aykırı yapılar ve bunlara uygulanan yaptırımlar
    (2016) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    İmar Hukukunun gelişimini incelediğimizde, sağlıklı, dengeli ve daha yaşanabilir bir kent olgusu yaratma amaçlandığı görülmektedir. Ancak yürürlüğe giren yasalar sorunların çözümünde yeterli olmamıştır. İmar kurallarına aykırı, insanların huzur ve güvenliğini hatta yaşamını tehdit eden yapılaşmalar mevcuttur. Köyden kente göç olgusu nedeniyle, imara aykırı yapıların ortaya çıktığı ve bunların azımsanmayacak kadar çok olduğu da bilinen bir gerçektir. İmar belli bir düzen kurmayı hedefler. Yaşamın her alanında olduğu gibi imar alanında da çeşitli ve dağınık olan faaliyetlerin belli bir düzene konulması gereği bulunmaktadır. Aksi halde yerleşmeleri keyfi ve düzensiz olacağından, çarpık ve sağlıksız bir kentleşme yaratılarak kamu düzeni, kamu sağlığı, tehlikeye girer. Bu nedenle imar faaliyetlerinin hukuk kuralların atabitutulması gereği ortaya çıkmıştır. İmar mevzuatımıza göre tüm yapılar bir düzene bir kurala bağlanmıştır.3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21. Maddesinde tüm yapıların ruhsata tabi olduğu belirtilmiştir. Bunedenle kamu idaresinin bilgisi ve izni haricinde yapı yapılması olanağı bulunmamaktadır. İmar mevzuatına aykırı yapı sorunu; ekonomik, sosyal, siyasal ve hukuki boyutları ile ele alınıpayrıntılı bir şekilde ele alınıpayrıntılı birşekilde tahlil edilmesi gereken bir meseledir.Biz bu çalışmada imar mevzuatına uygun olarak yapılacak yapı kurallarını inceleyeceğiz. Yapının her aşamasında hem imar mevzuatına uygun yapılaşmayı ve hem de hangi sebeplerle imar mevzuatına uygun yapının, nasıl imara aykırı yapı haline dönüştüğünü araştırmış olacağız. Bu çalışmada imar avramı, imar mevzuatına aykırı yapı kavramı, imar hukuku kavramı incelenmiş, imar yaptırımları kavramı, ardından idari yaptırımların türleri ortaya konulmaya çalışılmış, son kısımda da parasal idari yaptırımlar ve uygulanan yaptırımlara karşı yargısal yollar ele alınmıştır.
  • Master Thesis
    İmar hukukunda ruhsatsız yapı
    (2022) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    ÖZER, Eda. İmar Hukukunda Ruhsatsız Yapı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2022. 3194 sayılı İmar Kanunu ile yapı işlemleri bir izne bağlanmış ve bu sayede idareye bir denetim yetkisi verilmiştir. Aynı zamanda yapılan yapıların idarenin denetim ve gözetimi dahilinde olması sağlanarak daha şeffaf bir düzenin kurulması amaçlanmıştır. Yapı ruhsatı alınması işlemi bir idarî işlem olduğu için, bu işleme karşı Anayasa'nın 125. maddesine göre yargı yolu açık bırakılmıştır. Yapı ruhsatı alınmadan ya da yapı ruhsatı alınmış olmasına rağmen ruhsat ve eklerine aykırı olarak devam edilen yapılar ruhsatsız yapı olarak tanımlanır. Bu bağlamda öncelikle yetkili idare tarafından durum tespiti yapılarak yapı durdurulur ve mühürlenir. Bu aşamadan sonra yapı sahibine aykırılığı gidermesi için bir aylık süre verilir. Bu süre içerisinde aykırılığın giderilmemesi veya yapı ruhsatı alınmaması durumunda idarece yıkım kararı verilir. Aynı zamanda İmar Kanunu'na aykırılık teşkil eden fiil ve hâllerin tespit edilmesi durumunda, sorumlular hakkında idarî para cezası kesilir. İmar idarî para cezalarının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile ilgililer itiraz yoluna başvurabilir. Bu çalışmada imar hukukunda ruhsatsız yapı kavramı ve ruhsatsız yapılara uygulanacak işlemlerle ilgili bir inceleme yapılmıştır. Ayrıca ruhsatsız yapılara uygulanacak olan işlemler yargı kararları bağlamında değerlendirilerek uygulamaya ışık tutulmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler: İdari Para Cezası, İmar Planları, Kazanılmış Hak, Ruhsatsız Yapı, Yapı Ruhsatı
  • Master Thesis
    İptal kararlarının uygulanmaması sebebiyle açılacak tazminat davaları
    (2022) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    Hukuk devleti anlayışının yerleştiği toplumlarda idarenin herhangi bir denetim mekanizması olmaksızın hukuka saygılı davranma konusunda titiz davranarak iptal kararlarını uygulama konusundaki anayasal yükümlülüğüne uyması gerekirken aksi davranışın sıklıkla sergilendiği görülmektedir. Bu kapsamda söz konusu çalışmamda, idarenin, hukuk sınırları içerisinde kalmasını sağlayan önemli araçlardan olan yargısal denetimin etkinliğinin sağlanması için denetim sonucu verilen kararların, idare tarafından uygulanması gerektiği üzerinde durulmuştur. İptal kararlarının uygulanmamasının hangi durumlarda idarenin kusur ve kusursuz sorumluluğuna sebep olacağı açıklanmaya çalışılmıştır. Öte yandan, idarenin söz konusu yükümlülüğünü kendiliğinden yerine getirmemesi akabinde bireylerin başvuracağı hukuki bir yol olarak idari yargılama usulünde düzenlenen tazminat davasına, tazminatın içeriğine istenebilecek feri haklara değinilmiştir. Ayrıca iptal kararlarının uygulanmamasının bireyler, idare ve kamu görevlileri açısından sonuçları üzerinde durulmuştur.
  • Master Thesis
    İdari para cezaları ve idari yargı denetimi
    (2022) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    Bu çalışmanın ana konusunu idari para cezaları, idari para cezalarının idari yaptırımlar içerisindeki yeri ve idari para cezalarına hâkim olan ilkeler söz konusu ilkelerin idari para cezaları açısından önemi, idari para cezalarında olması gereken güvenceler ve idari para cezalarının yargısal denetimi ve denetimde önem arz eden hususlar oluşturmaktadır. Çalışmamda hukuk devleti ilkesinin en önemli sonuçlarından biri olan yasallık ilkesi üzerinde önemle durulmuştur. Bu bağlamda yasallık ilkesi ve bu ilkenin bağlantılı olduğu diğer ilkelere değinilerek idari para cezaları bakımından nasıl düzenlendiği ve sonuçları ayrıca yasallığın kabahatlerde ve idari para cezalarında nasıl düzenlendiği, yargı kararlarına nasıl yansıdığı açıklanmaya çalışılmıştır. Öte yandan, idari para cezalarının idari yaptırım türleri ve diğer para cezalarından ayrılan yönleri ve yargısal denetim bağlamında görevli yargı yeri sorunu üzerinde durularak temelinde bir idari işlem olması sebebiyle idari yargı denetimine tabi olması gerekliliği ve denetimde nelere dikkat edildiği üzerinde durulmuştur. Son olarak, idari yargı denetiminde yürütmenin durdurulması müessesinin yeterli koruma sağlayıp sağlamadığı açıklanmak suretiyle denetimde olması gerekenler belirlenmeye çalışılmıştır.
  • Master Thesis
    Taşınmaz mal mülkiyetine hukuki el atma
    (2020) Günday, Metin; Günday, Metin; Law
    Mülkiyet hakkı, temel hak ve ödevlerden biri olup, 1982 Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca korunmaktadır. Mülkiyet hakkı, ancak kamu yararı amacıyla ve kanunla kısıtlanabilir. Planlı ve kamu ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir kentleşmenin sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan imar planları ile mülkiyet hakkından doğan yetkilerin belirsiz süreliğine kısıtlanması söz konusu olabilmektedir. Kamulaştırma yapılmaksızın imar planlarında kamusal alanda kalan özel mülkiyete konu taşınmaz üzerinde meydana gelen kısıtlılık hali hukuki el atma olarak ifade edilmektedir. Kamulaştırmasız el atma, uzun yıllar sadece fiili el atma olarak kabul edilmişse de yargı kararlarıyla hukuki el atmanın da bir tür kamulaştırmasız el atma olduğuna karar verilmiştir. Hukuki el atma kavramının Türk Hukukunda kabul edilmesi nedeniyle kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atma kavramlarına değindikten sonra hukuki el atmanın tanımı yapılmış, niteliği, koşulları ve geçirdiği süreç yargı kararları ışığında ele alınmış, taşınmaz malikinin hukuki el atmaya karşı başvurabileceği yollar ve açabileceği dava türleri incelenmiştir.