Çelebi, Neşe

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Celebi, N
Celebi, Nes'e
Çelebi, Neş'e
N.,Çelebi
Celebi,N.
Çelebi, Neşe
C., Nese
Ç.,Neşe
Neşe, Çelebi
N.,Celebi
C.,Nese
Nese, Celebi
Çelebi,N.
N., Celebi
Celebi, Nese
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

3

Citation Count

26

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Article
    Citation Count: 3
    Developing a multi-stage production planning and scheduling model for a small-size food and beverage company
    (International Information and Engineering Technology Association, 2021) Çelebi, Neşe; Güray, Cenk; Güray,C.; Industrial Engineering; Department of Metallurgical and Materials Engineering
    A great deal of research has been undertaken in recent years related to facility capacity expansion and production planning problems under deterministic and stochastic constraints in the literature. However, only a small portion of this work directly addresses the issues faced by the food and beverage industry, especially in small-sized enterprises. In this study, a Mixed-Integer Linear Programming model (MILP) is developed for production planning and scheduling decisions for a small-size company producing syrup and jam products. The main constraint is that the multiple syrup and jam production lines in the model share the same limited-capacity module designed for inventory planning. To this end, the present model offers an efficient solution for executing a multi-product, multi-period production line by finding the most satisfactory strategy to match the right product with the useable capacity leading to profit maximization. The present approach is capable of coping with varying demands by offering a detailed costing procedure and implementing an effective inventory model. © 2021 Lavoisier. All rights reserved.
  • Article
    Citation Count: 13
    Ore-age: a hybrid system for assisting and teaching mining method selection
    (Pergamon-elsevier Science Ltd, 2003) Güray, Cenk; Çelebi, Neşe; Paşamehmetoğlu, A. Günhan; Pasamehmetoglu, AG; Industrial Engineering; Department of Metallurgical and Materials Engineering; Department of Civil Engineering
    Mining method selection is among the most critical and problematic points in mining engineering profession. Choosing a suitable method for a given ore-body is very important for the economics, safety and the productivity of the mining work. In the past studies there are attempts to build up a systematic approach to help the engineers to make this selection. But, these approaches work based on static databases and fail in inserting the intuitive feelings and engineering judgments of experienced engineers to the selection process. In this study, a system based on 13 different expert systems and one interface agent is developed, to make mining method selection for the given ore-bodies. The agent Ore-Age, to follow his goal of supplying the maximum assistance to engineers in selecting the most suitable method for a specific ore-body, tries to learn the experiences of the experts he has faced. After this learning process the knowledge base is evolved to include these experiences, making the system more efficient and intuitive in mining method selection work. To realize the above goal, the system's tutoring procedure is executed by the agent, in case an inexperienced user enters the system, to complete his/her missing knowledge about mining method selection. (C) 2002 Elsevier Science Ltd. All rights reserved.
  • Doctoral Thesis
    Küçük ve orta bütçeli işletmeler için işletme iyileştirme modeli (SMEMM)
    (2013) Ergin, Merve Hande; Çelebi, Neşe; Çelebi, Neş'e; Industrial Engineering
    Küçük ve Orta Bütçeli İşletmeler'in (KOBİler) gelişmesi ve iyileşmesi ülke ekonomisine katkı sağlar. Ancak, KOBİ'ler işletmelerinin iyileşmesi için iş uygulamalarında süreklilik sağlamakta zorlanabilirler. İyileşme karmaşık bir olgudur; örgütsel etmenlerin mevcut durumunun değerlendirilmesi gerekir, bununla birlikte etmenlerin ağırlığı işletme geliştikçe değişecektir. KOBİlerin süreç ve kaynaklarındaki eksikliklerden dolayı KOBİler değerlendirme sırasında zorluklarla karşılaşabilirler.Bu çalışmada, İmalat sektöründe faaliyet gösteren Türk KOBİ'lerinin süreçlerinin iyileşmesi için temel adımları içeren yeni bir model önerilmiştir. Bu iyileştirme adımları süreçlerin tanımlı, yönetilebilir ve ölçülebilir olmasını hedefler. Model, mevcut süreçlerin değerlendirilmesinde referans noktası oluşturur ve iş uygulamalarının önceliklendirilmesinde rehberlik eder. Önerilen yeni modelde çerçeve olarak süreç yönetimini ve kalite iyileştirme kavramlarını içeren Yeterlilik Olgunluk Modeli (CMM) kullanılmıştır.Yeni model ampirik olarak test edilmiş ve modelin Türk İmalat Sanayi KOBİlerinin yapısına ve özelliklerine uyması için gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Model, her seviyede tamamlanmış ve eksik aktivitelerin belirlenmesi için bir araç olarak ve işletmenin gelecekteki gereksinimlerini belirlemek için bir yol haritası olarak kullanılabilir.
  • Doctoral Thesis
    Yiyecek içecek sektörü için çok ürünlü, çok aşamalı üretim planlamasına yönelik model ve karar destek sistemi önerisi
    (2016) Çelebi, Neşe; Çelebi, Neşe; Koyuncu, Murat; Industrial Engineering
    Gıda ve içecek endüstrisinde; üretim planlama kararı güvenilir bir talep tahminine bağlıdır. Bu üretim alanlarında -özellikle hammaddelerin bozulabilir olduğu düşünüldüğünde- taleplerin zamanlamasını tahmin etmek; üretimi planlamak ve müşteri gereksinimlerini karşılamak için çok önemlidir. Literatürde gıda ve içecek endüstrisinde talep tahmini yapmak için, otoregresif hareketli ortalama (ARMA), otoregresif entegre hareketli ortalama (ARIMA), doğrusal olmayan ARMA modelleri, Holt-Winters metodları, yapay sinir ağları (ANN), genetik algoritmalar gibi çeşitli istatistiksel modellerin denendiği görülmektedir. Yapılacak tahminler için kullanılacak model verilerin karakteristiğine -'eğilim' veya 'mevsimsellik' özelliklerine- bağlıdır. Bu çalışmada 'gerçel zamanlı, çok aşamalı ve çok hatlı' bir üretim sürdürürken, hem toptan hem de perakende satış yapan bir reçel-şerbet üretim tesisi ele alınmaktadır. Tesisin; kapasite sınırlamaları ve taleplerin belirsizliği gibi sorunların varlığında oluşan üretim zamanlaması problemini çözebilmek için 'zaman serileri analizi' temelli bir talep tahmini yaklaşım modeli kurulmuştur ve bu çalışmada bu model tanıtılmaktadır. Uzun dönem talep tahmini için kullanılan 'zaman serileri modeli işletmenin iki yıllık satış verilerinden elde edilen aylık satış bilgilerinden oluşturulmuştur. Modelde Holt ve Winters'ın üçlü üstel düzleştirme ve mevsimsel düzeltme metotları kullanılarak 2015 yılı için talep tahmini yapılmıştır. Uygulama, gıda ve içecek sektöründe mevsimsel belirsizlikleri ele alabilen ilk çalışmalardan biridir. Modelin tutarlılığında hata ölçütü olarak ortalama mutlak yüzdesel hata (MAPE) kriteri ele alınmıştır. Talep tahmin modelini kurduktan sonra, envanter planlama modülünü de içeren, üretim planlama ve zamanlama modeli olarak karışık tam sayılı programlama modeli kullanılmıştır. Geliştirilen modelin 'belirsizlik' içeren durumlara da kolaylıkla uyum gösterebilir olması, modeli hem şu anki problemin çözümü hem de gelecekteki çalışmalar için en uygun seçenek kılmaktadır. Çalışmanın son kısmında, uç noktalara varan değişken taleplerin olduğu durumlarda kullanıcılara yardımcı olabilecek bir karar destek sistemi önerilmiştir.
  • Doctoral Thesis
    Tedarik zincirleri için e-işbirliği tabanlı yönetim kontrol modeli
    (2012) Akyüz, Göknur Arzu; Çelebi, Neşe; Çelebi, Neş'e; Gürsoy, Güner; Industrial Engineering
    Yeni dönem tedarik zinciri entegrasyonu, Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin ötesine geçip, çok boyutlu ve dengeli bir yaklaşımla kurumların tüm içsel ve dışsal süreçleri için ?işbirliği? gerektirmektedir.Bu açıdan bakıldığında, Kurumsal Karne ve SCOR (Tedarik Zinciri Operasyon Referans) Modeli gibi mevcut model, yaklaşımları ve uzantılarının kısıtlamaları ve sakıncaları literatürde ispatlanmıştır. Bu yaklaşımlar yeni dönem tedarik zincirleri için bütünsel bir yönetim kontrol modeli sağlamaktan uzaktır.Bu nedenle, disiplinlerarası Tedarik Zinciri alanı, halen mevcut bilgi teknolojileri uygulamalarını kullanan, web tabanlı, birlikte iş yapabilir bir teknolojik alt yapı üzerinde, tüm tedarik zinciri süreçlerinin ?e-işbirliği tabanlı? olarak müşterek planlanmasını ve yönetimini sağlayacak, aynı zamanda ?birlikte risk planlama ve yönetimi? de içerecek bir yönetim kontrol modeline ihtiyaç duymaktadır.Bu tezde, e-işbirliği tabanlı bir yönetim konrol modeli geliştirilmiştir. Tasarlanan model, tedarik zinciri süreçlerinin performans ve risk açısından ortak planlanma, kontrol, raporlama ve erken uyarı mekanizmalarını sağlamaktadır.Anahtar Kelimeler: e-işbirliği, yönetim kontrol modeli geliştirme, tedarik zinciri
  • Article
    Citation Count: 10
    DEMAND FORECASTING: A COMPARISON BETWEEN THE HOLT-WINTERS, TREND ANALYSIS AND DECOMPOSITION MODELS
    (Univ Osijek, Tech Fac, 2017) Türkmen, Güzin; Guray, Cenk; Güray, Cenk; Çelebi, Neşe; Computer Engineering; Department of Metallurgical and Materials Engineering; Industrial Engineering
    In food production industry, forecasting the timing of demands is crucial in planning production scheduling to satisfy customer needs on time. In the literature, several statistical models have been used in demand forecasting in Food and Beverage (F&B) industry and the choice of the most suitable forecasting model remains a central concern. In this context, this article aims to compare the performances between Trend Analysis, Decomposition and Holt-Winters (HW) models for the prediction of a time series formed by a group of jam and sherbet product demands. Data comprised the series of monthly sales from January 2013 to December 2014 obtained from a private company. As performance measures, metric analysis of the Mean Absolute Percentage Error (MAPE) is used. In this study, the HW and Decomposition models obtained better results regarding the performance metrics.