Developing a multi-stage production planning and scheduling model for a small-size food and beverage company

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

International Information and Engineering Technology Association

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.
Organizational Unit
Department of Metallurgical and Materials Engineering
Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin alanı çok geniştir ve temel olarak metaller, seramikler, polimerler ve bu üç malzemenin birlikte oluşturdukları kompozit malzemelerin üretimlerini, şekillendirilmelerini, işlemlerini, karakterizasyonlarını ve kullanımlarındaki davranışlarını kapsar. Yüksek Lisans programımızda amacımız, öğrencilerimizin bu konulardan bir veya birkaçında kapsamlı ve derin bir kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahip olmaları ve bilgiye ulaşma, ulaşılan bilgileri değerlendirme, deney tasarlama, deney sonuçlarını analiz etme ve raporlama yeteneklerini kazanmalarıdır. Web sayfamızda yer alan bilgilerden de görülebileceği gibi modern cihaz ve ekipmanla donatılmış güçlü laboratuvar altyapımız çok farklı konularda araştırma yapılmasını olanaklı kılmaktadır. Yüksek Lisans müfredatımızda Malzemelerin İleri Termodinamiği, Malzeme Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler ve Malzeme-Süreç Seçimi ve Tasarım Problemleri isimli üç zorunlu ders yer almaktadır. Tezli Yüksek Lisans programımız bu zorunlu derslerin yanında zorunlu olan Seminer, Yüksek Lisans Tezi ve dört teknik seçmeli dersten, Tezsiz Yüksek Lisans programımız ise zorunlu olan Bitirme Projesi ve 7 teknik seçmeli dersten oluşmaktadır. Teknik seçmeli dersler tez danışmanının onayı dâhilinde çok sayıdaki teknik seçmeli ders arasından seçilmektedir. Programımıza Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunlarının yanısıra diğer Mühendislik Bölümleri ile Fizik, Kimya vb. bölümlerin mezunları da kabul edilebilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan adayların, her birinin akademik ve profesyonel birikimlerine göre belirlenecek bir bilimsel hazırlık programını tamamlamaları gerekmektedir.

Journal Issue

Abstract

A great deal of research has been undertaken in recent years related to facility capacity expansion and production planning problems under deterministic and stochastic constraints in the literature. However, only a small portion of this work directly addresses the issues faced by the food and beverage industry, especially in small-sized enterprises. In this study, a Mixed-Integer Linear Programming model (MILP) is developed for production planning and scheduling decisions for a small-size company producing syrup and jam products. The main constraint is that the multiple syrup and jam production lines in the model share the same limited-capacity module designed for inventory planning. To this end, the present model offers an efficient solution for executing a multi-product, multi-period production line by finding the most satisfactory strategy to match the right product with the useable capacity leading to profit maximization. The present approach is capable of coping with varying demands by offering a detailed costing procedure and implementing an effective inventory model. © 2021 Lavoisier. All rights reserved.

Description

Keywords

Mathematical modeling, MILP, Multi-period, Multi-product, Optimization in food and beverage production, Production planning, Production scheduling

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

3

WoS Q

Scopus Q

Q3

Source

Journal Europeen des Systemes Automatises

Volume

54

Issue

2

Start Page

273

End Page

281

Collections