Yiyecek içecek sektörü için çok ürünlü, çok aşamalı üretim planlamasına yönelik model ve karar destek sistemi önerisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Abstract

Gıda ve içecek endüstrisinde; üretim planlama kararı güvenilir bir talep tahminine bağlıdır. Bu üretim alanlarında -özellikle hammaddelerin bozulabilir olduğu düşünüldüğünde- taleplerin zamanlamasını tahmin etmek; üretimi planlamak ve müşteri gereksinimlerini karşılamak için çok önemlidir. Literatürde gıda ve içecek endüstrisinde talep tahmini yapmak için, otoregresif hareketli ortalama (ARMA), otoregresif entegre hareketli ortalama (ARIMA), doğrusal olmayan ARMA modelleri, Holt-Winters metodları, yapay sinir ağları (ANN), genetik algoritmalar gibi çeşitli istatistiksel modellerin denendiği görülmektedir. Yapılacak tahminler için kullanılacak model verilerin karakteristiğine -'eğilim' veya 'mevsimsellik' özelliklerine- bağlıdır. Bu çalışmada 'gerçel zamanlı, çok aşamalı ve çok hatlı' bir üretim sürdürürken, hem toptan hem de perakende satış yapan bir reçel-şerbet üretim tesisi ele alınmaktadır. Tesisin; kapasite sınırlamaları ve taleplerin belirsizliği gibi sorunların varlığında oluşan üretim zamanlaması problemini çözebilmek için 'zaman serileri analizi' temelli bir talep tahmini yaklaşım modeli kurulmuştur ve bu çalışmada bu model tanıtılmaktadır. Uzun dönem talep tahmini için kullanılan 'zaman serileri modeli işletmenin iki yıllık satış verilerinden elde edilen aylık satış bilgilerinden oluşturulmuştur. Modelde Holt ve Winters'ın üçlü üstel düzleştirme ve mevsimsel düzeltme metotları kullanılarak 2015 yılı için talep tahmini yapılmıştır. Uygulama, gıda ve içecek sektöründe mevsimsel belirsizlikleri ele alabilen ilk çalışmalardan biridir. Modelin tutarlılığında hata ölçütü olarak ortalama mutlak yüzdesel hata (MAPE) kriteri ele alınmıştır. Talep tahmin modelini kurduktan sonra, envanter planlama modülünü de içeren, üretim planlama ve zamanlama modeli olarak karışık tam sayılı programlama modeli kullanılmıştır. Geliştirilen modelin 'belirsizlik' içeren durumlara da kolaylıkla uyum gösterebilir olması, modeli hem şu anki problemin çözümü hem de gelecekteki çalışmalar için en uygun seçenek kılmaktadır. Çalışmanın son kısmında, uç noktalara varan değişken taleplerin olduğu durumlarda kullanıcılara yardımcı olabilecek bir karar destek sistemi önerilmiştir.
In F&B industry; decision to increase the production capacity depends on a reliable demand forecasting. In food production, forecasting the timing of demands is crucial in planning production scheduling to satisfy customer needs on time. Several statistical models have been used in demand forecasting in F&B industry. Most of the studies applied linear models such as autoregressive moving average (ARMA), autoregressive integrated moving average (ARIMA) for linear cases; non-linear ARMA, Holt-Winters (HW) exponential smoothing, various kinds of data mining techniques utilizing ensemble learning, artificial neural networks (ANN), genetic algorithms with radial basis function and fuzzy logic systems used with non-linear data, to predict future sales. Naturally, the model to be used for prediction is strongly related to the characteristics of the data such as the 'trend' or the 'seasonality' observed. This study presents the results by examining the effectiveness of demand forecasting using time series analysis and possibilistic-probabilistic approaches in production scheduling problem of a real world multi-stage and multi-line sherbet and jam production company producing multiple products for both retail and wholesale sharing a limited capacity when demands are uncertain. A time series model for long term forecasting is developed by obtaining monthly sales data from company from January 2013 to December 2014. Triple exponential smoothing method of HW multiplicative with seasonality, trend analysis and seasonal decomposition methods are compared and the best fit model is adapted in order to predict 2015 demand. As performance measures, the mean absolute percentage error (MAPE) ratio is used as evaluation metric. Following this approach possibilistic and probabilistic models were applied to predict the demand data for situations possessing uncertainties. After the forecasting model, a mixed integer programming model is utilized for production planning and scheduling, containing a module caring for inventory planning. The adaptability of the model to the cases dealing with 'uncertainty', keeps the model as an efficient base for the future studies with the given case. As the final stage, a decision support system was designed to help the users to deal with cases with varying demand structures touching to extremities.

Description

Keywords

Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Bulanık mantık, Karar destek sistemleri, Karışık tam sayılı doğrusal programlama, Industrial and Industrial Engineering, Optimizasyon, Fuzzy logic, Decision support systems, Trend analizi, Mixed integer linear programming, Optimization, Zaman serileri, Trend analysis, Time series, Üretim planlaması, Production planning

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

167