Bektaş, Ümmühan Eda

Loading...
Profile Picture
Name Variants
B., Ummuhan Eda
Bektaş, Ümmühan Eda
Bektas, Ummuhan Eda
Ümmühan Eda, Bektaş
U. E. Bektas
Ü.E.Bektaş
B.,Ummuhan Eda
Bektas,U.E.
B.,Ümmühan Eda
Bektaş,Ü.E.
Ü. E. Bektaş
Ü.,Bektaş
U., Bektas
U.E.Bektas
Ummuhan Eda, Bektas
B., Ümmühan Eda
Bektas, Eda
Bektas, Eda
Bektaş, Eda
Job Title
Doktor Öğretim Üyesi
Email Address
eda.bektas@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

5

Articles

1

Citation Count

1

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Master Thesis
    Otoriter eğilimli yönetimlerin yargı bağımsızlığını etkileme stratejileri: Polonya ve Macaristan örneklerinin incelenmesi
    (2024) Öcal, Ada Berkay; Bektaş, Ümmühan Eda; Political Science and Public Administration
    Günümüzde demokrasiler, bir gerileyiş evresine girmiş görünmektedirler. Küresel düzlemde demokratik standartlarda bir gerileme anlamına gelen bu durum açısından yargı bağımsızlığının demokrasi ve özgürlüklerin korunmasında önemi ve oynadığı rol daha da anlam kazanmaktadır. Bu çalışma, iktidara gelen otoriter eğilimli yönetimlerin demokrasinin korunmasında kilit rol oynayan yargı bağımsızlığını zayıflatarak üzerlerindeki yatay hesap verebilirlik ile denge ve denetim mekanizmalarından kurtularak yetki alanlarını genişletmek için kullandıkları üç temel kurumsal strateji olan kolonizasyon, kopyalama ve kaçınma stratejilerini incelemektedir. Yürütmenin genişlemesi amacıyla kullanılan üç kurumsal müdahale stratejisi, Macaristan ve Polonya örnekleri üzerinden incelenmektedir. Söz konusu iki ülkenin örnek vakalar olarak seçilmesinde benzer totaliter tarihsel deneyim mirası, demokratikleşme süreci geçmişi ve birbirine yakın ideolojik konumdaki otoriter eğilimli yönetimlerin yargı bağımsızlığına yönelik sistemli müdahaleler gerçekleştirmiş olması gibi benzerlikler etkili olmuştur.
  • Master Thesis
    Toplumsal hareketlerin demokratik rejimlerde politikalara etkilerinin karşılaştırmalı analizi
    (2024) Arlı, Beyza Nur; Bektaş, Ümmühan Eda; Political Science and Public Administration
    Toplumsal hareketler taleplerini dile getirdikleri süre boyunca siyasi sistemlerden cevap almak ve değişim yaratmak için mücadele ederler. Siyasi sistemlerin toplumsal hareketlere cevap verebilirlik süreçleri beş farklı seviyeden oluşur. Toplumsal hareketlerin kamu politikalarını nasıl etkilediklerini inceleyen bu araştırmada, cevap alma süreçlerinin üçüncü etki seviyesi 'politika bağlamında cevap verebilirlik' seviyesine kadar olan süreç incelenmiştir. Toplumsal hareketlerin cevap alma süreçlerinin üçüncü etki seviyesine ulaşması ve değişim yaratması için eylemlerinde bulundurmasının avantajlı olacağı sürekli, gerekli ve yeterli koşullar vardır. Toplumsal hareketler sürekli koşullar sayesinde mobilize olur. Gerekli koşullar sayesinde görünürlük kazanır. Yeterli koşullar sayesinde siyasi karar vericilere erişim sağlar ve iş birliği imkanına ulaşır. Mobilize olmak için sürekli örgütlenmeli ve ağ kurmalı, miras ve protesto döngüsünü sağlamalıdır. Görünür olmak için gerekli medya ve kamuoyu desteğiyle dikkat çekmelidir. Erişim ve iş birliği sağlamak için ittifaklar kurmalıdır. Bu bağlamda bu araştırma, toplumsal hareketlerin sürekli, gerekli ve yeterli koşulları sağladığı sürece etki modellerindeki taktik ve stratejilerden faydalanarak cevap alma süreçlerindeki politika bağlamında cevap verebilirlik seviyesine ulaştığını savunmaktadır. Bu teorik çerçeve kapsamında toplumsal hareketlerin kamu politikalarına olan etkilerini görmek için dört demokratik ülkedeki toplumsal hareketler incelenmiştir. Ülkeler Fransa, ABD, Şili ve Türkiye'dir. Bu ülkelerin siyasi sistemleri, hükümet biçimleri, sosyo-kültürel yapıları, ekonomik düzeyleri birbirinden farklıdır. Burada önemli olan, toplumsal hareketlerin birbirinden farklı yapılara veya düzeylere sahip ülkelerde veya zamanlarda meydana geldiğinde dahi sürekli, gerekli ve yeterli koşullar sayesinde kamu politikalarını etkileyebilecek olmasıdır. Buna göre, Fransa'da 2018-2022 yılları arası Sarı Yelekliler Hareketi, ABD'de 2014-2022 yılları arası Black Lives Matter Hareketi, Şili'de 2019-2022 yılları arası Santiago Metro Protestosu kısa dönemli ve Türkiye'de 1982-2015 yılları arası Bağımsız Kadın Hareketi uzun dönemli incelenerek koşullar çerçevesinde cevap alma süreçlerinden politika bağlamında cevap verebilirlik etkisine erişim sağlamış, politikaları etkileme konusunda başarılı olmuştur. İncelenen toplumsal hareketler bu başarılara ulaşırken etki modellerindeki taktik ve stratejilerden faydalanarak dolaylı veya ortak etki modelini kullanmıştır.
  • Master Thesis
    Yeni bir sendikal düzenin geliştirilmesi: Hak-İş konfederasyonu örneği
    (2024) Yıldırım, Elif; Bektaş, Ümmühan Eda; Political Science and Public Administration
    Sendikaların ekonomik, demokratik, sosyal, siyasal, kültürel, hukuki vb. alanlardaki değişimler, koşullar ve ihtiyaçlar karşısında yeni zorluklarla mücadeleleri devam etmektedir. Günümüzde çalışma hayatında yaşanan değişimlere bağlı olarak endüstri ilişkiler sisteminin yeni konu ve sorunları bünyesinde barındırdığı görülmektedir. Bunun sonucu olarak, işçilerin emeklerinin korunması, geliştirilmesi, çalışanların taleplerine karşı her alanda cevaplar, birikimler ve donanımlar oluşturma gereksinimi sendikalara yeni görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Günümüzde sadece üye sayısını arttırmayı amaçlayan ve ücret sendikacılığını benimseyen 'geleneksel/klasik' sendikal anlayış yerine, sendikalara katılarak örgütlü çalışan haline gelenler ile birlikte henüz sendika dışında kalanları (örgütlenemeyenler, işsizler, atipik çalışanlar) kapsayan geniş temsile ve toplumsal bir güce ulaşmak daha fazla önem kazanmaktadır. Diğer yandan ulusal ve küresel ölçekte tüm sendikalardan mevcut statü ve sınırları aşarak, kendilerini yenileyerek ulus devletler, çok uluslu şirketler ve ilgili uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde yeni bir bakış açısıyla çalışanların ihtiyaç ve sorunlarına özgün ve etkili çözümler üretmeleri beklenmektedir. Gelecekte daha yaygın ve daha güçlü bir emek hareketi için, emeğin sosyal ve ekonomik haklarını geliştirmenin yanı sıra değişen koşullara uyum sağlayan ve sorunları sahiplenerek çözüm bulma misyonu üstlenen yeni bir sendikal modele ihtiyaç vardır. Sendikaların toplum nezdinde meşruiyet tartışmalarını ortadan kaldırarak varlıklarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duydukları yeni sendikal anlayış çerçevesinde yeni konu ve kavramları geliştirmeleri, yeni örgütlenme stratejilerini de hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sendikal hareketin yeni bir düzen arayışı çerçevesinde yeni anlayışları ve stratejileri incelenmektedir. Ayrıca, yeni sendikal hareket arayışları ve stratejileri, HAK-İŞ Konfederasyonu'nun politikaları ve çalışmaları bağlamında da incelenmiştir.
  • Article
    Citation Count: 1
    Legislative committees in the Turkish Parliament: performing procedural minimum or effective scrutiny?
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2023) Bektas, Eda; Political Science and Public Administration; Political Science and Public Administration
    This study examines committee influence on government bills during the AKP's 2011-2015 majority government term in Turkey, an era characterised by democratic backsliding. It explores whether committees introduce more substantial amendments to government bills when they draw on their scrutiny powers (i.e. hearing sponsoring ministers, hearing stakeholders, forming subcommittees, secondary committee review) providing them diverse information and policy expertise. I hypothesise and test under what conditions committees use these competencies to initiate substantial changes. Overall findings based on a novel dataset indicate that legislative committees introduce more substantial amendments to government bills when they consult with sponsoring ministers and stakeholders. These findings suggest that the formal capabilities of legislative committees provide opportunities for legislators to influence government legislation even in adverse political contexts, as these mechanisms limit the government's ability to impose its legislative agenda unilaterally. It contributes to the debates on strengthening legislatures for effective government scrutiny.
  • book-chapter.listelement.badge
    Otoriterleşme ve Gayriresmi Kurumlar: Türkiye Örneği
    (Atılım Üniversitesi Yayınları, 2022) Bektaş, Eda; Political Science and Public Administration