Kampüste Sağlıklı Beslenme Ortamına Yönelik Algılar: Ankara/Türkiye’de Özel Bir Üniversitede Yapılan Nitel Araştırma

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Nutrition and Dietetics
(2017)
Student admission to the Atılım University Department of Nutrition and Dietetics started in 2017. Our Department is the only academic institution to offer undergraduate-level education completely in English in the field of Nutrition and Dietetics in Ankara. The studies of our department may be classified into two main categories; education and research. The current education programs are offered taking into consideration the awareness of the responsibility in offering a degree in Nutrition and Dietetics; by competent instructors in the field, and with an inter-disciplinary approach. Our aim for the future alumni of our undergraduate program is to undertake their responsibilities in the light of their information with a professional insight, and the confidence to constantly update themselves at hospitals, polyclinics, public health centers, ministries, catering institutions, food companies, universities and such where they may be employed in positions such as health care professionals, academicians, researchers, directors or policy makers.

Journal Issue

Abstract

Amaç: Üniversiteler sadece öğrencilere değil, aynı zamanda her kademeden çalışana da yemek hizmeti sunan kurumlardır.Ancak mevcut literatürde üniversite kampüsündeki beslenme ortamının bu hizmetten faydalanan farklı paydaşlartarafından değerlendirildiği çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu nedenle bu çalışma, öğrencilerin ve üniversite personelinin kampüsbeslenme ortamına yönelik deneyimlerini ve algılarını anlamayı ve kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bireyler ve Yöntem: Ankara’da özel bir üniversiteye bağlı altmış dört kişi ile gerçekleştirilen odak grup görüşmelerindekikatılımcılar; (i). Ulusal ve uluslararası öğrenciler, (ii) Akademik personel, (iii) İdari personel ve (iv) Destek personelidir.Tematik analizler NVivo yazılımı ile yapılmış ve Nutrient Rich Food Index 9.3 (NRF 9.3) besin örüntüsü profili algoritması ilekafeteryanın bir aylık öğle yemeği menüsü değerlendirilerek üçgenleme yapılmıştır. Bulgular: Niteliksel analizler katılımcıların yemek hizmetlerinin beslenmedeki önemine ve besin değeri düşük yiyecek veiçecek tüketiminin sonuçlarına dair farkındalıkları olduğunu ortaya koymuştur. Menülerin besin değeri, yemek seçimindekien önemli belirleyicilerden biri olmakla birlikte katılımcılar, menülerin bir diyetisyen tarafından planlanmasına ilişkintaleplerini dile getirmişlerdir. Nitel analiz sonuçlarına göre belirlenen yedi kapsayıcı tema; (i) idari süreç, (ii) besin değeri,(iii) çeşitlilik, (iv) tat-lezzet, (v) hijyen ve besin güvenliği, (vi) kültürler arası kapsayıcılık ve (vii) fiyat olmuştur. Kampüsöğle yemeği menü seçeneklerinin NRF 9.3 skorları da nitel bulguları destekleyecek şekilde düşük (en az 0.09 ile en çok 3.19arasında) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, yiyecek ve içecek hizmetlerinde besin değeri ve çeşitliliğinin katılımcıların yiyecek seçimi ve deneyimleriiçin fiyat ve tattan daha baskın belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, bir üniversitenin tüm paydaşlarınasağlıklı menüler sunmanın önemine dikkat çekmekte ve bu sebeple bu kurumlarda diyetisyen istihdamının gerekliliğinivurgulamaktadır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

1

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Beslenme ve Diyet Dergisi

Volume

48

Issue

3

Start Page

18

End Page

38

Collections