Kampüste Sağlıklı Beslenme Ortamına Yönelik Algılar: Ankara/türkiye’de Özel Bir Üniversitede Yapılan Nitel Araştırma

dc.contributor.author Kalyoncu, Zeynep Begum
dc.contributor.author Çetiner, Özlem
dc.contributor.author Balcı, Tuğçe N.
dc.contributor.author Eroğlu, Zeynep B.
dc.contributor.author Merdol, Türkan Kutluay
dc.contributor.other Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned 2024-09-10T21:37:24Z
dc.date.available 2024-09-10T21:37:24Z
dc.date.issued 2020
dc.department Atılım University en_US
dc.department-temp ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Amaç: Üniversiteler sadece öğrencilere değil, aynı zamanda her kademeden çalışana da yemek hizmeti sunan kurumlardır.Ancak mevcut literatürde üniversite kampüsündeki beslenme ortamının bu hizmetten faydalanan farklı paydaşlartarafından değerlendirildiği çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu nedenle bu çalışma, öğrencilerin ve üniversite personelinin kampüsbeslenme ortamına yönelik deneyimlerini ve algılarını anlamayı ve kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bireyler ve Yöntem: Ankara’da özel bir üniversiteye bağlı altmış dört kişi ile gerçekleştirilen odak grup görüşmelerindekikatılımcılar; (i). Ulusal ve uluslararası öğrenciler, (ii) Akademik personel, (iii) İdari personel ve (iv) Destek personelidir.Tematik analizler NVivo yazılımı ile yapılmış ve Nutrient Rich Food Index 9.3 (NRF 9.3) besin örüntüsü profili algoritması ilekafeteryanın bir aylık öğle yemeği menüsü değerlendirilerek üçgenleme yapılmıştır. Bulgular: Niteliksel analizler katılımcıların yemek hizmetlerinin beslenmedeki önemine ve besin değeri düşük yiyecek veiçecek tüketiminin sonuçlarına dair farkındalıkları olduğunu ortaya koymuştur. Menülerin besin değeri, yemek seçimindekien önemli belirleyicilerden biri olmakla birlikte katılımcılar, menülerin bir diyetisyen tarafından planlanmasına ilişkintaleplerini dile getirmişlerdir. Nitel analiz sonuçlarına göre belirlenen yedi kapsayıcı tema; (i) idari süreç, (ii) besin değeri,(iii) çeşitlilik, (iv) tat-lezzet, (v) hijyen ve besin güvenliği, (vi) kültürler arası kapsayıcılık ve (vii) fiyat olmuştur. Kampüsöğle yemeği menü seçeneklerinin NRF 9.3 skorları da nitel bulguları destekleyecek şekilde düşük (en az 0.09 ile en çok 3.19arasında) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, yiyecek ve içecek hizmetlerinde besin değeri ve çeşitliliğinin katılımcıların yiyecek seçimi ve deneyimleriiçin fiyat ve tattan daha baskın belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, bir üniversitenin tüm paydaşlarınasağlıklı menüler sunmanın önemine dikkat çekmekte ve bu sebeple bu kurumlarda diyetisyen istihdamının gerekliliğinivurgulamaktadır. en_US
dc.identifier.citationcount 1
dc.identifier.doi 10.33076/2020.BDD.1392
dc.identifier.endpage 38 en_US
dc.identifier.issn 1300-3089
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.startpage 18 en_US
dc.identifier.uri https://doi.org/10.33076/2020.BDD.1392
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/7454
dc.identifier.volume 48 en_US
dc.institutionauthor Çetiner, Özlem
dc.institutionauthor Eroğlu, Zeynep Büşra
dc.institutionauthor Merdol, Türkan
dc.institutionauthor Atasoy, Zeynep Begüm Kalyoncu
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Beslenme ve Diyet Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Kampüste Sağlıklı Beslenme Ortamına Yönelik Algılar: Ankara/türkiye’de Özel Bir Üniversitede Yapılan Nitel Araştırma en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 1f2dc58a-135d-4b90-88f2-22765dd32a3c
relation.isAuthorOfPublication 77bfced0-6600-48e8-9517-1afe083d1153
relation.isAuthorOfPublication b4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isAuthorOfPublication d31ac89c-7180-4142-97a2-fb4ca36479ae
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 1f2dc58a-135d-4b90-88f2-22765dd32a3c
relation.isOrgUnitOfPublication 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103

Files

Collections