Kampüste Sağlıklı Beslenme Ortamına Yönelik Algılar: Ankara/Türkiye’de Özel Bir Üniversitede Yapılan Nitel Araştırma

dc.contributor.authorÇetiner, Özlem
dc.contributor.authorÇetiner, Özlem
dc.contributor.authorEroğlu, Zeynep Büşra
dc.contributor.authorMerdol, Türkan
dc.contributor.authorAtasoy, Zeynep Begüm Kalyoncu
dc.contributor.otherNutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-09-10T21:37:24Z
dc.date.available2024-09-10T21:37:24Z
dc.date.issued2020
dc.departmentAtılım Universityen_US
dc.department-tempATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractAmaç: Üniversiteler sadece öğrencilere değil, aynı zamanda her kademeden çalışana da yemek hizmeti sunan kurumlardır.Ancak mevcut literatürde üniversite kampüsündeki beslenme ortamının bu hizmetten faydalanan farklı paydaşlartarafından değerlendirildiği çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu nedenle bu çalışma, öğrencilerin ve üniversite personelinin kampüsbeslenme ortamına yönelik deneyimlerini ve algılarını anlamayı ve kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bireyler ve Yöntem: Ankara’da özel bir üniversiteye bağlı altmış dört kişi ile gerçekleştirilen odak grup görüşmelerindekikatılımcılar; (i). Ulusal ve uluslararası öğrenciler, (ii) Akademik personel, (iii) İdari personel ve (iv) Destek personelidir.Tematik analizler NVivo yazılımı ile yapılmış ve Nutrient Rich Food Index 9.3 (NRF 9.3) besin örüntüsü profili algoritması ilekafeteryanın bir aylık öğle yemeği menüsü değerlendirilerek üçgenleme yapılmıştır. Bulgular: Niteliksel analizler katılımcıların yemek hizmetlerinin beslenmedeki önemine ve besin değeri düşük yiyecek veiçecek tüketiminin sonuçlarına dair farkındalıkları olduğunu ortaya koymuştur. Menülerin besin değeri, yemek seçimindekien önemli belirleyicilerden biri olmakla birlikte katılımcılar, menülerin bir diyetisyen tarafından planlanmasına ilişkintaleplerini dile getirmişlerdir. Nitel analiz sonuçlarına göre belirlenen yedi kapsayıcı tema; (i) idari süreç, (ii) besin değeri,(iii) çeşitlilik, (iv) tat-lezzet, (v) hijyen ve besin güvenliği, (vi) kültürler arası kapsayıcılık ve (vii) fiyat olmuştur. Kampüsöğle yemeği menü seçeneklerinin NRF 9.3 skorları da nitel bulguları destekleyecek şekilde düşük (en az 0.09 ile en çok 3.19arasında) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, yiyecek ve içecek hizmetlerinde besin değeri ve çeşitliliğinin katılımcıların yiyecek seçimi ve deneyimleriiçin fiyat ve tattan daha baskın belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, bir üniversitenin tüm paydaşlarınasağlıklı menüler sunmanın önemine dikkat çekmekte ve bu sebeple bu kurumlarda diyetisyen istihdamının gerekliliğinivurgulamaktadır.en_US
dc.identifier.citation1
dc.identifier.doi10.33076/2020.BDD.1392
dc.identifier.endpage38en_US
dc.identifier.issn1300-3089
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage18en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33076/2020.BDD.1392
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14411/7454
dc.identifier.volume48en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyet Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKampüste Sağlıklı Beslenme Ortamına Yönelik Algılar: Ankara/Türkiye’de Özel Bir Üniversitede Yapılan Nitel Araştırmaen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication1f2dc58a-135d-4b90-88f2-22765dd32a3c
relation.isAuthorOfPublication77bfced0-6600-48e8-9517-1afe083d1153
relation.isAuthorOfPublicationb4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isAuthorOfPublicationd31ac89c-7180-4142-97a2-fb4ca36479ae
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery1f2dc58a-135d-4b90-88f2-22765dd32a3c
relation.isOrgUnitOfPublication2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103

Files

Collections