AB VE TÜRKİYE’NIN BATI BALKAN POLİTİKALARININ BİR DEĞERLENDİRMESİ: ELEŞTİREL BİR BAKIŞ VE GELECEKTEKİ İŞBİRLİĞİNE DAİR BEKLENTİLER

Trakya Univ Balkan Yerlesesi Enstituler Binasi

International Relations
(1997)
The Atılım University Department of International Relations was founded in 1997. International relations is a field of science where the relations among states, organizations and other players in the international system are researched and observed. The field of international relations is also an interdisciplinary field, combining areas such as economy, history and political science to research on topics such as human rights, global poverty, environment, economy, globalization, security and global ethics. Offering three Graduate Degree programs in addition to the undergraduate program, the Department of International Relations continues to graduate individuals from its Graduate Degree Program in European Union Studies, as well as its Graduate Degree programs in Turkish and English.

Bir yumuşak güç olan AB, başta Batı Balkanlar olmak üzere uluslararası alanda etkinliğini kısıtlayıcı birçok problemle karşı karşıyadır. Bu gölgede yumuşak gücünün dönüştürücülüğü azımsanmayacak ölçüde azalmıştır. Bu makale AB’nin yakın çevresinde ve özellikle de Batı Balkanlar’da uyguladığı yumuşak güç politikalarının önündeki problemler tartışılacak ve Birliğin etkinliğini sürdürebilmesi ve bu etkinliğe yeni boyutlar katabilmesinin muhtemel yolları tartışılacaktır. Makalenin araştırma sorusu AB’nin acil olarak yüzleşmek zorunda olduğu konuların neler olduğudur. AB mekanizmalarının Birliğin yakın çevresinde istikrarı, demokrasiyi ve barışı arttırmakta başarılı olamadığı düşünüldüğünde, alternatiflerin dikkate alınması gerektiği bir gerçektir. Bu şekilde düşünüldüğünde Türkiye on yıl önceki performansıyla Batı Balkanlarda etkili olabildiğini göstermştir. Fakat ekonomik olarak zayıflayan günümüz Türkiyesi on yıl önce olduğu gibi bölge üzerinde egemenlik kurmak değil sadece bölge devletleriyle ilişkilerini güçlendirmek istemektedir.

Koç, Zeynep Elif/0000-0003-0382-9757;

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi