YABANCI DİL ÖĞRENENLERİN KULLANDIKLARI DİNLEME STRATEJİLERİ İLE OKUMADA MEDYA TECİHLERİ VE OKUMA SIKLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Information Systems Engineering
Information Systems is an academic and professional discipline which follows data collection, utilization, storage, distribution, processing and management processes and modern technologies used in this field. Our department implements a pioneering and innovative education program that aims to raise the manpower, able to meet the changing and developing needs and expectations of our country and the world. Our courses on current information technologies especially stand out.

Son yıllarda yabancı dil eğitiminde dinlemestratejilerinin önemine ve kullanılmasına yönelikolarak birçok çalışmanın yapıldığı görülmektedir.Bunlardan bazıları yabancı dil dinleme becerileriningeliştirilmesinde elektronik ortamdan okuma desteğisağlamanın etkili olabileceğine ilişkin kanıtlar daortaya koymaktadır. Ancak bu konun daha etraflıca elealınması veriye dayalı olarak çok yönlü olarakaraştırılması gelinen noktada kritik bir önemtaşımaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada yabancı dileğitimi alan öğrencilerin dinleme stratejilerikullanmaları ile yabancı dilde okuma yaparken tercihettikleri medya ve okuma sıkları arasındaki ilişkiaraştırılarak bu konuya farklı bir açıdan yaklaşılmıştır.İlişkisel tarama deseninin kullanıldığı çalışmada 531katılımcıdan veri toplanmıştır. Elde edilen bulgularagöre katılımcıların okuma sıklıkları arttıkça,ansiklopedi, gazete ve ders notlarını ekrandan okumaeğiliminde oldukları; basılı ders kitabını ve ekrandanders notlarını okuyanların daha fazla dinleme stratejisikullanmaya yöneldikleri tespit edilmiştir. Çalışmada,yabancı dil eğitimcilerinin elektronik ders notu desteğisağlayarak öğrencilerinin dinleme ve okuma gibialımlayıcı becerilerinin gelişimine olumlu katkısağlayabilecekleri tartışılmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi