İnsülin Direncine Etki Eden Besinler

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Nutrition and Dietetics
(2017)
Student admission to the Atılım University Department of Nutrition and Dietetics started in 2017. Our Department is the only academic institution to offer undergraduate-level education completely in English in the field of Nutrition and Dietetics in Ankara. The studies of our department may be classified into two main categories; education and research. The current education programs are offered taking into consideration the awareness of the responsibility in offering a degree in Nutrition and Dietetics; by competent instructors in the field, and with an inter-disciplinary approach. Our aim for the future alumni of our undergraduate program is to undertake their responsibilities in the light of their information with a professional insight, and the confidence to constantly update themselves at hospitals, polyclinics, public health centers, ministries, catering institutions, food companies, universities and such where they may be employed in positions such as health care professionals, academicians, researchers, directors or policy makers.

Journal Issue

Abstract

İnsülin direnci, başta diyabet ve metabolik sendrom olmak üzere birçok hastalığın oluşum sürecinde rol oynayabilenönemli bir aktördür. Fiziksel aktivite ve beslenme gibi değiştirilebilir yaşam koşulları ile insülin direnci oluşumununönüne geçilebilmektedir. Bu derleme yazının amacı, insülin direnci oluşumu ve yönetimi sürecinde etkili olduğu düşünülenbesinleri incelemek ve olası yararları üzerinde durmaktır. Bu bağlamda, derleme kapsamında polifenol içeriği yüksekbesinler ile posadan zengin besinler değerlendirilmiştir. İnsülin direncine etki eden ve etki ettiği düşünülen pek çok besinolmasına karşılık, tartışmalı ve zıt çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle tek bir besin üzerinde yoğunlaşmak yerine diyettekibesin çeşitliliğini arttırıp, sözü geçen besinlerin diyete uygun miktarlarda eklenmesi daha yararlı bir yaklaşım olacaktır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Beslenme ve Diyet Dergisi

Volume

46

Issue

2

Start Page

192

End Page

200

Collections