Raimondo D'Aronco'nun İstanbul Art Nouveau Tarzının Doğuşu: Sanayi MektebininOrman, Madencilik ve Tarım Bakanlığı ve Yeniçeri Müzesine Dönüşümü

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abidin Temizer

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Fine Arts and Elective Courses
(2016)
The Department of Fine Arts and Elective Courses was founded under the School of Fine Arts Design and Architecture in 2016. Within the field of Fine Arts, and during our elective courses offered in English and Turkish for the undergraduate students of our University, our students learn about topics such as art history, art criticism, the relationship between art and society, cultural heritages and their protection, museums and museum studies. We contribute to the self and artistic improvement of our students through practice courses in the fields of music, theater, film, photography, dance, art, comics, statues, tile-glazing, mosaics, ceramics, elocution, rhetoric, sign language and digital art. We aim our students to gain the skills of the 21st century such as entrepreneurship, creativity, critical thinking, problem solving, correct self-expression, flexibility, harmony, media and technology, self-guidance, responsibility, social and intercultural communication; through art. The courses of Theater for Entrepreneurship Skills and Creativity in Professional Life are offered in English, and are within the scope of non-elective Entrepreneurship courses.

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, Sultanahmet Meydanı’nda yer alan ve günümüzde Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası \rolarak hizmet veren yapı, ayrıntılı olarak incelenmektedir. Yapı ilk olarak 1866-1868 yıllarında Dersaadet Sanayi \rMektebi olarak inşa edilmiş, 1894’teki büyük depremden sonra Raimondo D’Aronco tarafından 1894-1900 yılları \rarasında Orman, Maadin ve Ziraat Nezareti olarak yeniden tasarlanmış ve Yeniçeri Müzesi eklenmiştir. Bu \rmakalenin yazarları, her ne kadar diğer yazarlarca farklı yorumlansa da bu tasarımın İstanbul’daki Art Nouveau \rhareketinin ilk yorumları olduğu ve Osmanlı’da genius loci olarak ilk izlerini yansıttığı görüşündedir. Bilindiği gibi \rİstanbul Art Nouveau’su daha sonra çokça ilgi görmüş ve özellikle konut mimarisinde tercih edilmiştir. Bu makalede \rRaimondo D’Aronco’nun tasarımında Osmanlı yerel mimarisi ile Art Nouveau özelliklerinin nasıl birlikte \ryorumlandığı tartışılacaktır. İncelenen yapı, Raimondo D’Aronco’nun tasarımının gelişiminin kesin tarihlerle takip \redilmesine olanak vermesi ve en erken örneklerinden olması açısından önemlidir. İlk kez 3 boyutlu lazer tarama \rcihazı kullanılarak dijital olarak yapılan cephe çizimleri, yapı evrelerinin ayrıntılı incelenmesine olanak vermiştir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

Q4

Source

Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi

Volume

9

Issue

23

Start Page

55

End Page

94

Collections