Namus Sistemini Meşrulaştırma Ölçeği’nin Geliştirilmesi

Department of Psychology
(2004)
The Atılım University Department of Psychology was founded in the year 2004, and is the first Department of Psychology at the Foundation Schools of Ankara. Our undergraduate program is accredited by FEDEK (The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences) until 2026. The aim of the department is to raise individuals who are experienced in psychological research and practices and equipped with professional ethics and theoretical knowledge. Our department allows our students to take courses in line with their interests and career goals with our wide range of elective courses on the sub-fields of psychology.

Bu çalışmanın amacı, sistemi meşrulaştırmakuramı (Jost ve Banaji, 1994) temelinde, bireylerin toplumdaki namus düzenini meşrulaştırma eğilimlerini değerlendiren namus sistemini meşrulaştırma (NSM) ölçeğini geliştirmektir. Bu amaçla; namusla ilgili alanyazın, raporlar ve haberlerdeki söylemlerden yola çıkılarak 28 maddelik bir havuz oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklemi, 275’i kadın 158’si erkek olmak üzere toplam 433 (Ort.yaş= 31.77, S= 7.61)yetişkin katılımcıdan oluşmaktadır. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonuçları, toplam varyansın%52.34’ünü açıklayan 10 maddelik tek faktörlü bir yapı ortaya koymuştur. Maddelerin aldıkları faktör yükleri .67 ve .79 arasında, madde-toplam korelasyonları ise .58 ve .72 arasında değişmektedir. Ayrıca, NSM ölçeğinin içtutarlık katsayısının .90 olduğu bulunmuştur. Ölçeğin namuslailgili diğer değişkenler (namusu onaylama, namus adına kadına uygulanan şiddete yönelik tutumlar) ve diğer sistemi meşrulaştırma ideolojileri (cinsiyet sistemini meşrulaştırma, korumacı ve düşmanca cinsiyetçilik) ile anlamlıilişkisi ölçeğin geçerli olduğuna işaret etmektedir. Elde edilen bulgular ışığında, NSM ölçeğinin ilgili alanyazında kullanılmak için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu sonucuna varılmıştır.

Nesne Dergisi