Analysis of Interior Design in Chocolate Museums

dc.contributor.advisor Yakupoğlu, Gizem
dc.contributor.author Yitmez, Hatice
dc.date.accessioned 2025-07-06T00:30:00Z
dc.date.available 2025-07-06T00:30:00Z
dc.date.issued 2024
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
dc.description.abstract Çikolata müzelerinde yaratılan iç mekân tasarımları, çikolatayı bir temsil aracı olarak kullanabilmekte, bu durum mekânın tasarımına, farklı sergileme biçimlerine ve çikolatadan üretilen eserlere yansıyabilmektedir. Sergilenen eserler, sanat eserleri ve müzenin mekân kurgusu seçilen temanın temsili olarak planlanabilmekte ve anlamın ürestim sürecine katkıda bulunabilmektedir. Araştırmanın amacı Türkiye'deki çikolata müzelerinde iç mekân tasarımı aracılığı ile oluşturulan temsil biçimlerini anlamak ve mekânda kurgulanan deneyimi analiz etmektir. Buna ek olarak çikolata müze mekânlarının iç mekân tasarımında etkili olan ögelerin ortaya konulması hedeflenmektedir. Türkiye'de dört adet çikolata temalı müze bulunmaktadır. Araştırma kapsamında Pelit Çikolata Müzesi ve Bursa Çikolata Müzesi ziyaret edilerek iç mekân analizleri yapılmıştır. Alan çalışması kapsamında mekân organizasyonu, iç mekân tasarımını oluşturan öğeler ve sergilenen eserler incelenerek oluşturulan temsiller tartışılmaktadır. Temsil sürecinde kullanılan mekânsal öğeler, temsilde üretilen farklı anlamlar ve insanların bu anlamların nasıl yorumladığını anlamak tematik mekânların çalışma biçimlerine yönelik yorumlar yapılabilmesini sağlamaktadır. Araştırma kapsamında alan çalışması yapılan Pelit Çikolata Müzesini ve Bursa Çikolata Müzesini ziyaret eden kişilerin mekânı nasıl deneyimlediğini ve farklı temsillerde ortaya çıkan anlamlara yönelik çıkarımlarını anlamak amacıyla likert ölçeği ile bir ziyaretçi anketi düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye'deki çikolata müzelerinin mekân özellikleri sınıflandırma yapılarak tablolar aracılığıyla aktarılmıştır. Çikolataya farklı formlar verilerek elde edilen üretimlerin, yerel ve evrensel kültüre ait ögeleri kullanarak müze deneyimini şekillendirdiği ve kültür ile ilişkilenen anlamların oluşmasına katkıda bulunduğu anlaşılmıştır.
dc.description.abstract Interior designs created in chocolate museums can use chocolate as a means of representation, which can be reflected in the design of the space, different forms of display and artifacts produced from chocolate. Exhibited artifacts, works of art, and museum's space can be constructed as a representation of the chosen theme and contribute to process, within which diverse meanings are constructed. The aim of this research is to understand forms of representation created through interior design in chocolate museums in Turkey and to analyze the experience constructed within the space. There are four chocolate-themed museums in Turkey. Within the scope of this research, Pelit Chocolate Museum and Bursa Chocolate Museum were visited and their interiors were analyzed. Within the scope of the field study, spatial organization, elements that make up the interior design and artifacts exhibited are examined and representations created through them are discussed. Understanding the spatial elements used in the representation process, the different meanings produced in the representation and how people interpret these meanings enables interpretations to be made about the way thematic spaces work. Within the scope of the research, a Likert scale visitor questionnaire is organized in order to understand how visitors to the Pelit Chocolate Museum and Bursa Chocolate Museum experience the space and their inferences about the meanings emerging in different representations. As a result of the research, the spatial characteristics of chocolate museums in Turkey are categorized and conveyed through tables. It is understood that the productions obtained by giving chocolate different forms shape the museum experience by using elements of local and universal culture and contribute to the formation of meanings associated with culture. en_US
dc.identifier.endpage 138
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5NNqZKwwGohPh6_KCcfp-s8p3QU8epJqvkSlilMTPptPbTR9syRIyocvug6J6rOo
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/10698
dc.identifier.yoktezid 940117
dc.language.iso tr
dc.subject İç Mimari ve Dekorasyon
dc.subject Interior Design and Decoration en_US
dc.title Analysis of Interior Design in Chocolate Museums
dc.title Çikolata Müzelerinde İç Mekân Tasarımı Analizi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections