ORGANİK GIDA MÜŞTERİLERİNİN TÜKETİM DAVRANIŞLARININ YAŞAM TARZI DEĞİŞKENİ
dc.contributor.author | Özgen, Pelin | |
dc.contributor.author | Özgen, Pelin | |
dc.contributor.author | Yeşiloğlu, Hülya | |
dc.contributor.author | Özgen, Pelin | |
dc.contributor.other | Department of Business | |
dc.contributor.other | Department of Business | |
dc.date.accessioned | 2024-10-06T11:31:35Z | |
dc.date.available | 2024-10-06T11:31:35Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.department | Atılım University | en_US |
dc.department-temp | ATILIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ | en_US |
dc.description.abstract | Gıda ürünlerde verimi artırmak amacıyla yapılan uygulamaların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin daha fazla duyurulması ve tüketicilerin gıda satın alımlarını daha bilinçli bir şekilde yapmaları, organik gıdalara olan talebin artmasına yol açmıştır. Artan taleple beraber üretici firmalar arasında görülen rekabet de yoğunlaşmaktadır. Tüketici istek ve beklentilerini doğru şekilde anlayabilen ve farklı pazar bölümlerine farklı stratejilerle ulaşmayı başarabilen firmalar, rekabette önemli bir avantajı elde etmiş olacaklardır. Bu nedenle, bu çalışmada, 132 katılımcı üzerinde organik gıda müşterilerinin satın alma davranışları incelenmiş ve müşterilerin ait oldukları farklı yaşam tarzı gruplarına göre satın alma davranışları ve sadakatlerinde bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Katılımcıların ait oldukları yaşam tarzı belirlenirken VALS 2 ölçeğinden faydalanılmış olup, çeşitli demografik değişkenler ve ait olunan yaşam tarzı grubunun satın alma davranışında ne tür farklılıklar yarattığına ilişkin analizler ANOVA ve t- testi ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yaşam tarzı ya da cinsiyetin satın alma davranışında farklılık yaratacak bir etken olmadığı, buna karşın organik gıda satın alma davranışında yaş ve gelir seviyesi değişkenlerinin farklılık yarattığı gözlemlenmiştir. | en_US |
dc.identifier.citationcount | 6 | |
dc.identifier.endpage | 215 | en_US |
dc.identifier.issn | 1302-2024 | |
dc.identifier.issn | 2148-1792 | |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 197 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 206847 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/206847/organik-gida-musterilerinin-tuketim-davranislarinin-yasam-tarzi-degiskeni | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14411/9790 | |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.institutionauthor | Özgen, Pelin | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | İşletme | en_US |
dc.subject | İktisat | en_US |
dc.title | ORGANİK GIDA MÜŞTERİLERİNİN TÜKETİM DAVRANIŞLARININ YAŞAM TARZI DEĞİŞKENİ | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication | |
relation.isAuthorOfPublication | b77dccea-d09f-48fa-845d-2f9d281543bd | |
relation.isAuthorOfPublication | b77dccea-d09f-48fa-845d-2f9d281543bd | |
relation.isAuthorOfPublication | b77dccea-d09f-48fa-845d-2f9d281543bd | |
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery | b77dccea-d09f-48fa-845d-2f9d281543bd | |
relation.isOrgUnitOfPublication | 6fecf408-e340-4cbc-a391-6c8984c45f5e | |
relation.isOrgUnitOfPublication | 6fecf408-e340-4cbc-a391-6c8984c45f5e | |
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery | 6fecf408-e340-4cbc-a391-6c8984c45f5e |