Kentsel Arayüz Mekânlarının Fiziksel Değişiminin/Dönüşümünün İncelenmesi: Ankara Ulus Örneği

Architecture
(2009)
The Atılım University School of Architecture was founded in 2009. As for the number of students, our School is a medium-sized one, as is the case with many others in Europe. As a profession the expectation for which is to deal with people, society and environment in many aspects, architecture requires a similarly sophisticated education. In the Undergraduate Program at the Department of Architecture, we are working to establish such sophistication within the balance of theory and practice. Following the Integrated Doctorate Program that opened in 2010 for undergraduate and graduate alumni, the Thesis and Project Programs at Graduate Levels were opened in 2018. The self-evaluation studies of the Department that are run in coordination with the intra-evaluation and strategy studies of Atılım University are performed in relation to the external evaluations by the Architectural Accrediting Board (MİAK). The Department of Architecture is a member of the “European Association for Architectural Education” (EAAE).

Kentsel arayüzler özel ve kamusal alanlar arasında bağlantıyı sağlayan, içinde kamusallık barındıran alanlardır. Bu çalışmada, Ankara kentinin başkent olma sürecinde kültürel ve tarihi bir alanı olan Ulus Bankalar Caddesi üzerinde yer alan kentsel arayüzlerin tespiti yapılarak geçmişten günümüze kentsel arayüzlerin değişimi/dönüşümü incelenmiştir. Literatür taramasında kamusal alan, özel alan ve bu iki alanın arasında geçiş özelliği taşıyan kentsel arayüz kavramları ele alınmıştır. Yerinde tespit ve gözlemlere dayanarak yürütülen bu çalışmada, Ulus Bankalar Caddesi’nde sınırları belirlenen alandaki kentsel arayüzlerin fiziksel özellikleri bakımından arayüz olma nitelikleri ortaya çıkartılmış, işlevsellikleri sorgulanmıştır. Ortaya çıkan bulgularda kentsel arayüzlerin fiziksel özellikleri bakımından arayüz olma niteliği taşıdığı ancak işlevsel özelliklerine bakıldığında, kamusallık barındırmakta eksik kaldığı tespit edilmiştir.

Kent Akademisi (Online)