Gürel, Şükrü Sina

Loading...
Profile Picture
Name Variants
G., Şükrü Sina
Şükrü Sina, Gürel
S., Gurel
Gürel,Ş.S.
G., Sukru Sina
Sukru Sina, Gurel
S.S.Gurel
Gurel, Sukru Sina
S. S. Gurel
G.,Sukru Sina
Gurel,S.S.
Gürel, Şükrü Sina
G.,Şükrü Sina
Ş. S. Gürel
Ş.S.Gürel
Ş.,Gürel
Job Title
Profesor Doktor
Email Address
sukru.gurel@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Master Thesis
    Afganistan'da Taliban'ın yükselişi
    (2020) Gürel, Şükrü Sina; Gürel, Şükrü Sina; Political Science and Public Administration
    Taliban, 1994 yılında İslami köktendinci bir özelliğe sahip devrimci bir cihatçı grup olarak ortaya çıktı ve Afganistan İslam Emirliği'ni 1996'dan 2001'e kadar kurdu ve bu sadece Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kabul edildi. Zamanla, Sovyet-Afgan savaşının kurtarıcısı, Afganistan'ın temizleyicileri olarak ortaya çıkmalarından bu yana pek çok farklı rol oynadılar. yıllar geçti, kötü taraflarını gösterdiler ve insanlar tarafından benimsenmeyen aşırı bir İslam versiyonunu uygulamaya başladılar. Yine de, El Kaide ile bağlantı kurana ve İslam'ın Selefi mezhebinin etkisi altına girene, İslam'ı uygulama şekillerini değiştirene ve Şeriat Yasasının aşırı bir versiyonunu takip edene kadar beş yıl ülkeyi yönetmeye devam ettiler. Taliban'ın çöküşü, 11 Eylül saldırılarının baş şüphelisi olan Usame Bin Ladin'i teslim etmeyi reddettiklerinle başladı; Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri 2001 yılında Afganistan'a baskın düzenledi ve Taliban İslam Emirliği'ni kınayarak Taliban'ı iktidardan uzaklaştırdı. Taliban'ın yenilgisinden sonra ABD dikkatini Irak'a çevirdi ve bu durum, şimdiye kadar devam eden Afgan isyanının ayrılmaz bir parçası haline gelen neo-Taliban olarak yeniden örgütlenen ve yeniden şekillenen Taliban'ın yeniden ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. ülkeyi son 16 yıldır devam eden terör ve isyanın çekirdek merkezi haline getirmek. Afganistan'da İslami bir hükümet olan ilk ideoloji ve motivasyonlarının aksine, Afganistan'ın ABD ve müttefikleri tarafından işgal edilen bir ülke olduğunu iddia ediyorlar, yabancı güçler Afganistan'dan tamamen çekilinceye kadar savaşmaya devam ediyorlar. Anahtar Sözcükler: Taliban, Madrese, Mucahidin Yeni Taliban, Afgan Barış Süreci
  • Master Thesis
    Afganistan'da aşırıcılık ve radikalizm
    (2020) Gürel, Şükrü Sina; Gürel, Şükrü Sina; Political Science and Public Administration
    Bu araştırma radikalizmi ve aşırıcılığı Afganistan'ın iç ve dış politikası üzerine siyaset bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Özellikle Afganistan iç savaşından (1990) beri Afganistan tarihinde aşırılık yanlısı grupları ve muhafazakar zihniyeti üzerinde durulacaktır. Dolayısıyla, bu araştırma çoğunlukla Afganistan'da uzun zamandan beri sosyal, politik ve ekonomik alanlarin şekillenmesinde büyük rol oynayan dini aşırılık üzerine yoğunlaşmaktadır. Afganistan, sosyal, kültür, ekonomi ve politika açısından radikalizm ve aşırıcılık kavramlarından etkilenmiştir. Öte yandan, Afgan politikacılar dinin aşırılıkçılığının iç ve dış ilişkilerdeki etkisini görmezden gelmişlerdir. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı esas olarak Afganistan'ın politikasında ve uluslararası ilişkilerde Taliban ve Alqaeda gibi dini aktörlerin ve aşırılık yanlısı grupların rol ve işlevlerini açıklamaya dayanmaktadır.,Ayrıca bu çalışma Afganıstan ve Pakıstan arasındaki ilişkiyi de kısaca analiz ediyor.
  • Master Thesis
    Yunanistan siyasetinde Makedonya sorunu (1991-2019)
    (2020) Gürel, Şükrü Sina; Gürel, Şükrü Sina; Political Science and Public Administration
    Yugoslavya'nın yıkılması ile başlayan Balkanlardaki savaş ve istikrarsızlık Yunanistan siyasetini derinden etkileyen bir dönem yaratmıştır. Yugoslav İç savaşından kansız bir şekilde çıkarak bağımsızlığını ilan etmeyi başaran Makedonya Cumhuriyeti uluslararası arenada tanınmak için oldukça büyük bir savaş vermiştir. Çok uluslu yapısı ve güçsüz ekonomisi ile hızlı bir şekilde demokratikleşme sürecine giren Makedonya Cumhuriyeti, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından takdirle karşılanmıştır. Ancak Balkan Savaşları sonrasında ortaya çıkan tarihsel Makedonya Sorunu kırk beş yıllık bir uykudan sonra yeniden uyanmış ve Yunanistan isim, bayrak ve anayasasına karşı çıktığı Makedonya Cumhuriyeti'ni tanımamak ve uluslararası örgütlerde yer bulmasını engellemek için büyük bir çaba göstermiştir. Nihayet 27 yıl sonra gerek Makedonya'da gerekse Yunanistan'da başa gelen ılımlı hükümetler ulusal çıkarları için önemli bir adım atmış ve imzalanan Prespa Anlaşması ile iki ülke arasındaki isim sorunu Makedonya Cumhuriyeti'nin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değişmesi ile son bulmuştur. Anahtar kelimeler: Kuzey Makedonya, Makedonya Cumhuriyeti, Yunanistan, Prespa Anlaşması, Alexis Tsipras, Zoran Zaev.