Keysan, Asuman Özgür

Loading...
Profile Picture
Name Variants
K., Asuman Özgür
A.Ö.Keysan
Keysan,A.O.
A., Keysan
A. Ö. Keysan
K., Asuman Ozgur
Keysan, Asuman Ozgur
A.,Keysan
Asuman Özgür, Keysan
Asuman Ozgur, Keysan
Keysan, Asuman Özgür
A. O. Keysan
Keysan,A.Ö.
K.,Asuman Ozgur
Özgür Keysan A.
A.O.Keysan
K.,Asuman Özgür
oezguer Keysan, Asuman
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
asuman.keysan@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

4

Citation Count

1

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Book Part
    Citation Count: 0
    Information-seeking behaviors in the COVID-19 crisis in Turkey: What types of information, from which sources, and with what motivations?
    (IGI Global, 2023) Güzeloğlu,E.B.; Erten,E.Ü.; Keysan,A.Ö.; Zalluhoğlu,A.E.; Şentürk,B.; Political Science and Public Administration
    In this study, information-seeking behavior during the initial quarantine period of the COVID-19 pandemic in Turkey is examined, and predictors of information-seeking are analyzed through the synthesis of Information Repertoire and Protection Motivation Theory approaches. Based on data collected from 2283 participants representing Turkey, the study reveals the changing impact of the need based on information types, information sources, and protection motivation components according to the channels through which information is sought. The results demonstrate that, in addition to the importance of the information need, perceived severity, response efficacy, and perceived susceptibility motivate information seeking. Furthermore, perceptions of the competence of the social environment motivate information seeking, highlighting the role of social context in information seeking. The results underline the need for policies to strengthen the effectiveness of official actors providing information in line with search dynamics in disaster communication and to design messages that are sensitive to social context. © 2024, IGI Global. All rights reserved.
  • Article
    Citation Count: 1
    GÖÇÜN SURİYELİ KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET PRATİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İMKÂNLAR ve ZORLUKLAR
    (2022) Dogangun, Gokten; Keysan, Asuman Özgür; Political Science and Public Administration
    2011 yılından itibaren Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle yaklaşık 4 milyon Suriye vatandaşı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış ve bu durum hayatlarında çok köklü değişikliklere sebep olmuştur. Göç karmaşık ve çok katmanlı bir süreç olarak Suriyeliler için hem imkânlar yaratmış hem de yeni yaşam zorluklarını beraberinde getirmiştir. Akademik literatürde karmaşık bir süreç olarak göçün sadece erkekler ve kadınlar tarafından farklı deneyimlenen bir süreç olmadığı, sosyal statü, eğitim düzeyi, istihdam statüsü gibi sosyal pozisyonların da kadınların göçü farklı deneyimlemelerine sebep olduğu tartışılmaktadır. Bu çıkış noktasından hareketle bu çalışmada, Suriye’den Türkiye’ye göçün, değişik eğitim düzeyleri ve istihdam statülerine sahip olan Suriyeli kadınlar tarafından farklı tecrübe edildiği tartışılmaktadır. Bu çalışma 2018 yılında Türkiye’nin 5 farklı şehrinden toplam 83 Suriyeli kadın ile yapılan mülakatlardan elde edilen verilerin feminist metodoloji ile yapılan analizine dayanmaktadır. Göç öncesi eğitim olanaklarına erişmiş ve iş gücüne katılmış olan kadınlar için Suriye’den Türkiye’ye göç yeni zorlukları beraberinde getiren ve sosyal statü kaybına neden olan bir deneyim olurken göç öncesi eğitim ve istihdam olanaklarından faydalanamayan kadınlar içinse eğitime ve istihdama katılım, kamusal alana erişim ve aile baskısının azalması gibi imkânlar doğuran bir süreç olarak deneyimlenmektedir.
  • Article
    Citation Count: 0
    COVID-19’un Suriyeli Mülteciler İçin Yarattığı Çok Boyutlu Zorluklar: Ankara Vaka Çalışması
    (2022) Özdemir, Zelal; Dogangun, Gokten; Keysan, Asuman Özgür; Political Science and Public Administration
    COVID-19 küresel salgını tüm dünyayı etkilese de mevcut çalışmalar sınıf, yaş, toplumsal cinsiyet, sağlık durumu, engel durumu, göçmenlik, ikamet, etnisite gibi kimlik kategorilerinin bireylerin deneyimlerini farklılaştırdığını göstermektedir. Bu çalışma Ankara’nın Önder ve Battalgazi Mahallelerinde yaşayan 30 Suriyeli mülteci ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlara odaklanarak mültecilerin COVID-19 sürecinde karşılaştıkları zorluklara ilişkin bir kavrayış sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma mültecilerin bu salgın sebepli iki farklı düzlemde, çok katmanlı zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Pandeminin yarattığı bu zorlukların bir bölümünün Türkiye vatandaşlarıyla paylaşılan zorluklar olduğu görülürken; diğer bölümünün bilgi ve hizmetlere erişimde pandemi süreciyle derinleşen mülteci kimliklere özgü olduğu görülmüştür. Bu araştırma iki düzlemde de farklı kimlik kategorilerine sahip Suriyeli mültecilerin deneyimleri arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Ankara’da Ev İşçisi Kadınların Toplu Taşıma Deneyimleri: Zorluklar ve Stratejiler
    (2022) Keysan, Asuman Özgür; Kaygan, Pınar; Kaygan, Harun; Political Science and Public Administration
    Ulaşım yolcuların bir noktadan başka bir noktaya taşınması faaliyetinin ötesinde, toplumsal cinsiyet, sınıf, yaş ve engellilik gibi sosyal kategorilerin kestiği, devlet politikaları tarafından şekillenen ve toplumsal kodların hakim olduğu bir alandır. Bu çalışma ulaşım konusuna toplumsal cinsiyet perspektifinden bakmanın gerekli olduğunu vurgulayarak ev işçisi kadınların toplu taşıma deneyimlerine odaklanmaktadır. Temelde bu araştırma ev işçisi kadınların toplu taşımaya atfettikleri anlamlara, kadınların toplu taşımada kadın oldukları için karşılaştıkları zorluklara ve bu zorluklarla mücadele etme yöntemlerine odaklanmaktadır. Araştırmanın ampirik temelini, 2020 yılında Ankara’da 10 ev işçisi kadın yolcu ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler oluşturmaktadır. Çalışma toplu taşıma yolculuğunun, kadınların aracın kendisi, şoför ve diğer yolcularla kurdukları ilişkilerden bağımsız olmayan bir sosyal ilişkiler bütünü olarak ele almakta ve yolcuların evden çıkış anından gideceği yere varış anına kadar bir süreç olarak değerlendirmektedir. Çalışmada, ev işçisi kadınların ev dışındaki toplumsal cinsiyet ilişkilerinin toplu taşıma deneyimlerini tercihten ziyade bir zorunluluk haline dönüştürdüğü ve bu kadınların toplu taşımada yaşadığı problemlerin, içinde bulundukları sınıf temelli zorluklar yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri temelli sorunların eklemlenmesi ile çok boyutlu bir forma kavuştuğu tezi savunulmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Gendered Interactions Mediated by Design: Sexual Harassment on Public Transport
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2023) Kaygan, Pinar; Kaygan, Harun; oezguer Keysan, Asuman; Political Science and Public Administration
    This paper explores the gendered interactions that are mediated by designed products in actual use contexts. Our case is vehicle design for public transportation, a product category that is, from the outset, relatively gender-neutral when compared to explicitly gender-segregated categories such as household electronics, cars, and toys, even if public transit users are more often women than men. The empirical basis of research comes from interviews with women passengers. Our analysis demonstrates that seemingly gender-neutral designs can be merely gender-blind in that they have significant impact in the gendered experiences of its users, which includes, in this case, being exposed to or feeling at risk of sexual harassment and assault in public transportation as a woman. Therefore, feminist design interventions into mobility environments can provide immediate practical solutions that would complement policy and lawmaking efforts that are necessary to ensure safety for women on public transport.
  • Master Thesis
    Futbol ve siyaset ilişkisi: Ankaragücü ve Gençlerbirliği taraftarlarının Passolig sistemine bakışı
    (2023) Sefer, Yuşa; Keysan, Asuman Özgür; Political Science and Public Administration
    Son dönemde hükümetlerin futbola ilişkin yaptıkları temel düzenlemeler arasında, stadyum içerisinde ve dışarısında meydana gelen şiddet olaylarını önlemek ve huzurlu bir ortamda futbol aktivitesinin gerçekleşmesini sağlamak yer almıştır. Türkiye de dünya da yapılan düzenlemeleri destekleyerek 2014 yılında Passolig sistemini uygulamaya başlamıştır. Ancak bu sistem stadyumlarda güvenliği sağlamanın dışında hükümetin kendi çıkarlarına hizmet ettiği konusunda eleştirilere maruz kalmıştır. Bu tezin amacı; futbol sahalarında meydana gelen şiddet olaylarını ve karaborsa bilet satışını önleyerek tribünlerde yer alan taraftarların güvenilir bir şekilde maç izlemesi için çıkarıldığı söylenen Passolig sistemine karşı Ankara'da ikamet eden Ankaragücü ve Gençlerbirliği taraftarlarının karşı hegemonik söylem ve pratiklerini ortaya çıkarmak, Passolig uygulamasına yönelik geliştirdikleri stratejileri analiz etmektir. Ayrıca Gramsci'nin hegemonya ve karşı hegemonya kavramları üzerine inşa ettiği teorik çerçeve referans alınarak futbolun karşı hegemonik söylem ve pratiklerin üretilmesinde oynadığı rol de ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan Fenomenolojik yöntem kullanılarak 10.03.2022-10.04.2022 tarihleri arasında 10 Gençlerbirliği ve 10 Ankaragücü olmak üzere toplamda 20 taraftarla yapılan derinlemesine mülakatlar sonunda elde edilen veriler analiz edilmiştir. Futbol var olan hegemonik sistemin kendisini yeniden kurması ve sürdürmesine izin verdiği gibi sistem karşıtı söylem ve pratiklerin üretilmesine de olanak sağlayabilen politik bir alandır. Türkiye'de hegemonik sistemin futbol sahalarını yeniden düzenlemek için oluşturduğu Passolig sistemi bir turnusol kağıdı işlevi görmektedir. Ankaragücü ve Gençlerbirliği takımları Passoligi eleştirseler de farklı politik duruş ve geçmişe sahip olmaları ile ilintili olarak karşı hegemonya kurma potansiyelleri farklılaşmaktadır ve dahası bu potansiyelin de belli sınırlılıkları bulunmaktadır.