Tirkeş, Seha

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Tirkes, Seha
S.,Tirkes
T., Seha
T.,Seha
Tirkeş, Seha
Tirkes,Seha
Seha Tirkeş
S., Tirkes
S.,Tirkeş
Seha, Tirkeş
Seha, Tirkes
Tirkes S.
Tirkeş,S.
Tirkes,S.
Tirkeş S.
S., Tirkeş
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
seha.tirkes@atilim.edu.tr
Main Affiliation
Chemical Engineering
Status
Website
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

39

Articles

24

Citation Count

350

Supervised Theses

12

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 37
  • Article
    Citation - WoS: 6
    Citation - Scopus: 6
    Electrochemical Copolymerization and Characterization of Dianilines Linked by Polyether Bridge With Aniline
    (Springer, 2010) Tirkes, Seha; Onal, Ahmet M.; Chemical Engineering
    Copolymer of aniline and triethylene glycol bis(o-aminophenyl) ether was synthesized by constant potential electrolysis. Cyclic voltammogram of the copolymer films recorded in the monomer-free electrolytic solution revealed that the redox behavior of the films approaches to that of poly(triethylene glycol bis(o-aminophenyl) ether) with increasing amount of triethylene glycol bis(o-aminophenyl) in the feed ratio. Copolymerization was investigated by in situ recording the changes in the electronic absorption spectrum during electrolysis. The free standing copolymer film was characterized utilizing Fourier transform infrared spectrometer, and spectroelectrochemical behavior of the copolymer was investigated via in situ UV-vis spectroscopic technique. Besides the electron spin resonance study of the copolymer film, the different morphologies of the polymers were examined by scanning electron microscopy and the copolymerization was confirmed. The temperature dependence conductivity of the copolymer film was measured by four-probe technique in the temperature range of 100-300 K, and the calculated parameters showed that conduction mechanism fits to variable range hopping.
  • Article
    Polilaktid Esaslı Biyobozunur Kompozitlerde Doğal Bir Katkı Maddesi Olarak Genişletilmiş Perlit Mineralinin Kullanımı
    (2024) Aksoy, Erkan; Tirkeş, Süha; Tayfun, Ümit; Tirkeş, Seha; Chemical Engineering
    Polilaktit (PLA), tıptan paketlemeye kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan, doğal kaynaklardan elde edilen ve biyolojik olarak parçalanabilen bir polimerdir. Bu çalışmada, biyokompozitler, doğal bir dolgu malzemesi olan perlit mineralinin (PER) biyolojik olarak parçalanabilen bir PLA matrisi ile %2.5, %5, %10 ve %15'lik ekleme oranlarında harmanlanarak hazırlanmıştır. Geliştirilen kompozitlerin işlenme, mekanik, erime akışı ve morfolojik özelliklerini belirlemek için kompozit numuneler üzerinde karıştırma kuvveti ölçümleri, çekme, Shore sertliği, darbe testleri, erime akış indisleri (MFI) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) değerlendirmeleri yapılmıştır. Çekme testi verileri incelendiğinde, perlit yüklemeleri ile çekme mukavemeti ve % uzama parametrelerinde ufak düşüşler görülmüştür. Perlit tozunun dahil edilmesi, PLA'nın darbe dayanımı değerini önemli ölçüde azaltmıştır. Yüksek miktarda PER içeren kompozitler, yüksek sertlik değerleri göstermiştir. MFI sonuçları analiz edildiğinde, PER ilavesinin PLA polimerinin erime akış özelliklerini arttırdığı bulunmuştur. Düşük PER miktarlarında, SEM mikrografları, PER partiküllerinin PLA fazında homojen bir şekilde dağıldığını ortaya çıkarmıştır. Kompozit morfolojisindeki partikül homojenliği, kompozitlerdeki PER yükleme oranı arttıkça bozulmuştur. Genel sonuçlara göre kompozitler arasında en yüksek performans %2,5 PER içeren numunede elde edilmiş ve bu numunenin PLA esaslı biyokompozit malzeme amaçlı uygulamalar için en uygun seçenek olduğu değerlendirilmiştir.
  • Master Thesis
    Polikarbonat Cam Fiber-mika Hibrid Kompozitlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu
    (2017) Alhaj, Ibrahım Alsadıg Mohammedkhaır; Tirkeş, Seha; Chemical Engineering
    Polikarbonatın fiziksel özelliklerinin geliştirilmesi, kullanım alanının oldukça geniş olmasından dolayı, hala araştırmacılar için ilgi çeken bir konudur. Bu çalışmada polikarbonat, cam elyaf ve mika kullanılarak ayrı ayrı ve hybrid olacak şekilde güçlendirilmiştir. Kompozitlerin hazırlanması, çift burgulu ekstrüder kullanılarak gerçekleştirildi. Test numuneleri, laboratuvar tipi enjeksiyon-kalıplama cihazı ile 280 oC'de hazırlandı. Tek bileşenli kompozit için cam elyaf ve mika katkılandırma oranları 5%, 10%, 20%, and 30% olarak seçildi. Hibrid kompozitler için ise toplam katkı oranı 30% olacak şekilde düzenleme yapıldı. Buna göre hibrid kompozitlerdeki katkılandırma oranları, mika/cam elyaf için sırasıyla 5/25,10/20, 20/10, 25/5 değerlerinde tutuldu. Elde edilen kompozitlerin karakterizasyonu için çekme testi, darbe testi, eriyik akış indeksi testi, diferansiyel taramalı kalorimetre analizi ve taramalı electron mikroskobu (SEM) yöntemleri kullanıldı. Sonuçlar incelendiğinde; mika için en düşük katkılama oranı olan % 5 konsantrasyonunda en iyi değerler saptanırken, cam elyaf içeren kompozitlerde ise en iyi sonuçlar optimum değer olan % 20 oranında saptanmıştır. Bu konsantrasyonların kompozitler içerisinde artışı, SEM mikrografiklerinde de görüldüğü üzere eklentilerin topaklanmasına ve PC matrisi içerisinde homojen dağılımın azalmasına sebebiyet vermiştir.
  • Article
    Citation - WoS: 14
    Citation - Scopus: 12
    Electrochemical Synthesis of New Conjugated Polymers Based on Carbazole and Furan Units
    (Elsevier Science Sa, 2015) Oguzturk, H. Esra; Tirkes, Seha; Onal, Ahmet M.; Chemical Engineering
    In this study, synthesis of four new monomers; 3,6-di(2-furyl)-9H-carbazole (M1), 3,6-di(2-furyl)-9-ethyl-carbazole (M2), 2,7-di(2-furyl)-9-H-carbazole (M3), 2,7-di(2-furyl)-9-(tridecan-7-yl)-9H-carbazole (M4), was achieved via Stifle cross-coupling reaction. The monomers were electrochemically polymerized, via repetitive cycling in acetonitrile-tetrabutylammonium hexafluorophosphate electrolytic medium. Optical and electrochemical properties of the monomers and their corresponding polymers were investigated and it was found that optical properties show slight variations depending on the connectivity between the carbazole and furan moieties. However, all the monomers synthesized in this work exhibited an irreversible oxidation peak at around 1.0 V. Electrochemically obtained polymer films, on the other hand, exhibited quasi-reversible redox behavior due to doping/dedoping of the polymers which was accompanied by a reversible electrochromic behavior. Their band gap values (E-g) were elucidated utilizing spectroelectrochemical data and it was found that polymers obtained from 2,7-substituted carbazole derivatives have slightly lower band gap values. Furthermore, scanning electron micrographs were used for morphological examinations. (C) 2015 Elsevier B.V. All rights reserved.
  • Master Thesis
    Barit ve Bentonit Eklenmiş Düşük Yoğunluklu Polietilen Kompozitlerinin Mekanik ve Fiziksel Karakterizasyonu
    (2018) Elkawash, Hesham Mohammed S; Tirkeş, Seha; Hacıoğlu, Fırat; Chemical Engineering
    Bu tez çalışmasında, bentonit (BNT) ve barit (BRT) olarak iki farklı dolgu maddesi düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) içerisine ekstrüzyon işlemi ile eklenmiştir. BRT and BNT yüzeylerine, polimer matrisi ile uyumlarını artırmak amacıyla silanlama işlemi uygulanmıştır. Dolguların yüzey karakteristikleri infrared spektroskopisi (FTIR) ile incelenmiştir. LDPE bazlı kompozitler, her bir dolgu maddesi için %10 sabit konsantrasyonunda hazırlanmıştır. Test numuneleri enjeksiyonlu kalıplama kullanılarak hazırlanmıştır. Eklentisiz LDPE ve kompozitlerinin mekanik, ısısal-mekanik, eriyik-akış ve morfolojik karakterizasyonları sırasıyla, çekme ve darbe testleri, dinamik mekanik analiz (DMA), eriyik akış indisi (MFI) testi ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Test sonuçları göstermiştir ki, yüzey işlemleri, BNT ve BRT'nin LDPE matrisine işlem uygulanmamış olanlara kıyasla daha iyi yapışmasından dolayı kompozitlerin son özelliklerini arttırmıştır. LDPE'nin çekme ve darbe dayanımları, depolama modülü ve camsı geçiş sıcaklığı, silanlanmış dolgular ile yükselmiştir. MFI testinden çıkarım yapılmıştır ki, BRT ve BNT eklemeleri, LDPE'nin eriyik akış hızında belirgin bir değişim ile sonuçlanmamıştır. Kompozitlerin SEM analizine göre, silanlama uygulanmış BNT ve BRT içeren örnekler homojen dağılım sergilerken işlenmemiş BNT ve BRT takviyeli kompozitlerde bu dolguların polimer matrisine zayıf yapışmalarından ötürü bağ açılmaları gözlenmiştir.
  • Article
    Citation - WoS: 6
    Citation - Scopus: 6
    Contribution of Surface Silanization Process on Mechanical Characteristics of Tpu-Based Composites Involving Feldspar and Quartz Minerals
    (Wiley, 2023) Bouzmane, Hajar; Tirkes, Suha; Yilmaz, Volkan Murat; Tayfun, Umit; Tirkes, Seha; Chemical Engineering
    In this study, quartz and feldspar powders were surface treated using a silane coupling agent to achieve a more compatible mineral surface with the polymer matrix. Details of surface characteristics of minerals were examined by energy-dissipative X-ray spectroscopy, contact angle measurements, and infrared spectroscopy. Thermoplastic polyurethane-TPU was compounded with minerals using the melt-blending technique. Mechanical, thermo-mechanical, melt-flow, and morphological characterizations of TPU and relevant composites were performed by utilizing tensile and Shore hardness tests, dynamic mechanical analysis (DMA), melt flow index (MFI) measurements, and scanning electron microscopy (SEM), respectively. Water repellency of TPU and composites were also evaluated experimentally. Effects of surface treatments were discussed by comparing the results of composites filled with pristine and modified minerals. Results revealed that enrichment of quartz and feldspar surfaces confer mechanical and thermo-mechanical performance of composites. Mineral inclusions caused no drastic changes to the MFI parameter of TPU. The silane layer on the mineral surface displayed a barrier effect to water uptake of composites. Homogeneous dispersion and improved interfacial adhesion of mineral particles to the TPU phase were confirmed with help of SEM observations. Quartz exhibited slightly higher performance thanks to its silica-rich composition. The findings of this research exhibited the considerable influence of the silane layer on the mineral surface on the mechanical performance of TPU-based composites.
  • Article
    Citation - WoS: 30
    Citation - Scopus: 31
    A New Low-Voltage Polymeric Electrochromic
    (Elsevier Sci Ltd, 2010) Pamuk, Melek; Tirkes, Seha; Cihaner, Atilla; Algi, Fatih; Chemical Engineering
    Design, synthesis, and properties of a novel donor-acceptor-donor type low-voltage-driven green polymeric electrochrome, P1, which is based on 8-(2,3-dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-5-yl)-11-(2,3-dihydrothieno[3,4-b][l,4]dioxin-7-yl)acenaphtho[1,2-b]quinoxaline (1) are highlighted. It is noted that P1 has an ambipolar (n- and p-doping processes) character in 0.1 M tetrabutylammonium hexafluorophosphate/dichloromethame solution and switches to a transmissive blue state upon oxidation. Furthermore, this new polymeric electrochromic candidate exhibits high redox stability, high coloration efficiency and/or contrast ratio, high percent transmittance (%T) and low response time (1.0 s) with a band gap of 1.10 eV-1.25 eV. (C) 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
  • Article
    Citation - WoS: 1
    Citation - Scopus: 1
    Electrochemical Polymerization and Characterization of Polyether-Substituted Aniline Derivatives
    (Wiley, 2007) Tirkes, Seha; Cihaner, Atilla; Oenal, Ahmet M.; Chemical Engineering
    New compounds consisting of aniline units linked by polyether bridges have been synthesized and their electrochemical polymerization was performed via constant potential electrolysis and cyclic voltammetry in an aqueous solution containing 3.0 moI L-1 H2SO4. Chemical polymerization was carried out using (NH4)(2)S2O8 as oxidizing agent. It was found that both methods gave the same polymer product without any cleavage of the polyether bridge between aniline rings. The polymers were characterized using the Fourier transform infrared spectroscopic technique and the thermal behavior of electrochemically prepared polymers was investigated using thermogravimetric analysis. Spectroelectrochemical properties of the films were investigated using the in situ UV-visible spectroscopic technique. (c) 2007 Society of Chemical Industry.
  • Article
    Citation - WoS: 6
    Citation - Scopus: 6
    Synthesis and Polymerization of 2-And 3-Substituted Thiophene Derivatives Linked by Polyether Bridges
    (Elsevier Science Sa, 2004) Tirkes, S; Cihaner, A; Önal, AM; Chemical Engineering
    New compounds consisting of 2- and 3-thienyl units linked by polyether bridges have been synthesized and their electrochemical polymerization was performed via constant potential electrolysis (CPE) in an electrolytic solution containing 0.1 M tetrabutylammonium hexafluorophosphate (TBAPF(6)) dissolved in CH3CN. 2-Thienyl monomers (I and II), but not 3-thienyl monomers (III and IV), were also polymerized via chemical oxidation, which yielded broken pi-conjugated polymer products. The polymers were characterized using H-1 NMR and FT-IR spectroscopic techniques. It was found that both chemical and electrochemical oxidation of 2-thienyl monomers gave mainly poly(2,2'-bithiophenemethylene) due to elimination of polyether chains during the polymerization reaction. On the other hand, electrochemical oxidation of 3-thienyl monomers resulted in corresponding polymers without any cleavage of polyether bridges. Spectroelectrochemical (SPEL) properties of the products were investigated using UV-Vis spectroscopic techniques. (C) 2004 Elsevier B.V. All rights reserved.
  • Article
    Criteria for Developing Web-Based Instruction
    (2015) Çağıltay, Nergiz; Shuaıb, A. Braini; İşgör, Belgin S.; Tirkeş, Seha; Chemical Engineering; Software Engineering
    Web-Based Instruction (WBI) has become popular and provides several educational alternatives. But due to lack of face-to-face communication, it is crucial that WBI provide interactivity and motivation for students. This paper introduces Criteria for Developing Web-Based Instruction that evaluates interactivity and motivation for a WBI chemistry course. The Criteria are comprehensive and objective so that it can be used to evaluate any WBI course. Based on the Criteria, the paper selects a WBI site and implements it to first year students. The result according to the criteria mentioned in the paper.