Şenalp, Mehmet Gürsan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Şenalp, M. Gürsan
Mehmet Gürsan, Şenalp
Şenalp, Mehmet Gürsan
M., Senalp
S., Mehmet Gursan
Senalp, M. Gursan
Senalp,M.G.
M. G. Şenalp
Şenalp,M.G.
Ş., Mehmet Gürsan
M.,Şenalp
M.G.Şenalp
Senalp, Mehmet Gursan
Ş.,Mehmet Gürsan
M.G.Senalp
Mehmet Gursan, Senalp
S.,Mehmet Gursan
M. G. Senalp
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
gursan.senalp@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

14

Articles

5

Citation Count

1

Supervised Theses

7

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 14
  • Article
    Citation Count: 0
    Transnational Rivalries and Left Politics: An Amsterdam School Perspective on Turkey’s “Ergenekon” Trials
    (Guilford Publications, 2022) Şenalp,M.G.; Küçüker,M.C.; Şengör-Şenalp,E.; Economics
    The Ergenekon trials were among the most controversial issues in the recent political history of Turkey. It is still worth reconsidering the liberal, nationalist, and socialist-left circles’ variegated responses to the subject matter. The first two were doomed to fail since each attached itself to one side of the intra-state struggles. Although the socialist left’s approach was enlightening in many ways, there is a significant shortcoming in its theoretical references to explain the inherent transnational rivalries. An alternative research agenda offered by the Amsterdam School could enrich its conceptual toolkit in more comprehensive ways. To evaluate this potentiality, we need to engage in two conceptual problems regarding the theory: 1) Could the concept of state–class be helpful to analyze the political economy of Turkey’s Ergenekon trials? 2) Could any key social/class force be distinguished to shed light upon the transnational aspect of the process? © 2022 Guilford Publications. All rights reserved.
  • Publication
    Citation Count: 0
    Bağımlı Finansallaşma: Bağımlılığın Değişen Yüzü
    (2023) Güngen, Ali Rıza; Karaçimen, Elif; Şenalp, M. Gürsan; Economics
    [No Abstract Available]
  • Article
    Citation Count: 1
    Türkiye’de Devlet ve Burjuvazi: Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı
    (2008) Şenalp, Mehmet Gürsan; Şenalp, Örsan; Economics
    Bu çalışmada, Türkiye’de burjuvazi ve devlet ilişkileri ulusötesi tarihsel materyalist bakış açısıyla ele alınmaktadır. Bu amaçla, kapitalist sınıfın çeşitli fraksiyonlarının/bileşenlerinin kendi aralarında, ulusal ve uluslararası düzeylerde giriştikleri ulusötesi mücadelelerin bazı özellikleri incelenmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, “kapitalist”, “sınıf bilinci”, “sınıf fraksiyonu” gibi bazı temel kavramların açıklanmasının ardından, ikinci bölümde ulusötesileşme olgusu üzerinde durulmakta ve ulusötesi kapitalist sınıf oluşumu tezlerine yer verilmektedir. Bu bölümde geliştirilen ana argüman bugün bir ulus-devletin sınırları içinde biçimlenen sosyal sınıf ilişkilerinin / mücalelerinin ve hakim sınıfların kendi aralarındaki çatışmaların doğru anlaşılmasının ancak günümüz kapitalizminin temel niteliklerinin doğru bir biçimde kavranabilmesine bağlı olduğudur. Kapitalizmin ulusötesi karakterine ilişkin “doğru” olduğunu düşündüğümüz bir kavrayışı / yaklaşımı Van der Pijl’den ödünç alıyoruz. Dolayısıyla, üçüncü bölüm ulusötesi kapitalizmin –Locke’cu merkez bölge ve Hobbes’çu hasım devletlerden oluşan- ikili yapısı üzerine bazı değerlendirmeleri içeriyor. Bu şekilde küresel politik ekonomi ve uluslararası ilişkilerin sosyal sınıflar temelinde tarihsel materyalist bir analizini yapmak mümkün hale geliyor. Dördüncü ve son bölümde Türkiye’de kapitalist sınıfın belirli fraksiyonları, ezilen toplumsal sınıflar ve devlet sınıfı arasında cereyan eden şiddetli çekişmeleri, klasik ya da yeni emperyalizm kuramlarından değil bu ulusötesi mücadeleler perspektifinden bakarak ele alıyoruz.
  • Article
    Citation Count: 0
    Transnational Rivalries and Left Politics: An Amsterdam School Perspective on Turkey's "Ergenekon" Trials
    (Guilford Publications inc, 2022) Senalp, M. Gursan; Kucuker, M. Can; Sengor-Senalp, Esra; Economics
    The Ergenekon trials were among the most controversial issues in the recent political history of Turkey. It is still worth reconsidering the liberal, nationalist, and socialist-left circles' variegated responses to the subject matter. The first two were doomed to fail since each attached itself to one side of the intra-state struggles. Although the socialist left's approach was enlightening in many ways, there is a significant shortcoming in its theoretical references to explain the inherent transnational rivalries. An alternative research agenda offered by the Amsterdam School could enrich its conceptual toolkit in more comprehensive ways. To evaluate this potentiality, we need to engage in two conceptual problems regarding the theory: 1) Could the concept of state-class be helpful to analyze the political economy of Turkey's Ergenekon trials? 2) Could any key social/class force be distinguished to shed light upon the transnational aspect of the process?
  • Article
    Citation Count: 1
    Orijinal, Radikal ve Yönetimsel: Thorstein Veblen ve Amerikan Kurumsalcılığının Toplumsal Sınıf Kökenleri
    (2023) Şenalp, M. Gürsan; Economics
    Bu çalışma, ABD'de Yaldızlı Çağ (Gilded Age) olarak bilinen 1800'lerin son çeyreği ile 20. yüzyılın ilk yarısına – İlerici Dönem (Progressive Era) ve Yeni Düzen (New Deal) yıllarına – odaklanmaktadır. Bunu yaparken, makale ilk başta Amerikan kurumsalcılarının bazı önde gelen isimlerinin yoğun şekilde etkilendikleri Alman Tarihsel Okulu ve Amerikan Siyasal İktisat Okulu (ya da Amerikan Okulu) ile ilişkilerine bakıyor. Yaygın görüş kurumsalcılığın neoklasik iktisadın hegemonyasına direnebilmiş ve Amerikan üniversitelerindeki iktisat bölümlerinde önemli bir ağırlık elde edebilmiş olduğu yönündedir. Dolayısıyla, çalışmanın ilk iki bölümü kurumsalcılığın, ‘Amerikan’, ‘orijinal’ ve ‘radikal’ olarak anılan unsurlarına odaklanıyor. Yazının asli meselesi ise şu: “Veblen gibi bir figürün Amerikan kapitalizmine karşı radikal görüşleri ve sonradan görme zenginlerin gösterişçi yaşam tarzlarıyla alay eden iğneleyici yazılarıyla özdeş Kurumsalcı/Evrimselci iktisat, ABD akademisi, araştırma enstitüleri ve bürokrasisinde ‘neoklasik teoriyle eşit önemde’ görülüp bir tür ana akım konumunu nasıl edebildi?” Bu bağlamda, çalışma, Amerikan Kurumsalcılığının şekillendiği ve etkili olduğu üç farklı kesite odaklanıyor. Bunların ilk ikisinde (1) Alman Tarihsel Okulu'nun Almanya’da tahsil görmüş ‘yeni nesil’ iktisatçılar aracılığıyla yarattığı etki, (2) 20. yüzyılın ortalarında artık çoktan unutulmuş Amerikan Okulu’nun korumacı/milliyetçi doktrinlerinin etkisi üzerine odaklanılıyor. Yazı, son olarak (3) Amerikan kurumsalcılığının toplumsal sınıf kökenlerini açığa çıkaran 1930’lardaki ‘yönetimsel devrim’ tartışmalarına uzanıyor. Burada Amerikan kurumsalcılarının, Yeni Düzen yıllarında yükselen ‘yönetimsel sınıfın’ ilerici unsurlarını temsil eden ‘organik aydınları’ olduğu ve geleneğin ABD'deki başarısının arkasında bu organik ilişkinin bulunduğu iddia ediliyor.
  • Book Review
    Citation Count: 0
    Adı Konmamış İmparatorluk ve “Göreli Özerklik” Sorunu
    (2019) Şenalp, M. Gürsan; Economics
    Akçay, Ü. (2013) “Sermayenin Uluslararasılaşması ve Devletin Dönüşümü: Teknokratik OtoriterizminYükselişi”, Praksis (30-31): 11-39.Callinicos, A. (2007) “Does Capitalism Need State System?”, Cambridge Review of InternationalAffairs (20) 4: 533-49.de Graaff N. ve B. Van Apeldoorn (2018) “US–China relations and the liberal world order: contendingelites, colliding visions? US–China relations and the liberal world order: contending elites,colliding visions?”, International Affairs 94 (1): 113–131.Hardt, M. ve T. Negri (2002) İmparatorluk, çev. A. Yılmaz, İstanbul: Ayrıntı (Orijinal basım: HarvardUniversity Press, 2000).Hymer, S. (1979) The Multinational Corporation: A Radical Approach, Cambridge: Cambridge Univ.Press.Mandel, E. (1967) “International Capitalism and Supranationality”, R. Miliband ve J. Saville (der.)Socialist Register: 27-41.Marx, K. ve F. Engels (2015) Komünist Manifesto, Almancadan çev. N. Satlıgan, Ankara: YordamKitap [3. Basım].Murray, R. (1971) “The Internationalization of Capital and Nation-State”, New Left Review (67): 84-109.Oğuz, Ş. (2006) “Sermayenin Uluslararasılaşması Sürecinde Mekânsal Farklılaşmalar ve DevletinDönüşümü”, D. Yılmaz vd. (der.), Kapitalizmi Anlamak, Ankara: Dipnot Yayınları, 147-212.Overbeek, H. ve B. Jessop (der.) (2018) Transnational Capital and Class Fractions, The AmsterdamSchool Perspective Reconsidered, Routledge.Panitch, L. (1999) “The Impoverishment of State Theory”, Socialism and Democracy, 13 (2): 19-35.Phillips, P. (2018) Giants: The Global Power Elite, New York: Seven Stories Press.Poulantzas, N. (1975) Classes in Contemporary Capitalism, Londra: New Left Books.Robinson, W. I. (2004) A Theory of Global Capitalism: Production, Class and State in a TransnationalWorld, The John Hopkins University Press: Baltimore ve London.Savran, S. (2006) “Lenin mi, Kautsky mi? ‘Yeni’ Emperyalizm Teorilerinin Lenin Reddiyesi Üzerine”,Devrimci Marksizm (1): 59-110.Shaw, M. (2000) Theory of the Global State: Globality as Unfinished Revolution, Cambridge UniversityPress.Şenalp, M. G. (2012) Ulusötesi Kapitalist Sınıf Oluşumu: Türkiye ve Koç Holding Örneği, İstanbul: SAV.Şenalp, M. G. ve Ö. Şenalp (2009) “Ulusötesi Kapitalizm: Sermayenin ve Devletin Ulusötesileşmesive Türkiye’de Ulusötesi Tarihsel Blok Oluşumu”, Praksis (19): 191-240.Tsoukalas, C. (2002), “Relative Autonomy and its Changing Forms,” S. Aronowitz ve P. BratsisParadigm Lost: State Theory Reconsidered (Minneapolis: University of Minnesota Press) içinde.Van der Pijl, K. (1998) Transnational Classes and International Relations, New York: Routledge.Van der Pijl, K. (2014 [2006]) Küresel Rekabetler: Soğuk Savaştan Irak’a, çev. K. Kurtul, Ankara: İmge.Warren B. (1971) “The Internationalization of Capital and Nation State: A Comment,” New LeftReview (1/68): 83-88.White, J. D. (2019) Marx in Russia: The Fate of a Doctrine, Bloomsbury Academic.Wissel, J. (2004) “Canavarı Adlandırmak: Nicos Poulantzas ve İmparatorluk”, Praksis (11): 83-96.Van Apeldoorn, B. ve N. de Graaff (2016) American Grand Strategy and Corporate Elite Networks: TheOpen Door since the end of the Cold War, Routledge: Londra ve New York.
  • Article
    Citation Count: 1
    Yeni-Osmanlıcılığın Ekonomi Politiğinin Bir Eleştirisi: Ulusötesi Bir Hegemonya Projesinin Yükseliş ve Düşüşü
    (2017) Şenalp, Mehmet Gürsan; Economics
    Bu çalışma 2000'lerin ilk on yılında \"Yeni Türkiye\"nin dış ilişkilerinin ekonomi-politiğine odaklanıyor. İlk kısımda son yıllarda öne çıkan ve dış politikaya politik ekonomi perspektifinden yaklaşan bazı ana akım çalışmalar eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. İkinci kısımdaki kuramsal tartışma ise Marksist uluslararası (veya küresel) politik ekonomi (UPE) yazınında \"Amsterdam Okulu\" olarak bilinen çevrenin katkılarına dayanıyor. Analiz Van der Pijl'i izleyerek Yeni-Osmanlıcılığı, ulusötesi bir kontrol kavramı (hegemonya projesi) olarak sistem kaynaklı neoliberalizme belirli şartlarda eklemlenmek üzere dizayn edilen bir sınıf projesi olarak okuyor. Buna göre bölgesel düzeyde bir kontrol kavramı olarak Erdoğan ve Davutoğlu tarafından pazarlığa sürülen söz konusu stratejinin kaderi sistemik ve ulusötesi mücadeleler diyalektiğince çizilmiştir. Bu mücadeleler dünyayı yıkıma sürükleyen para ticareti yapan (money-dealing) ulusötesi sermaye fraksiyonunun küresel liderliğine karşı ve ondan yana olan sermaye fraksiyonları ve işçi sınıfları arasında; ulusal, bölgesel ve uluslararası seviyelerde bir çok devlet bağlamında aynı anda cereyan etmektedir
  • Master Thesis
    Sağlık kuruluşlarında toplam kalite yönetimi akreditasyon uygulamaları ve kalite algısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Örnek bir uygulama
    (2016) Sarıduman, Müşerref; Şenalp, Mehmet Gürsan; Economics
    Sağlık çalışanlarının Akreditasyonun Faydaları, Akreditasyon Çalışmalarında Çalışanların Katılımı, Kalite Yönetimi ve Kalite Sonuçları konularındaki düşüncelerinin belirlenmesi ve söz konusu konuların birbiri ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan bu çalışma Ankara ili akredite sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında Akreditasyonun Faydaları; Akreditasyon Çalışmalarında Çalışanların Katılımı; Kalite Yönetimi; Kalite Sonuçları yaş, cinsiyet, eğitim, görev, görevde çalışma süresi, bu kurumda çalışma süresi gibi değişkenler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde katılımcıların ankette yer alan sorulara ağırlıklı olan benzer cevaplar verdikleri ve değişkenler arasında anlamlı farklar olmadığı tespit edilmiştir. Ancak kalite sonuçları bakımından erkek katılımcıların katılım düzeyleri kadınlara oranla daha yüksektir. Ayrıca Bu kurumdaki çalışma süresi farklı olan gruplar arasında Kalite Sonuçları ölçeği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Buna göre bu kurumdaki çalışma süresi 11-15 yıl arası olanların Kalite Sonuçları ölçeği sıra ortalaması puanı en yüksektir. Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Kalite Yönetimi, Kalite
  • Master Thesis
    Küresel yönetişim ve kriz yönetimi
    (2015) Güven, Soner; Şenalp, Mehmet Gürsan; Economics
    Bu çalışmada küreselleşme ve küresel yönetişim kavramlarının kriz yönetimi ile ilgili betimsel ilişkisinin tarihsel, geleneksel, güncel özellikleri göz önünde bulundurularak araştırılması ve tanımlanması yapılmıştır. Çalışma kapsamında, küreselleşme olgusunun gelişimi, küresel yönetişim anlayışının, günümüz ve gelecek krizler üzerindeki olası etkileri tartışılmaktadır. Küreselleşmenin etkileri olan ulus üstü krizlerin çözümü ve sürdürülebilir barış ortamının sağlanması bağlamında 'Küresel Yönetişim' kavramı çözüm sağlayıcı bir etken olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede uluslararası terörizm, açlık, küresel ısınma, ırk- cinsiyet- din, ayrımcılığı, yoksulluk, güvenlik, salgın hastalıklar, nesli tükenen canlılar gibi tehditler ile yeryüzünde meydana gelen doğal afetler ve olası krizlerin dünyayı tehdit edebileceği varsayılmıştır. Ortaya çıkacak sorunlara medeni ve sosyal yöntemler ile çözüm bulmada küresel yönetişimin sağlayacağı işbirliğinden yararlanmak mümkün görülmektedir. Anahtar Sözcükler Küreselleşme, küresel yönetişim, kriz, kriz yönetimi
  • Doctoral Thesis
    Türkiye'nin Afrika'daki akıllı güç uygulamalarına bakış: Türkiye'nin Afrika açılımının ekonomik ve siyasi analizi
    (2023) Taştan, Serkan; Şenalp, Mehmet Gürsan; Economics
    Afrika dünyanın coğrafi ve nüfus yönünden en büyük ikinci kıtası olmasına rağmen, ekonomik ve siyasi istikrar açısından açık ara geriden gelen bir kıta olup küresel GSYH'nin yalnızca %5'ine sahiptir. Zengin doğal kaynaklarından dolayı, tarihsel olarak sömürgecilik faaliyetlerine en fazla maruz kalan Afrikalı ülkeler bağımsızlıklarını ancak 1950'li yıllardan sonra kazanabilmişlerdir. Kıta üzerinde Fransa, İngiltere gibi kolonyal güçlerin ekonomik ve kültürel güçleri hala sürmekle beraber, herhangi bir kolonyal geçmiş angajmanı bulunmayan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin Afrika'ya olan ilgisi de gün geçtikçe artmakta ve kolonyal güçlere alternatif olarak ön plana çıkmaktadırlar. Özellikle ÇHC iki kutuplu dünyada kendine yeni müttefikler bulabilmek adına bu coğrafyaya 1950'li yıllardan itibaren sistematik olarak yaklaşmış, bağımsızlık süreçlerine BM nezdinde sağladığı diplomatik destek ve kalkınma projelerine sağlanan ekonomik yardımlar ile Afrikalı ülkelerinin çoğunda güvenilirliğini artırarak bugün kıtanın en büyük ticari ve siyasi partneri haline gelmiştir. 2000'li yılların ortalarından itibaren Balkanlar-Ortadoğu-Afrika bölgesinde 'bölgesel oyun kurucu' pozisyonuna evrilmeye çalışan Türkiye için Afrika bu gücün test edildiği önemli bir coğrafya olmuştur. Akıllı güç unsurlarına bina edilen proaktif bir dış politika anlayışı ile Türkiye, Afrika'daki etkinliğini artırmaya çalışmakla beraber, Türkiye'nin ne kadar etkin olduğunun analizi ve Afrika'daki akıllı güç politikalarının Türkiye'ye somut olarak neler kazandırıp/kazandırmadığının kapsamlı analizi gerekmektedir. Literatürde yokluğu hissedilen bu alana katkı sağlamak amacıyla, bu çalışma, Türkiye'nin özellikle ticaret ve kültürel alanda sergilediği akıllı güç politikaları ekseninde Afrika'ya yönelik geliştirdiği söylemleri; bu söylemlerin ticari ve ekonomik alanlarda getirdiği kazanımları derlemekte ve en nihayetinde Türkiye'nin Afrika'ya ilişkin söylem tutarlılığı ve etkinliğini kavramsal olarak yorumlamaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'nin Doğu Afrika'da 'bölgesel hegemonya' oluşturabilecek bir seviyede söylem ve politika etkinliğine ulaşmış olduğu değerlendirilmektedir.