Ankara ili gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyinin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Tourism Management
The aim of Atılım University Department of Tourism Management is to train tourism managers who are able to compete at an international level by offering quality education opportunities. Graduates employed as managers in the fields of accommodation, travel, catering, gastronomy, transportation, congress, conference organization begin their professional life while they are still interns. The academic staff consists of faculty members who are experts in their field, as well as sector professionals. With five years of education including the preparatory English courses offered, the courses of the department are in English. The course program consists of applied and theoretical courses devised with respect to the global trends in tourism. Students perform their internship studies at hotel chains, A-Class travel agencies and professional tourism companies. Our Department is in contract with universities abroad within the scope of the Erasmus student Exchange program. With its quality of education documented by TURAK (Tourism Education, Evaluation and Accreditation Board), Atılım university Department of Tourism Management is the first undergraduate program in Turkey to hold the accreditation.

Journal Issue

Abstract

Turizm endüstrisi sürekli değişen ve gelişen bir endüstridir. Bu değişim ve gelişim son yıllarda insanların alternatif arayışlarına neden olmaktadır. Kitlesel turizmden ve geleneksel turizmin '4s' anlayışından uzaklaşan insanlar yeni turizm çeşitlerini tecrübe etmek istemektedirler. Bu nedenle turistik ürün çeşitlendirmesi ve alternatif turizm çalışmaları yapılmış ve sonucunda yeni turizm türleri ortaya çıkmıştır ve gastronomi turizmi bu türlerden biridir. Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergelerinin tespitine yönelik yapılan bu çalışmanın birçok çıktısı olduğu söylenebilir. Literatürden elde edilmiş gastronomi turizmi gelişmişlik ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik testine tabi tutulmuştur. 64 maddeden oluşan ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir. 64 madde için katılımcıların cevapları yaş, eğitim durumu, görevdeki tecrübe, mesleki tecrübe, görev ve unvan değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın amacı Ankara ili gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyinin belirlenmesidir. Araştırmanın veri toplama yönteminde kullanılan katılımcı sayısı 320 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış ardından anket yöntemi ile toplanan veriler SPSS 20 programı ile yorumlanmıştır. Araştırmada 'Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Göstergelerinin Tespiti 'ne yönelik kullanılan ölçek beş demografik ve beşli likert tipi ölçektir. Ölçekte kullanılan 1: Kesinlikle Katılmıyorum, 2: Katılmıyorum, 3: Kararsızım, 4: Katılıyorum ve 5: Kesinlikle Katılıyorum yorumlarına karşılık gelmektedir. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Ankara
Tourism industry is a constantly changing and developing industry. This change and development in recent years has led people to seek alternative. People who move away from mass tourism and '4s' understanding of traditional tourism want to experience new types of tourism. For this reason, tourism product diversification and alternative tourism studies have been conducted and as a result new tourism types have emerged and gastronomic tourism is one of these types. It can be said that this study conducted to determine the indicators of gastronomy tourism development has many outputs. The gastronomy tourism development scale obtained from the literature was subjected to validity and reliability test. It can be said that the scale consisting of 64 items is a valid and reliable scale. The responses of the participants for 64 items were analyzed according to the variables of age, education level, experience in the job, professional experience, duty and title. The aim of this study is to determine the development level of gastronomy tourism in Ankara. The number of participants used in the data collection method of the research consists of 320 people. In the research, firstly literature review was done and then the data collected by questionnaire method were interpreted with SPSS 20 program. The scale used for Araştır Determination of Gastronomy Tourism Development Indicators ada is five demographic and five likert type scale. 1: Strongly Disagree, 2: Disagree, 3: Undecided, 4: Agree and 5: Strongly Agree. Key Words: Gastronomy, Gastronomy Tourism, Ankara

Description

Keywords

Turizm, Ankara, Tourism, Gastrostomi, Ankara, Mutfak turizmi, Gastrostomy, Culinary tourism, Ölçekler, Scales

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

135