Soğuk Savaş sonrası dönemde Çin ve ABD'nin Afrika'da aldığı kalkınma söylemlerinin etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
International Relations
(1997)
The Atılım University Department of International Relations was founded in 1997. International relations is a field of science where the relations among states, organizations and other players in the international system are researched and observed. The field of international relations is also an interdisciplinary field, combining areas such as economy, history and political science to research on topics such as human rights, global poverty, environment, economy, globalization, security and global ethics. Offering three Graduate Degree programs in addition to the undergraduate program, the Department of International Relations continues to graduate individuals from its Graduate Degree Program in European Union Studies, as well as its Graduate Degree programs in Turkish and English.

Journal Issue

Abstract

Soğuk savaş sonrası dönemde Çin ve ABD, Afrıka ile olan ilişkilerinde farklı kalkınma söylemleri kullanmışlardır. Çin'in Afrika ile ilişkilerınde kullandığı iki kalkınma söylemi kazan-kazan işbirliği söylemi ve Konfüçyüsçülük söylemidir. ABD ise Afrika ile olan ilişkilerinde demokratikleşme ve insancıllık söylemeleri kullanmıştır. Bu tez bu farklı söylemlerin Afrika'daki etkisini ve sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. ABD ve Çin in Afrika ile olan ilişkilerı bu söylemler çerçevesinde ya yeni bir sömürü ilişkisinin devamı ya da Afrika nın büyümesi ve gelişmesi için büyük bir firsat olarak görülmektedir. Tez bu sonucun Afrika Ülkerlerin benimseyecekleri politikların sonunda belireleneceğini ifade etmektedir.Afrika ülkeleri bu ilişkiyi olumlu bir yöne çevirebileceği gibi olumsuz sonuçlar da döğurabilir. ABD'nın askeri yardımı ve Çin'in altayapı yatırımları olumlu sonuçlar olarak değerlendirilebilecek iken, Çin altayapı yatırmalarının ortaya çıkardığı çevresel tahribat ile ABD'nin söylemlerinin ortaya çıkardığı etnik çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık olumsuz sonuçlar olarak görülebelir. Gelişmek ve zenginleşmek için küresel güçlerle olan bağlantılarından en iyi şekilde yararlanmak Afrika ülkerlerine kalmıştır.
In the post-cold war period, China and the USA have used different development discourses in their relations with Afrika. The two development discourses that China uses in its relations with Afrika are the win-win cooperation discourse and the Confucian discourse. The USA, on the other hand, used democratization and humanitarianism discourses in its relations with Afrika. This thesis aims to evaluate the impact and consequences of these different discourses in Africa. Within this framework of these discourses, the relations of the USA and China with Africa are seen as either a continuation of a new exploitation relationship or a great opportunity for the growth and development of Africa. The thesis concludes that this outcome will be mainly determined by the policies that African countries will adopt. Though there are some positive outcomes regarding the relations African countries have with global powers, there may also be negative consequences. While the military aid of the USA and the development of China's infrastructure can be considered as positive results, the environmental degradation caused by Chinese infrastructure investments and ethnic conflicts and political instability which may potentially be caused by the discourses of the USA are the main negative consequences. However, it is up to African countries to make the most of their connections with global powers to thrive and prosper.

Description

Keywords

Uluslararası İlişkiler, Afrika, Afrika ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, International Relations, Kalkınma planları, Africa, Kalkınma politikaları, African countries, United States of America, Soğuk Savaş sonrası, Development plans, Development policies, Soğuk savaş, After the Cold War, Uluslararası politika, Cold war, International policy, Çin, China

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

153