Yükseköğretimde Stratejik İletişim Yönetiminin Vakıf Üniversiteleri Açısından Önemi: Atılım Üniversitesi Örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Public Relations and Advertising
(2000)
The Department of Public Relations and Advertising started its 4-year undergraduate degree program in 2000 under the School of Business. The Department of Public Relations and Advertising offers a program that stresses the skill of analytical thinking for students. The program is based on academic standpoints and supported by practices and new technologies. The department offers the opportunity to take elective courses from its own curriculum, or from other departments, in addition to theoretical and practical courses that complement each other. With a program offered in English, the Department of Public Relations and Advertising has mutual contracts with universities from Spain, the Netherlands and Finland within the scope of the “Erasmus Exchange Program”. In addition, the graduate degree program of “Public Relations and Advertising” under the Graduate School of social Sciences aims to sustain the continuity of undergraduate-level education and training, and to meet the demands of those pursuing to advance academically.

Journal Issue

Events

Abstract

Yükseköğretim; içinde bulunduğu ve hizmet ettiği coğrafya, ülke, yönetim şekli, ekonomi, kültür, sanat, sahip olduğu ve ürettiği insan kaynağı, teknoloji gibi pek çok alanı hem etkileyen hem de bunlardan etkilenen, nitelikli insan yetiştiren bir endüstri olarak ele alınabilir.Günümüzde bilgi sürekli kendini yenilemekte ve yenilenen bu bilgiyi en hızlı şekilde işleyip günlük hayata aktaranlar kazanmaktadır. Bu noktada yükseköğretim açısından; akademik bakış açısıyla çağı yakalayıp ona yön vermek, doğru iletişimi stratejik olarak karşımıza çıkarmaktadır.Günümüzde üçüncü kuşak üniversite kavramıyla birlikte; mobilite, disiplinler arası etkileşim, sanayii işbirlikleri sürekli gelişmektedir. Bu süreçte yükseköğretim kalitesini arttıran ve maddi kaynak yaratan daha dinamik bir yapıya bürünmüştür. Günümüzde yükseköğretim stratejik iletişim yönetimi ile üretilen bilginin, akademik personel ve mezun insan kaynağının mevcut değerlerini en iyi şekilde yansıtmak durumundadır. Bunlara ek olarak; yükseköğretim, dünyada olup bitenler ve olabileceklere ilişkin tüm verilerin en iyi ve daha önemlisi en hızlı şekilde işlendiği, kaynak kullanımı açısından verimlilik gösteren bir örnek olmak zorundadır.Bu çalışmada, stratejik iletişim yönetimi açısından; mevcut durum analizinden, hedeflenen noktanın ne olacağı kararının alınışına ve hedeflenen konum için gerekli özelliklerin neler olması gerektiğine kadar, yapılması gereken analiz ve öngörüler de dâhil olmak üzere, günümüzde uygulanan yöntemlere yer verilmiştir. Bunlara ek olarak; Atılım Üniversitesi'nde konuyla ilgili olarak sürdürülen faaliyetler ve yaklaşımlar örnek olay olarak analiz edilmiştir. Çalışmada teori ve uygulama bütünlüğü birlikte ele alınmıştır.Kurum içindeki çalışmalarda iletişimin yetersizliği nedeniyle başta zaman olmak üzere kaynak kayıplarının önlenmesi ve rekabet edebilir niteliklerin gerek ülke içinde gerek küresel anlamda duyurulması konusunda iletişim stratejik olarak yürütülmelidir.
Both affecting and affected by several fields such as geography, territory, country, type of government, economy, culture, art, and technology and human resources it owns and produces where it is located, Higher Education can be considered as an industry providing qualified workforce.Today, knowledge is constantly renewing itself, and renewed knowledge is being transformed into daily life. In regard to higher education, catching up with and directing the era through academic point of view requires strategically correct communication.Upon the concept of third generation university, mobility, inter-disciplinary interaction and industrial cooperation have constantly been developing. At this stage, any higher education improving its quality and creating material sources and achieving a more dynamic structure is to reflect the knowledge, present value of its academic personnel and graduate human resources by use of strategic communication methods in the best way. In addition to these, higher education is to be example where the data about current and likely to occur global developments are processed in the best and the fastest manner and thus display efficiency in terms of use of sources.In this study, the methods applied at present including analysis of the current situation to the determination of the targeted level and to characteristics needed for targeted position and the characteristics to be changed as well as analysis and insights have been studied based on the current situational analysis in respect to strategic communication method. Additionally, the activities and approaches conducted at Atılım University have also been analyzed as case studies. The study has been conducted in the integrity of theory and practice.Communication should be carried out strategically in order to prevent source loss mainly time loss arising out of lack of communication during activities performed internally, and announce the qualifications of competitiveness both in nationwide and worldwide.

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Stratejik iletişim yönetimi, Education and Training, Vakıf üniversiteleri, Public Relations, Yükseköğretim, Communication Sciences, Strategic communication management, Yükseköğretim kurumları, Foundation universities, Higher education, Üniversiteler, Higher education institutions, İletişim, Universities, Communication, İletişim yönetimi, Communication management

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

143