EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZLER DÜNYASINDA KISA BİR GEZİNTİ

Bilim ve Teknoloji

Economics
(1997)
Founded in 1997, the Department of Economics is among the founding departments of our University. The Department offers two extensive undergraduate programs, either in English or in Turkish. Our undergraduate programs are catered to developing our students’ skills of analytical thinking, and to practical education. In this regard, the Social Sciences Research and Training Laboratory, founded under the guidance of our department, offers hands-on training to our own students, students and academicians from other universities, and public institutions. Our Department also offers a Graduate Degree Program in Applied Economy and a Doctorate Degree Program in Political Economy for graduates of undergraduate and graduate degree programs.

İlk ekonomik ve/veya finansal kriz nerede ve hangi tarihte patlak verdi? Yakın tarihlerde yayımlanan ilginç bir makalede , ilk krizin İngiltere’de 1340 yılında ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu tarihten 18. yüzyılın sonuna uzanan zaman diliminde Avusturya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Prusya’da yaşanan toplam 20 krizden 19’u dış borçtan kaynaklanmıştır. Fransa (8) ve İspanya (6) krizlerin sıklıkla görüldüğü ülkeler olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle son iki yüzyıla krizler damgasını vurmuştur. 2007 Sonbaharı’nda belirmeye başlayan ve 2008’de somutlaşan son küresel krize gelmeden önce, geçmişteki sarsıcı etkiler yaratmış krizlerden bir bölümüne kısaca göz atalım.

economics