Bilgi ve iletişim teknolojileri ile ters tedarik zinciri yönetimi geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Information Systems Engineering
Information Systems is an academic and professional discipline which follows data collection, utilization, storage, distribution, processing and management processes and modern technologies used in this field. Our department implements a pioneering and innovative education program that aims to raise the manpower, able to meet the changing and developing needs and expectations of our country and the world. Our courses on current information technologies especially stand out.

Journal Issue

Abstract

A SCM system having RSCM capabilities is modeled giving special focus on the usage of ICT. Three different RSCM processes (Customer Return, Out-of-product Return and Repair and Non-Repair Situation Return) are modeled separately using sequence diagram of UML and ICT usage is analyzed in each one to improve the process. These modeled processes are compared with the RSCM model of a company to determine its applicability in real life. The aim of the study is to show how the RSCM processes can be improved by efficient usage of ICT. Companies that can achieve this can gain competitive advantages over their competitors. This study is important to alleviate the lack of studies in this field and may help to companies having intension to improve their RSCM.
TTZY kabiliyetine sahip olan bir TZY sistemi BİT kullanımına özel odak verilerek modellenmiştir. 3 farklı TTZY süreçleri (müşteri iadesi, kullanımı bitmiş ürün iadesi ve onarım ve onarılamama durum iadesi) BMD(Birleşik Modelleme Dili)'nin sıra diyagramı kullanılarak ayrı ayrı modellenmiştir ve BİT kullanımı süreci geliştirmek için her birinde analiz edilmiştir. Bu modellenen süreçler, gerçek hayatta uygulanabilirliğini tespit etmek amacıyla bir şirketin TTZY modeli ile kıyaslanmıştır. Bu çalışmanın amacı TTZY süreçlerinin BİT'in etkin kullanımı ile iyileştirilebileceğini göstermektir. Bunu başarabilen şirketler rakipleri karşısında rekabet avantajları elde edebilir. Bu çalışma, bu alandaki boşluğu doldurmak açısından önemlidir ve kendi TTZY geliştirmek niyetinde olan şirketlere yardımcı olabilir.

Description

Keywords

Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilişim sistemleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Information systems, Birleştirilmiş modelleme dili, Unified modelling language

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

79