Bal Peteği Çekirdeğindeki Nem Miktarının Sandviç Yapılı Kompozitlerin Özelliklerine Etkisi

dc.contributor.advisor Şengönül, Cemal Merih
dc.contributor.author Özen, Taha Oğuz
dc.contributor.other Airframe and Powerplant Maintenance
dc.contributor.other 13. School of Civil Aviation (4-Year)
dc.contributor.other 01. Atılım University
dc.date.accessioned 2025-07-06T00:30:01Z
dc.date.available 2025-07-06T00:30:01Z
dc.date.issued 2025
dc.description.abstract Bu çalışmada, üretim sırasında petek çekirdeklerinde oluşan nem içeriğinin kompozit sandviç panellerin mekanik performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Havacılık endüstrisi standartları, çekirdek kurutmayı kritik bir hazırlık adımı olarak vurgulasa da bu sürecin aramid sandviç panellerin performansı üzerindeki etkisi yeterince araştırılmamıştır. Bu kapsamda, yüksek nemli (ekstra nem, EM), oda koşulunda muhafaza edilmiş (oda koşulları, RC) ve düşük nemli (kurutulmuş, DR) olmak üzere üç çeşit panel üretilmiştir. Üretim sırasında çekirdeklerdeki nem farklılıklarına bağlı olarak panellere uygulanan tahribatsız muayene tetkiklerinde yapısal bir kusur gözlemlenmemiştir. Ancak, çekme ve soyma testlerinde bir performans farkı ortaya çıkmıştır. Artan nem içeriği, aramid liflerinde plastikleşme etkisi yaratmış ve yapıştırıcının kürlenme sürecini etkileyip çekme dayanımını azaltmıştır. Buna karşılık, nem miktarının artması, soyulma direncinde hidrojen bağı kaynaklı hafif bir iyileşme sağlamıştır. Ortamda bulunan düşük düzeydeki nem, ara yüz bağ kuvvetlerini artırabilirken, yüksek nem oranı çekme dayanımını zayıflatıp, soyulma direncinde belirgin bir artış sağlamamaktadır. Bu nedenle, özellikle yüksek çekme dayanımı gerektiren uygulamalar için çekirdeğin kurutma sürecinin optimize edilmesi, yapısal bütünlüğü korumak açısından hayati öneme sahiptir.
dc.description.abstract This study investigated the effects of moisture content in honeycomb cores on the mechanical performance of composite sandwich panels. Aviation industry specifications highlight core drying as a critical preparation step; however, its impact on panel performance remains insufficiently explored. In that respect, three panels were produced using cores with varying moisture levels: high-moisture (extra-moist, EM), room-maintained (room condition, RC), and low-moisture (dried, DR). No structural defects were observed in the panels due to differences in core moisture by non-destructive testing methods. Nevertheless, flatwise tensile and climbing drum peel tests revealed performance variations. Increased moisture content reduced tensile strength, likely due to aramid fiber plasticization, which altered the curing process. Conversely, peel resistance improved slightly with higher moisture levels, attributed to hydrogen bonding. While moderate moisture can enhance bonding interactions, excessive levels weaken tensile strength without significantly boosting peel resistance. Therefore, optimizing the core drying process is essential to maintaining structural integrity, particularly for applications demanding high tensile strength. en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=htlyhJG97gjBTPjAeWRhPkijZy9UGjmJNgSRzRYcH-jvKZWUDRLXDukWs-OegwIL
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/10703
dc.language.iso en
dc.subject Havacılık ve Uzay Mühendisliği
dc.subject Makine Mühendisliği
dc.subject Mühendislik Bilimleri
dc.subject Nem
dc.subject Polimer Kompozitler
dc.subject Tabakalı Kompozit Levhalar
dc.subject Aeronautical Engineering en_US
dc.subject Mechanical Engineering en_US
dc.subject Engineering Sciences en_US
dc.subject Moisture en_US
dc.subject Polymer Composites en_US
dc.subject Laminated Composite Plates en_US
dc.title Bal Peteği Çekirdeğindeki Nem Miktarının Sandviç Yapılı Kompozitlerin Özelliklerine Etkisi
dc.title Effect of Moisture Content in Honeycomb Core on the Properties of Sandwich-Structured Composites en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Şengönül, Cemal Merih
gdc.coar.type text::thesis::master thesis
gdc.description.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı / İmalat Mühendisliği Bilim Dalı
gdc.description.endpage 136
gdc.identifier.yoktezid 936719
relation.isAuthorOfPublication 453b6f66-a204-460e-b4f6-3e6db03a2e2b
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 453b6f66-a204-460e-b4f6-3e6db03a2e2b
relation.isOrgUnitOfPublication 0ad0b148-c2aa-44e7-8f0a-53ab5c8406d5
relation.isOrgUnitOfPublication e28bb977-cadc-4429-b547-973b099c3ce8
relation.isOrgUnitOfPublication 50be38c5-40c4-4d5f-b8e6-463e9514c6dd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 0ad0b148-c2aa-44e7-8f0a-53ab5c8406d5

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Bal Peteği Çekirdeğindeki Nem Miktarının Sandviç Yapılı Kompozitlerin Özelliklerine Etkisi 936719.pdf
Size:
7.78 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections