Shakespeare'in Othello ve Venedik taciri oyunlarında Rönesans Dönemi'ndeki ataerkil toplum

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of English Language and Literature
(1997)
Founded in 1997, the Department of English Language and Literature is one of the first Departments of Atılım University. Through the graduate and doctorate degree programs in addition to the undergraduate program, the Department raises students and academicians. At the Department of English Language and Literature, we aim to graduate students who have studied and learned the English language and literature at an advanced level and developed the skill to produce ideas; as well as the ability to do analyses and academic research on literature. In addition to granting our students with the opportunity to develop their backgrounds in general culture, the education that we offer contributes to their interest and knowledge in contemporary and current issues. Accredited for 5 years from February 24th 2019 by FEDEK, our undergraduate program grants our students the opportunity to join Double-Major or Minor programs in Translation and Interpretation, and International Relations. Another option for the students of our Department is the Erasmus Exchange Program.

Journal Issue

Abstract

Bu tez, Shakespeare'in Othello ve Venedik Taciri oyunlarında ataerkillik kavramını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu iki oyun, Ortaçağ ve Rönesans döneminde erkek egemen toplumun kadınları nasıl etkilediğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, Othello ve Venedik Taciri'ni feminist bir bakış açısıyla incelemektir. Ayrıca bu tez, bu iki oyunun kadın karakterlerinin ataerkil topluma nasıl başkaldırdığını tartışacaktır. Bu tez, genel olarak önceki dönemlerde ve özel olarak Rönesans döneminde kadınların çektiği acıları konu almaktadır. Rönesans döneminde, kadınların kendilerini ispatlamak için erkekler kadar fazla bir şansı olmadığı söylenebilir. Ataerkil toplumda, kadının rolünü ortadan kaldırmak için her türlü baskı uygulanıyordu. Teorik bölüm, Rönesans döneminde kadınların eğitim, iş ve toplumdaki rolleri açısından çektikleri sıkıntılarla ilgili gerçekleri ve ayrıntıları ele alacaktır. Buna ek olarak, bu bölüm, Simone de Beauvoir'ın İkinci Cinsiyet teorisini ve Virginia Woolf'un denemesi Kendine Ait Bir Oda'yı ele alacaktır. Sonraki iki bölüm, Shakespeare'in Othello ve Venedik Taciri oyunlarındaki kadın karakterler Desdemona, Portia ve Jessica'nın rollerini ve onların toplum üzerindeki etkilerini ve onları yalnızca ikinci cinsiyet olarak gören bir toplumda rollerinin ve tepkilerinin nasıl olacağını tartışacak.
This thesis aims to study the concept of patriarchy in Shakespeare's Othello and The Merchant of Venice. These two plays illustrate how the male-dominated society affected women in the Medieval and the Renaissance era. The goal of this study is to analyze Othello and The Merchant of Venice from a feminist perspective. As well as, this thesis will discuss how the female characters of these two plays rebel against the patriarchal society. This thesis talks about the suffering of women in the previous eras in general and in the Renaissance in particular. It can be said that women did not have a strong chance to prove themselves as men did in the Renaissance era. It was practicing all kinds of oppression to abolish the role of women in the patriarchal society. The theoretical chapter will deal with facts and details about the suffering of women in the Renaissance era in terms of education, work, and their role in society. In addition to that, this chapter will deal with the theory of The Second Sex by Simone de Beauvoir and the essay of A Room of One's Own by Virginia Woolf. The next two chapters will discuss the role of female characters Desdemona, Portia, and Jessica in Shakespeare's Othello and The Merchant of Venice and their impact on society and how will their role and reaction be around a society that only sees them as the second gender.

Description

Keywords

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Ataerkil, Feminizm, Othello, English Language and Literature, Rönesans Dönemi, Patriarchal, Feminism, Shakespeare, William, Othello, Renaissance Period, Tiyatro, Shakespeare, William, Tiyatro oyunları, Theatre, Theater plays, Venedik Taciri, Merchant of Venice

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

96