Polyporus Squamosus Mantar Özütünün Antioksidan Enzimler Üzerinde Etkisi

dc.contributor.advisor İşgör, Sultan Belgin
dc.contributor.author Zaed, Ahmed Ammar Ayad Bın
dc.contributor.other Chemical Engineering
dc.contributor.other 06. School Of Engineering
dc.contributor.other 01. Atılım University
dc.date.accessioned 2024-07-07T12:42:21Z
dc.date.available 2024-07-07T12:42:21Z
dc.date.issued 2018
dc.description.abstract Doğal antioksidan kaynakları bulmak için son zamanlarda artarak oluşan bir ilgi mantarlar üzerinde geniş kapsamda çalışmaların yapılmasına yol açmıştır. Bu çalışmada Polyporus squamosus mantar özütünün toplam fenol ve flavonoid içerikleri incelenmiştir. Sonra radikal süpürücü etkisi DPPH serbest radikali kullanarak test edilmiştir ve son olarak Polyporus squamosus mantarın etkisi Katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve Glutathione-S-transferaz (GST) enzimleri üzerinde test edilmiştir. Bu çalışma da, soğuk su, sıcak su, metanol ve etanol kullanarak dört farklı mantar özütü hazırlanmıştır. Soğuk su özütünün en yüksek toplam fenol ve flavonoid içeriğine sahip olduğu saptanmıştır (sırasıyla 223,60 µg GAE/ml ve 61,25 µg KE/ml). Bu nedenle bir sonraki deneyler için soğuk su özütü kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, mantar özütünün radikal süpürücü etkisi gallik asit ve quersetin standartları kullanarak %35 ve IC50 değeri 20,55 g/l olarak nispeten düşüktür. Polyporus squamosus özütün antioksidan özellikleri değerlendirmek için, KAT, SOD, GST enzimleri üzerindeki etkinliği incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki kontrole göre Polyporus squamosus mantarının soğuk su özütü KAT üzerinde % 60 aktivasyon göstermiş ve IC50 değeri ise 2,810 g/l olarak hesaplanmıştır. SOD enzimi üzerinde % 95 oranda aktivasyon gösteren mantarın IC50 değeri de 11,94 g/l olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada Polyporus squamosus mantarının GST üzerine hemen hemen hiç etkisi olamadığı ve kontrole göre ancak % 7.2 ve IC50 değerinde 1.089 g/l olarak bir inhibasyon yaptığı bulunmuştur.
dc.description.abstract Recently, an increasing interest in searching natural antioxidant sources has led to extensive studies on mushrooms. In this study, Polyporus squamosus was examined for determination of its total phenolic and flavonoid contents. The free radical scavenging property was then evaluated by DPPH assay and finally the effect of Polyporus squamousus was tested on catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione- S-transferase (GST). In this study, four different mushroom extracts have been prepared using cold water, hot water, methanol, and ethanol. It was observed that cold water extract resulted in the highest contents of total phenolic and flavonoid (as 223.60 µg GAE /ml and 61.25 µg QE /ml respectively), Therefore, the cold water extract was used for further experiments. Based on the results obtained, it was found that DPPH radical scavenging capacity of mushroom extract is relatively low with 35% and IC50 value was 20.55 g/l with respect to quercetin and gallic acid as standards. In order to evaluate the antioxidant property of Polyporus squamosus extract, its effect on catalase, superoxide dismutase and glutathione-S-transferase was observed. It was found that the cold water extract of Poluporus squamosus had about 60% activation on catalase with respect to control and IC50 value of 2.810 g/l and surprisingly it had an activation effect as high as 95% and IC50 value was 11.94 g/l on SOD but nearly no effect on inhibition of GST with the inhibitory percent with respect to control found to be just around 7.2% and IC50 value was 1.089 g/l. en
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/4644
dc.language.iso en
dc.subject Biyokimya
dc.subject Biochemistry en_US
dc.title Polyporus Squamosus Mantar Özütünün Antioksidan Enzimler Üzerinde Etkisi
dc.title The Effect of Polyporus Squamosus Mushroom Extract on Antioxidant Enzymes en_US
dc.type Master Thesis
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional İşgör, Sultan Belgin
gdc.coar.type text::thesis::master thesis
gdc.description.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
gdc.description.endpage 57
gdc.description.startpage 0
gdc.identifier.yoktezid 540274
relation.isAuthorOfPublication 8b4f43cd-ab34-4c90-b940-b1cddf5df5ad
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8b4f43cd-ab34-4c90-b940-b1cddf5df5ad
relation.isOrgUnitOfPublication bebae599-17cc-4f0b-997b-a4164a19b94b
relation.isOrgUnitOfPublication 4abda634-67fd-417f-bee6-59c29fc99997
relation.isOrgUnitOfPublication 50be38c5-40c4-4d5f-b8e6-463e9514c6dd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery bebae599-17cc-4f0b-997b-a4164a19b94b

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
540274 The effect of polyporus squamosus mushroom extract on antioxidant enzymes.pdf
Size:
916.17 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections