Polyporus Squamosus Mantar Özütünün Antioksidan Enzimler Üzerinde Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Chemical Engineering
(2010)
Established in 2010, and aiming to train the students with the capacity to meet the demands of the 21st Century, the Chemical Engineering Department provides a sound chemistry background through intense coursework and laboratory practices, along with fundamental courses such as Physics and Mathematics within the freshman and sophomore years, following preparatory English courses.In the final two years of the program, engineering courses are offered with laboratory practice and state-of-the-art simulation programs, combining theory with practice.

Journal Issue

Events

Abstract

Doğal antioksidan kaynakları bulmak için son zamanlarda artarak oluşan bir ilgi mantarlar üzerinde geniş kapsamda çalışmaların yapılmasına yol açmıştır. Bu çalışmada Polyporus squamosus mantar özütünün toplam fenol ve flavonoid içerikleri incelenmiştir. Sonra radikal süpürücü etkisi DPPH serbest radikali kullanarak test edilmiştir ve son olarak Polyporus squamosus mantarın etkisi Katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve Glutathione-S-transferaz (GST) enzimleri üzerinde test edilmiştir. Bu çalışma da, soğuk su, sıcak su, metanol ve etanol kullanarak dört farklı mantar özütü hazırlanmıştır. Soğuk su özütünün en yüksek toplam fenol ve flavonoid içeriğine sahip olduğu saptanmıştır (sırasıyla 223,60 µg GAE/ml ve 61,25 µg KE/ml). Bu nedenle bir sonraki deneyler için soğuk su özütü kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, mantar özütünün radikal süpürücü etkisi gallik asit ve quersetin standartları kullanarak %35 ve IC50 değeri 20,55 g/l olarak nispeten düşüktür. Polyporus squamosus özütün antioksidan özellikleri değerlendirmek için, KAT, SOD, GST enzimleri üzerindeki etkinliği incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki kontrole göre Polyporus squamosus mantarının soğuk su özütü KAT üzerinde % 60 aktivasyon göstermiş ve IC50 değeri ise 2,810 g/l olarak hesaplanmıştır. SOD enzimi üzerinde % 95 oranda aktivasyon gösteren mantarın IC50 değeri de 11,94 g/l olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada Polyporus squamosus mantarının GST üzerine hemen hemen hiç etkisi olamadığı ve kontrole göre ancak % 7.2 ve IC50 değerinde 1.089 g/l olarak bir inhibasyon yaptığı bulunmuştur.
Recently, an increasing interest in searching natural antioxidant sources has led to extensive studies on mushrooms. In this study, Polyporus squamosus was examined for determination of its total phenolic and flavonoid contents. The free radical scavenging property was then evaluated by DPPH assay and finally the effect of Polyporus squamousus was tested on catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione- S-transferase (GST). In this study, four different mushroom extracts have been prepared using cold water, hot water, methanol, and ethanol. It was observed that cold water extract resulted in the highest contents of total phenolic and flavonoid (as 223.60 µg GAE /ml and 61.25 µg QE /ml respectively), Therefore, the cold water extract was used for further experiments. Based on the results obtained, it was found that DPPH radical scavenging capacity of mushroom extract is relatively low with 35% and IC50 value was 20.55 g/l with respect to quercetin and gallic acid as standards. In order to evaluate the antioxidant property of Polyporus squamosus extract, its effect on catalase, superoxide dismutase and glutathione-S-transferase was observed. It was found that the cold water extract of Poluporus squamosus had about 60% activation on catalase with respect to control and IC50 value of 2.810 g/l and surprisingly it had an activation effect as high as 95% and IC50 value was 11.94 g/l on SOD but nearly no effect on inhibition of GST with the inhibitory percent with respect to control found to be just around 7.2% and IC50 value was 1.089 g/l.

Description

Keywords

Biyokimya, Biochemistry

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

57

Collections