Arpacı, Tamer

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Arpaci,T.
Arpacı, Tamer
Tamer, Arpacı
A.,Tamer
A., Tamer
Tamer, Arpaci
T.,Arpacı
T.,Arpaci
Arpaci, Tamer
Arpacı,T.
T., Arpaci
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

4

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Master Thesis
    Ankara'daki üniversitelerin pazarlama stratejileri
    (2006) Arpacı, Tamer; Arpacı, Tamer; Department of Business
    ÖZET Üniversiteler, geleceğin bilgi ve erdem sahibi kişilerini yetiştirmeyi amaçlayan, seçtikleri alanda uzmanlaşmalarını ve bir dünya görüşüne sahip olmalarını hedefleyen eğitim kurumlarıdır. Buradan mezun olan adaylar, iş hayatında istediklere yerlere gelebilmeleri için edindikleri bilgi ve becerileri alanlarında uygulama yetisi ile kendilerini kanıtlamaya ve üniversitelerini temsil etmeye çalışacaklardır. Sektörde, bir zamanlar okumuş oldukları üniversitenin ismini pek çok defa telaffuz edeceklerdir. Dolayısıyla bir süre sonra aldıkları eğitim ve öğretimin kalitesi ortaya çıkacak ve arkadan gelen adaylar için bir referans niteliği taşıyacaktır. Beklediklerini alamayan mezunlar, gerek gösterdikleri performans ile gerek memnuniyetsizliklerini dile getirerek çevreye üniversiteleri hakkında iyi izlenimler bırakmayacaklardır. Bunun sonucunda da üniversite adayları, seçme haklarını kullanırlarken, iyi izlenim bırakmış üniversiteleri seçmek isteyeceklerdir. Bu da rekabet ortamını doğuracaktır. Bütün bu süreç zaten yıllardır varolan bir sürecin kısa bir tarihi niteliğinde olup, neden pazarlamanın bu kadar önem taşıdığını bize sorgulatır. Bu tezin amacı da, pazarlamanın her alanda karşımıza çıktığını ve uygulandığı taktirde örgütlere pek çok şey kazandırdığını göstermektir. Tezin giriş bölümünde yükseköğretimle ilgili genel bir bilgi verilmiş ve görülen değişimler aktarılmıştır. Tezin araştırma metodolojisi de bu bölümde yer almaktadır. Tezin ikinci bölümünde, üniversite kavramının nasıl ortaya çıktığı, kısa bir tarihçesi, dünyada ve Türkiye'deki durumu hakkında bilgi sunulmaktadır. Ankara'daki üniversitelerin kısa tanıtımı ile yüksek öğretimin geçirdiği yasal evreler anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde, pazarlamanın tanımı, yararları, stratejinin ne anlama geldiği, üniversitelerin neler yapması gerektiği, stratejik planlamanın evreleri, içsel pazarlama kavramı, kar amacı gütmeyen örgütlerin pazarlama anlayışları, pazarlama karması elemanlarının tanıtılması, pazar bölümlendirmesi gibi literatürdeki kavramlar anlatılmış ve üniversitelere dayanan örnekler sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise Ankara'daki üniversitelere uygulanan araştırma yer almaktadır. Burada, Ankara'daki üniversitelerin herbirinin pazarlamaya bakış açıları ve varsa stratejileri ortaya konmuştur. Ayrıca üniversite personeline yapılan bir anket çalışması ile personelin bu konudaki bilgisi ölçülmüş, yönetim ve personel arasında bir iletişim ve bilgi eksikliğinin var olup olmadığı test edilmiştir. Son bölümde araştırmanın sonuçları ve öneriler betimsel olarak sunulmuştur.
  • Master Thesis
    Küçük ve orta ölçekli işletmeler için yeni bir pazarlama anlayışı: Gerilla pazarlama
    (2011) Arpacı, Tamer; Arpacı, Tamer; Department of Business
    Gerilla pazarlama, kullandığı sıra dışı yöntemlerle müşterilerinin yaşam alanına girerek düşük pazarlama yatırımlarıyla hedef kitlenin dikkatini çekmeyi başaran bir stratejiler bütününü ifade eder. Gerilla pazarlama uygulamaları, müşteriyi etkileyebilmek amaçlı, rakibin kolaylıkla taklit edemeyeceği işletmenin yaratıcı, şaşırtıcı bütünleşik pazarlama iletişimi stratejileri üzerine kurulmaktadır. Gerilla pazarlama stratejileriyle işletme, müşteri zihninde yakalamak istediği pazar konumu itibariyle, beklenmedik metotlarla hedef kitlenin tutumlarını değiştirmeye çalışmaktadır. Gerilla pazarlaması, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için günümüzün artan rekabet ortamında güçlerini artırabilmek için kullanabilecekleri önemli bir pazarlama tekniğidir. Gerilla pazarlamasında hedef, piyasaya yakın, dinamik, tüketici ihtiyaçlarına duyarlı, güçlendirilmiş ve yetkilendirilmiş bir pazarlama yönetimi oluşturmaktır.Bu tez çalışmasında gerilla pazarlama kavramı tartışılmaya çalışılacak, küçük ve orta ölçekli işletmelerde gerilla pazarlama uygulamalarının etkinliği anket yöntemiyle tespit edilmeye çalışılacaktır.
  • Master Thesis
    E-ticaret ve Türkiye'deki durumu
    (2010) Arpacı, Tamer; Arpacı, Tamer; Department of Business
    Türkiye'de Internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber Internet'ten alışveriş yapan kullanıcı sayısı da giderek artmaktadır. Internet üzerinden alışverişe duyulan yoğun ilgi İnternette pazarlamanın çeşitlenmesine sebep olmuştur. Geleneksel pazarlama yöntemleri ile ulaşılamayacak kadar çok tüketiciye Internet üzerinden kolayca ulaşılabilmesi tüketicilerin de Internete taşınmasına sebep olmuştur. Elektronik ticaret türleri içerisinde doğrudan bireysel kullanıcıyı hedefleyen tüketiciden tüketiciye C2C(Consumer to Consumer) e-ticaret siteleri büyük bir potansiyel yakalamıştır. Ebay ile küresel bağlamda yoğun ilgi gören e-ticaret Türkiye'de etkisini GittiGidiyor ile göstermiştir. Bu çalışmada Internet'te pazarlama açısından elektronik ticaret siteleri incelenmiştir. Türkiye'de elektronik ticaret siteleri kullanıcılarının sayısı arttıkça, tüketicilerin siteler hakkındaki tutumlarının farklı boyutları daha kolay incelenebilecektir. Türkiye'de henüz 9 yıllık bir geçmişi olan elektronik ticareti tüketicilerin çoğunun yakın zamanda keşfettikleri ve yeni yeni tanımaya başladıkları düşünülürse, zaman içerisinde sistem daha iyi tanınacaktır, benimsenecektir.
  • Master Thesis
    Dünyada ve Türkiye'de e-ticaret: Tüketicilerin internet üzerinden alışveriş alışkanlıkları üzerine bir uygulama
    (2012) Arpacı, Tamer; Arpacı, Tamer; Department of Business
    Günümüzün ticari koşullarında e-ticaret sunduğu kolaylık ve imkanlardan dolayı, taraflarına ulusal ve uluslar arası pazarlarda çok daha geniş bir alanda, faaliyet gösterme imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle, dünya ticaretinde elektronik ticaretin önemi de, payı da giderek artmaktadır. Türkiye'de ise e-ticarette bir takım altyapı sorunları olsa da her geçen yıl internet üzerinden alışveriş yapılma oranı, e-ticaret yapan işletme sayısı ve toplam e-ticaret gelirleri bir önceki yıla göre artış göstermektedir. Buna bağlı olarak da e-ticaretin Türkiye'de giderek büyümeye devam ettiği söylenebilir.Bu çalışmada internet üzerinden alışverişin, yani e-ticaret kavramının dünden bugüne, dünyada ve Türkiye' de gelişim süreci incelemiş, e-ticaretin gerçekleşmesini sağlayan iç ve dış faktörler üzerinde durulmuş ve e-ticaretin günümüzdeki potansiyeline dikkat çekilmiştir.Çalışmanın ampirik (uygulama) bölümünde anket yöntemi kullanılmış ve 310 kişilik bir örnekleme ulaşılarak katılımcıların internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırmada yer alan hipotezler SPSS Ki-Kare ve Lojistik Regresyon yöntemleri ile sınanmıştır. Yapılan analizler sonucunda gelir ve eğitimin internet üzerinden alışverişe doğrudan etkisi olduğu, buna karşın yaş faktörünün anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : İnternet , İnternet üzerinden alışveriş , E-ticaret , E-tüketici , Tüketici Davranışı