Tosun, Burcu

Loading...
Profile Picture
Name Variants
T., Burcu
Burcu, Tosun
T.,Burcu
B., Tosun
Tosun,B.
Tosun, Burcu
B.,Tosun
Job Title
Doktor Öğretim Üyesi
Email Address
burcu.tosun@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

7

Articles

7

Citation Count

6

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Article
    Citation Count: 1
    Psikolojik Güvenlik İkliminin İş Tatminine Etkisinde İş Biçimlendirmenin Rolü
    (2023) Tosun, Burcu; Günerkibaroglu, Gamze; Business
    İş dünyasının hızla değişen dinamik çevresel etkenleri nedeniyle, çalışanların güvenli ve istikrarlı bir ortamdan güç alarak, proaktif tutum ve davranışları örgütlerin hayatta kalabilmesi için elzem hale gelmiştir. Psikolojik güvenlik algısı, bireylerin ve iş gruplarının etkileşimlerini artıran ve fikirlerin değişim veya etkileşimine ön ayak olan kaynakların eşit olmayan bir şekilde dağıtılması endişelerini azaltarak, çalışanların psikolojik sağlığına katkıda bulunmaktadır. Psikolojik güvenlik iklimi bireylerin getirilerini en üst düzeye çıkarma veya olası kayıplarını en aza indirme şanslarını yükselten ve dolayısıyla iş tatminlerini arttıran bir çalışma ortamı sunabilmektedir. Uygun kaynaklara sahip bir ortam olmadığında, insanlar proaktif eylemlerde bulunma motivasyonundan yoksun kalmaktadırlar. Bu çalışma, iş talepleri-kaynakları teorisinden yola çıkarak, psikolojik güvenliğin iş tatminine etkisinde iş biçimlendirmenin aracı rolüne odaklanmaktadır. Ankara’da rulman üretimi yapan firmalarda çalışan 397 katılımcıdan alınan verilerin analiz sonuçlarına göre, psikolojik güvenliğin iş tatmini ve iş biçimlendirmeyi aynı yönde etkilediği görülmektedir. Ayrıca çalışma iş biçimlendirmenin iş tatmini pozitif yönde etkilediği göstermiştir. Bunlara ilave olarak çalışmanın temel sorusu olan iş biçimlendirmenin psikolojik güvenlik ile iş tatmini arasındaki aracı rolü de doğrulanmıştır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Güven Köprüleri Kurmak: Mavi ve Beyaz Yakalı İşgücünde Sosyal Zayıflatmanın İş Biçimlendirme Üzerindeki Etkisinde Güvenin Aracılık Etkisi
    (2023) Tosun, Burcu; Tosun, Burcu; Business
    Bu çalışma, dinamik ve değişken çevresel koşullar içinde organizasyonların hayatta kalması için vazgeçilmez olarak kabul edilen iş biçimlendirme üzerindeki sosyal zayıflatmanın etkisini ve bu etkide örgütsel güvenin rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma bu etkileşimlerin mavi ve beyaz yakalı personel üzerindeki etkilerinde potansiyel farklılıklara odaklanmaktadır. Ampirik veriler, Türkiye sivil havacılık sektörünün en üst düzeyinde yer alan beş şirketin toplam 416 mavi ve beyaz yakalı çalışanından toplanmıştır. Veri seti Smart PLS 4 ve IBM SPSS 26 kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, örgütsel güvenin, sosyal zayıflatma ile iş biçimlendirme arasındaki ilişkide aracılık rolü üstlendiğini sergilemektedir. Aracılık etkisi mavi yakalı personel arasında kısmi, beyaz yakalı çalışanlar arasında ise tam aracılık etkisi göstermektedir. Temel bulgularının ötesinde, bu çalışma iş biçimlendirmeye ve örgütsel güvene dair olumsuz ve sapkın davranışların yol açtığı sonuçların anlaşılmasında bilimsel bir bakış açısı sunmaktadır. Ayrıca, iş biçimlendirmeye ve örgütsel güvene sosyal zayıflatmanın etkisini mavi ve beyaz yakalı çalışanlar çerçevesinde ele alarak mevcut literature katkıda bulunmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    THE ROLE OF ORGANIZATIONAL TRUST ON THE RELATIONSHIP BETWEEN WORK-LIFE BALANCE AND JOB SATISFACTION
    (2023) Tosun, Burcu; Özkan, Nur; Business
    The most critical and sensitive resource of business organizations is their employees. Therefore, job satisfaction, mental peace and life balance of employees play a major role in the efficiency and performance of an organization. Work-life balance has an essential role in job satisfaction. Work-life conflict occurs when people cannot have enough time and energy on their duties and responsibilities both in their business and private lives. Work-life balance also improves organizational trust which can lead the employees to stronger job satisfaction and enable them to have a sense of belonging. In this study, it is aimed to examine the reflection of work-life balance of employees on their trust in the organization, and the reflection of this trust on their job satisfaction. In this context, both the effect of work-life balance on organizational trust, the effect of organizational trust on job satisfaction and the direct effect of work-life balance on job satisfaction were investigated. In order to test the research model, a survey including the scales of the variables and demographical questions is conducted to the employees of a company operating in the aviation sector in Ankara, Turkey, chosen by the convenience sampling method. The results were statistically analyzed in the SPSS 21 program. The main research question of the study, whether organizational trust has a mediating role in the effect of work-life balance on job satisfaction, was answered by hierarchical regression analysis. The results obtained confirm the hypotheses and the whole research model and reveal that organizational trust has a partial mediating role in the effect of work-life balance on job satisfaction.
  • Article
    Citation Count: 2
    Sport Academics' Awareness and Knowledge of Sustainability in Higher Education in Turkiye
    (Mdpi, 2023) Tosun, Burcu; Tosun, Burcu; Bor, Özgür; Eler, Nebahat; Business; Economics
    It is widely accepted that sport plays a critical role in the achievement of sustainable development goals. The sport colleges, faculties, and universities that have undertaken the role to educate students, future trainers, educators, managers, and academic staff naturally have a significant impact on increasing awareness regarding sustainability issues. Therefore, in this study, the awareness, perception, and knowledge of the academic staff working in sport faculties and the factors affecting them are analyzed. For this purpose, a survey including a total of 19 questions is designed to measure the level of awareness regarding sustainable development, and it is answered by 366 faculty members in all 75 sport faculties in Turkiye. The results of the study point out that the vast majority of sport academics at universities have a common, general understanding of sustainability, but insufficient awareness of sustainable development goals and the relationship between sport and sustainable development. Furthermore, recognition and awareness regarding sustainable development seem to be limited at the institutional level. However, the results also imply that a great majority of the respondents are aware of the importance of sustainability and consider it necessary to improve themselves and their courses accordingly. Therefore, including sustainability issues in the curriculum, increasing awareness in all layers of institutions, and implementing sustainability in the entire higher education system with projects, seminars, and on-campus events are recommended.
  • Article
    Citation Count: 3
    PSİKOLOJİK SERMAYE-İÇ GİRİŞİMCİLİK İLİŞKİSİNDE KİŞİ-ÖRGÜT UYUMUNUN ARACI ROLÜ
    (2020) Tosun, Burcu; Tosun, Burcu; Business
    Bu araştırma; psikolojik sermayenin iç girişimcilik üzerindeki etkisini ve kişi-örgüt uyumunun,psikolojik sermaye ve iç girişimcilik arasındaki aracılık rolünü belirlemek amacıyla, Ankara’daki kamukurumlarında görev yapan 575 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Eldeedilen veriler üzerinde frekans, güvenirlik ve korelasyon analizlerinin yanında doğrulayıcı faktör analiziile yapısal eşitlik modellemesi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, psikolojik sermayenin hem kişiörgüt uyumunu hem de iç girişimciliği pozitif yönde etkilediği ortaya konulmuştur. Ayrıca, psikolojiksermaye ile iç girişimcilik ilişkisinde kişi-örgüt uyumunun aracılık rolü olduğu yönündeki araştırmahipotezi de desteklenmiştir. Araştırma sonuçlarının; literatür çalışmalarına katkı sağlaması ve kamupersonelinin psikolojik sermaye, iç girişimcilik ve kişi-örgüt uyumu düzeyleri hakkında araştırmacılarave uygulayıcılara fikir vermesi hedeflenmiştir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Algılanan Örgütsel Destek ile Algılanan İş Performansı Arasındaki İlişkide İş Tatmininin Aracı Rolü
    (2020) Tosun, Burcu; Business
    Bireylerin çalıştıkları kurumlardan destek aldıklarını hissetmeleri iş tatminlerini arttırmada önemli bir roloynamaktadır (Eisenberger vd., 1997). Sosyal Değişim Teorisi’ne göre (Blau, 1964) belirli koşullar altında, bireyler fayda gördükleri kişi ve örgütlere faydalı olarak karşılık verme çabası içine girmektedirler. Bu teoriyidoğrular şekilde, iş tatmini yüksek olan çalışanların işlerinden duydukları memnuniyetin bir yansıması olarakperformanslarını arttırdıkları yapılan bazı çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur (örn: Judge vd., 2001;Fisher, 2003). Yine Sosyal Değişim Teorisi’nden yola çıkarak, çalıştığı örgüt tarafından desteklendiğine inanançalışanların performans arttırma çabasına girmeleri de beklenmekte ve yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda dabu beklenti doğrulanmaktadır (Örn: Byrne ve Hochwarter, 2008; Riggle vd., 2009). Benzer şekilde, algılananörgütsel destek, çalışanların artan performanslarının örgüt tarafından görüleceği ve ödüllendirileceğine dairinançlarını beslemekte ve bu durum da çalışanları daha çok performans sergilemeye teşvik etmektedir (Guanvd., 2014). Sosyal Değişim Teorisi’nin bakış açısına göre söz konusu üç değişkenin etkieşim içinde olacağıöngörüsünden ve bu değişkenlerin birlikte değerlendirildiği araştırma sayısındaki yetersizlikten de yolaçıkarak, bu çalışma ile literatüre bir katkı ve gelecek çalışmalara bir perspektif sunmak amaçlanmıştır. Bubağlamda yukarıda sıralanan beklenen ilişkilerin yanı sıra, akademik literatürde daha önce yeteri kadardeğerlendirilmemiş olan, algılanan örgütsel destek ile iş performansı arasında iş tatmininin aracılık rolüözellikle araştırılmıştır. Ankara’da özel bir hastanede 253 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen araştırmasonuçlarına göre, algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlubir etkiye sahip olduğu ve aynı zamanda iş tatmininin de algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlubir etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, algılanan örgütsel desteğin algılanan iş performansıüzerindeki etkisinde iş tatminin tam aracı rolüne sahip olduğu da belirlenmiştir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Reducing Turnover Intention through Organizational Trust and Self-Efficacy
    (2023) Tosun, Burcu; Kibaroğlu, Gamze Güner; Business
    Purpose – The aim of this study is to investigate whether there is a decrease in employees' intention to leave their jobs due to organizational trust, and whether employees' self-efficacy plays a role in enhancing or mediating the impact of organizational trust on turnover intention. Design/methodology/approach – This research was carried out with the convenience sampling method model, which is one of the quantitative research methods. To investigate how organizational trust impacts turnover intention and assess the mediating role of self-efficacy in this relationship, a total of 299 completed surveys were gathered from employees in the service sector. These surveys were then subjected to validity and reliability analyses, as well as bootstrapping procedures, using Smart PLS 4 and IBM SPSS 26. Findings – The findings verify the adverse impact of organizational trust on turnover intention. It unveils a noteworthy direct negative correlation between employees' organizational trust and their turnover intention. Furthermore, the results identify self-efficacy as a statistically significant and partially observed mediator between organizational trust and turnover intention. Discussion – By revealing that organizational trust plays a pivotal role in curbing employee turnover intention—an imperative concern for organizations—this study contributes to the existing literature. Furthermore, it sheds light on how employees' self-efficacy enhances this dynamic. Consequently, this research not only enriches scholarly understanding but also offers a valuable perspective for managerial consideration.