Algılanan Örgütsel Destek ile Algılanan İş Performansı Arasındaki İlişkide İş Tatmininin Aracı Rolü

Business
(2002)
We are a department that has been active for 22 years with the goal to determine the structural changes in economy and the problems of general business administration, to develop problem solving skills and to devise modelling techniques that fit our aims. Among our cornerstones are to graduate more students into administrative positions of our institutions, to help them realize their inner potential to be go-getters, to prepare them for the entrance exams for high-tier, well-respected public positions, and to help them participate graduate and doctorate degree programs at ease, nationally or internationally. In this regard, our course curriculum is constantly subject to updates. In addition, we do all in our power to graduate students that stand out, with double-major program opportunities. We make an effort to aid our students in kick-starting their professional life after completing a period of one semester at Private - Public institutions within the framework of our Cooperative Education Program.

Bireylerin çalıştıkları kurumlardan destek aldıklarını hissetmeleri iş tatminlerini arttırmada önemli bir roloynamaktadır (Eisenberger vd., 1997). Sosyal Değişim Teorisi’ne göre (Blau, 1964) belirli koşullar altında, bireyler fayda gördükleri kişi ve örgütlere faydalı olarak karşılık verme çabası içine girmektedirler. Bu teoriyidoğrular şekilde, iş tatmini yüksek olan çalışanların işlerinden duydukları memnuniyetin bir yansıması olarakperformanslarını arttırdıkları yapılan bazı çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur (örn: Judge vd., 2001;Fisher, 2003). Yine Sosyal Değişim Teorisi’nden yola çıkarak, çalıştığı örgüt tarafından desteklendiğine inanançalışanların performans arttırma çabasına girmeleri de beklenmekte ve yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda dabu beklenti doğrulanmaktadır (Örn: Byrne ve Hochwarter, 2008; Riggle vd., 2009). Benzer şekilde, algılananörgütsel destek, çalışanların artan performanslarının örgüt tarafından görüleceği ve ödüllendirileceğine dairinançlarını beslemekte ve bu durum da çalışanları daha çok performans sergilemeye teşvik etmektedir (Guanvd., 2014). Sosyal Değişim Teorisi’nin bakış açısına göre söz konusu üç değişkenin etkieşim içinde olacağıöngörüsünden ve bu değişkenlerin birlikte değerlendirildiği araştırma sayısındaki yetersizlikten de yolaçıkarak, bu çalışma ile literatüre bir katkı ve gelecek çalışmalara bir perspektif sunmak amaçlanmıştır. Bubağlamda yukarıda sıralanan beklenen ilişkilerin yanı sıra, akademik literatürde daha önce yeteri kadardeğerlendirilmemiş olan, algılanan örgütsel destek ile iş performansı arasında iş tatmininin aracılık rolüözellikle araştırılmıştır. Ankara’da özel bir hastanede 253 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen araştırmasonuçlarına göre, algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlubir etkiye sahip olduğu ve aynı zamanda iş tatmininin de algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlubir etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, algılanan örgütsel desteğin algılanan iş performansıüzerindeki etkisinde iş tatminin tam aracı rolüne sahip olduğu da belirlenmiştir.

Turkish Studies - Economics, Finance, Politics