Amınbakhsh, Saman

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Saman, Aminbakhsh
Saman, Amınbakhsh
S., Aminbakhsh
A., Saman
S.,Aminbakhsh
Amınbakhsh,S.
S.,Amınbakhsh
Amınbakhsh, Saman
Aminbakhsh,S.
A.,Saman
Aminbakhsh, Saman
Job Title
Doktor Öğretim Üyesi
Email Address
saman.aminbakhsh@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Master Thesis
    Kaynak kısıtlı projeler için ticari proje yönetimi yazılım paketlerinin kaynak dengeleme etkinlikleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
    (2021) Amınbakhsh, Saman; Amınbakhsh, Saman; Department of Civil Engineering
    Kritik yol yöntemi (KYY) yaygın olarak inşaat yapım projelerinin düzenlenmesinde kullanılmaktadır. KYY kullanılmasının proje yöneticileri için birçok avantajı olmasına rağmen bu yöntem kaynaklar açısından en optimal çözümü sunmamaktadır. Bu sebeple kaynak düzenleme problemini daha iyi bir şekilde çözmek için başka teknikler geliştirilmiştir. Bu tekniklerden biri de Kaynak Dengeleme Problemi'dir (KDP). Bu yöntemin hedefi KYY ile elde edilen sonuçların kaynak çizelgesini en iyi şekilde düzenlemektir. Kaynak dengelenmesi, kullanılan kaynakların (örneğin işgücü, makine ve ekipman) verimli bir şekilde kullanılması, Kaynak kullanımının nispeten sabit bir seviyede tutulması, kaynakların hareketsiz hale getirilmesi ve yeniden harekete geçirilmesi için gereken ek maliyetler en aza indirileceğinden, genel proje maliyetinde bir düşüşe neden olacaktır. Kısıtlı kaynaklarla kaynak dengeleme problemlerinin çözümünde en çok kullanılan ticari proje yönetimi yazılım paketlerinin etkililiğini ve verimliliğini incelemektir. Bu amaçla, Microsoft Project Professional 2019, Primavera P6 Professional 2019 ve Asta Powerproject sürüm 15.0.01.489 olmak üzere üç yazılım paketinin – bu çalışmanın tarihi itibariyle – en son sürümleri incelenmiştir. Uygulanan yazılımın performansı, literatürde bulunan bir dizi problem üzerinden on üç farklı öncelik kuralına göre değerlendirilmiştir. Uygulanan problemler, ağ karmaşıklığı, aktivite numarası ve kaynak tipi numarasının çeşitli bir kombinasyonunu sağlayan 640 örneği içerir. Yazılım tarafından elde edilen sonuçlar, sezgisel bir yöntem olan Seri Planlama Şeması tarafından sağlanan çözümlerle de karşılaştırılmıştır. Kaynak dengeleme sürecinin bulguları, üç yazılım paketinin tümü karşılaştırılabilir sonuçlar sağlamayı başarırken, Primavera en hızlı dengeleme modülü sergilerken Asta PowerProject en iyi çok yönlü performans metodu göstermektedir. Bu çalışma aynı zamanda yukarıda bahsi geçen programlarının kaynak dengeleme amacıyla kullanımının önündeki zorluklara ve pratik engellere ışık tutmaktadır.
  • Master Thesis
    Genel öncüllük ilişkili zaman-maliyet ödünleşim problemi için genetik algoritma tabanlı optimizasyon yöntemi
    (2020) Amınbakhsh, Saman; Amınbakhsh, Saman; Department of Civil Engineering
    Bir projenin süresinin kısaltılarak toplam maliyetin düşürülmesi, bir inşaat projesinin ana hedeflerinden biri olarak düşünülebilir. Daha verimli inşaat tekniklerinin kullanılarak ve inşaat projesini hızlandırarak süre kısaltılabilir. Ek ve / veya daha verimli kaynakların tahsis edilmesiyle süre kısaltılması sağlanabilir. Bununla birlikte proje takviminin hızı, yüksek fiyatlı inşaat tekniklerinin uygulanması nedeniyle, ekstra maliyete neden olacaktır. Ayrıca, zamanın kısaltılması belli bir süreye kadar makul olabilir. Toplam maliyet ve projelerin süresi arasındaki bu denge, işin doğası gereği son derece zorlayıcıyı olup, henüz bununla başa çıkabilecek özelliklere sahip bir planlama yazılım paketi bulunmamaktadır. Bu işlevsellik eksikliği, zaman ve maliyetin çatışan hedefleri arasında bir denge sağlamak için çeşitli araştırmacıları sayısız optimizasyon algoritmasının geliştirilmesine teşvik etmiştir. Büyük bir çabaya rağmen, literatürün büyük çoğunluğu, pratikte sıklıkla dahil edilen çeşitli ilişkilerini göz ardı eder. Bu tezde, inşaat bağlamında zaman-maliyet ödünleşim problemi (TCTP) olarak adlandırılan bu optimizasyon probleminin çözümü için Simüle Tavlama Bazlı Genetik Algoritma önerilmiştir. Önerilen hibrit GA, bulunan çözümlerin kalitesinden ödün vermeden hızlı çözüm sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Önerilen optimizasyon yöntemi TCTP'leri gerçekçi örtüşen aktiviteler ve genel bağımlılık ilişkileriyle çözme yeteneğine sahiptir. Burada önerilen hibrid GA'nın performansı, çokça ve sık kullanılan problemler üzerinde test edilir ve sonuçlar, mevcut çeşitli yöntemlerle karşılaştırılır. Bu algoritmanın pratikliği, modeli büyük ölçekli gerçek durum inşaat projesine oturtarak da doğrulanır. Doğrulamanın bir sonucu olarak, önerilen algoritmanın faydası şudur: hem müşterinin hem de müteahhitin bütçeyi aşmadan projeyi hızlandırmada bu algoritmanın nasıl yardımcı olabileceğini vurgulamaktadır.
  • Master Thesis
    Genel öncüllük ilişkili kesikli zaman-maliyet-kalite ödünleşim problemi için bir meta-sezgisel yöntem
    (2021) Amınbakhsh, Saman; Amınbakhsh, Saman; Department of Civil Engineering
    İnşaat projeleri kesinlikle bir ülkenin ekonomik büyümesine büyük katkı sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilebilir. Uygun çalışma alanları ve kaynakların mobilizasyonu için araçlar (örneğin ofis binaları, hastaneler, okullar, otoyollar) sağlayarak diğer endüstrilerdeki gelişmeleri de kolaylaştırırlar. Eşsiz kamu veya özel teklifler yoluyla, hükümetler ve paydaşlar, bu tür projeler için mümkün olan en kısa sürede ve en iyi kalitede makul fiyatlara ulaşmayı amaçlar. Açıkçası, mevcut teklifleri tartmak ve en uygun kararı bulmak karar vericiler için zorluklar doğurabilir. Bu bağlamda, karar vericilerin çatışan proje hedefleri (yani zaman, maliyet ve kalite) arasında uygun bir denge kurmalarına yardımcı olacak bir aracın oluşturulması zorunludur. Bu amaçla, bu çalışma, proje faaliyetlerinin her biri için mevcut seçenekler arasından en iyi uzlaşma seçeneklerinin seçilmesine yardımcı olan bir yöntem önermektedir. Önerilen yöntem, zaman ve maliyetin yanı sıra kalite boyutunu da denkleme dahil etmek için tasarlanmıştır. Kaliteyi ölçmek için, her bir faaliyetin ağırlıklı önemine ve performansına atıfta bulunan bir değer kullanılır. Önerilen yöntem, potansiyel adaylardan en iyi çözümlerin seçilmesi için hakimiyet kavramını içeren biraz değiştirilmiş bir Genetik Algoritmaya (GA) dayanmaktadır. GA tabanlı yöntem, her bir aktivite için sınırsız sayıda öncelik ilişkisini yönetebilir ve hepsinden önemlisi, her türlü mantıksal ilişkiyi yakalayabilir ve çözebilir. Bu özellik, faaliyetlerin paralelleştirilmesi gerçek yaşam projelerinde yaygın bir uygulama olduğundan, bu araştırmanın pratik alaka düzeyini önemli ölçüde artırır. Planlayıcılar, çeşitli ilişki türlerinden (yani, Başlangıç-Başlangıç, Başlangıç-Bitiş, Bitiş-Başlangıç ve Bitiş-Bitiş) ve gecikme süresi kavramından yararlanarak ağa sıklıkla paralelleştirme getirir. Örtüşen faaliyetler, istenmeyen boşta kalma sürelerini azaltmaya ve projeyi önemli ölçüde hızlandırmaya yardımcı olur. Uygulamayı göstermek ve önerilen modelin etkinliğini değerlendirmek için, ikisi bu tez kapsamında oluşturulan üç farklı Zaman-Maliyet-Kalite (TCQ) değiş tokuş probleminin çözümü için kullanılmıştır. Uygulanan örnekler, sırasıyla mevcut 29-ve 63-etkinlik zaman-maliyet takas problemlerine dayalı olarak burada üretilen daha karmaşık 29-ve 63-aktivite TCQ problemlerine ek olarak literatürden alınan 18 aktivite ile küçük bir kıyaslama TCQ problemini içerir. Elde edilen sonuçlar, hem önerilen modelin etkinliğini hem de planlamacılar tarafından zorlu kararlar alırken kullanılabilme olasılığını ortaya koymaktadır.