Kaynak kısıtlı projeler için ticari proje yönetimi yazılım paketlerinin kaynak dengeleme etkinlikleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Civil Engineering
Civil Engineering Department of Atılım University, this opportunity can be attained by two Master of Science programs (with thesis or non-thesis). These programs are divided into the following subdivisions: 1) Construction Management, 2) Materials of Construction, 3) Geotechnical Engineering, 4) Hydromechanics and Water Resources Engineering, 5) Structural Engineering and Mechanics, and 6) Transportation Engineering. So, you can find among these alternatives, a subdiscipline that focuses on your interests and allows you to work toward your career goals. Civil Engineering Department of Atılım University which has a friendly faculty comprised of members with degrees from renowned international universities, laboratories for both educational and research purposes, and other facilities like computer infrastructure and classrooms well-suited for a good graduate education.

Journal Issue

Abstract

Kritik yol yöntemi (KYY) yaygın olarak inşaat yapım projelerinin düzenlenmesinde kullanılmaktadır. KYY kullanılmasının proje yöneticileri için birçok avantajı olmasına rağmen bu yöntem kaynaklar açısından en optimal çözümü sunmamaktadır. Bu sebeple kaynak düzenleme problemini daha iyi bir şekilde çözmek için başka teknikler geliştirilmiştir. Bu tekniklerden biri de Kaynak Dengeleme Problemi'dir (KDP). Bu yöntemin hedefi KYY ile elde edilen sonuçların kaynak çizelgesini en iyi şekilde düzenlemektir. Kaynak dengelenmesi, kullanılan kaynakların (örneğin işgücü, makine ve ekipman) verimli bir şekilde kullanılması, Kaynak kullanımının nispeten sabit bir seviyede tutulması, kaynakların hareketsiz hale getirilmesi ve yeniden harekete geçirilmesi için gereken ek maliyetler en aza indirileceğinden, genel proje maliyetinde bir düşüşe neden olacaktır. Kısıtlı kaynaklarla kaynak dengeleme problemlerinin çözümünde en çok kullanılan ticari proje yönetimi yazılım paketlerinin etkililiğini ve verimliliğini incelemektir. Bu amaçla, Microsoft Project Professional 2019, Primavera P6 Professional 2019 ve Asta Powerproject sürüm 15.0.01.489 olmak üzere üç yazılım paketinin – bu çalışmanın tarihi itibariyle – en son sürümleri incelenmiştir. Uygulanan yazılımın performansı, literatürde bulunan bir dizi problem üzerinden on üç farklı öncelik kuralına göre değerlendirilmiştir. Uygulanan problemler, ağ karmaşıklığı, aktivite numarası ve kaynak tipi numarasının çeşitli bir kombinasyonunu sağlayan 640 örneği içerir. Yazılım tarafından elde edilen sonuçlar, sezgisel bir yöntem olan Seri Planlama Şeması tarafından sağlanan çözümlerle de karşılaştırılmıştır. Kaynak dengeleme sürecinin bulguları, üç yazılım paketinin tümü karşılaştırılabilir sonuçlar sağlamayı başarırken, Primavera en hızlı dengeleme modülü sergilerken Asta PowerProject en iyi çok yönlü performans metodu göstermektedir. Bu çalışma aynı zamanda yukarıda bahsi geçen programlarının kaynak dengeleme amacıyla kullanımının önündeki zorluklara ve pratik engellere ışık tutmaktadır.
In construction project management the critical path method (CPM) is the most commonly used technique for project scheduling. Although this technique provides many advantages for project managers, it cannot efficiently deal with the allocation of the resources. Therefore, other techniques have been introduced to address resource allocation requirements of the projects. Of these techniques, Resource Leveling aims to minimize the fluctuation in resource usage histograms obtained by CPM without violating the resource constraints, while securing the shortest CPM duration. Resource leveling is vital for effective utilization of project resources (e.g., manpower, machinery, and equipment) as it helps precluding intermittent usage of the resources. Keeping the resource usage at a relatively constant level would result in a decrease in the overall project cost as the additional costs required to demobilize and remobilize the resources will be minimized. The main objective of this study is to analyze effectiveness and efficiency of the most widely used commercial project management software packages in solving resource leveling problems with constrained resources. To this end, the most recent versions – as per the date of this study – of three software packages, namely, Microsoft Project Professional 2019, Primavera P6 Professional 2019, and Asta Powerproject version 15.0.01.489 are examined. The performance of the practiced software are evaluated based on thirteen different priority rules over a set of problem instances available in the literature. The practiced problems include 640 instances providing a diverse combination of network complexity, activity number, and resource type number. Results obtained by the software are also compared with the solutions provided by the Serial Scheduling Scheme – a heuristic method. The findings of the leveling process reveal while all the three software packages manage to provide comparable results, Asta PowerProject transpire to be the all-round best performing method while Primavera sports the fastest leveling module. This study also sheds light on the challenges and practical hurdles to utilization of the aforementioned software for resource leveling purposes.

Description

Keywords

İnşaat Mühendisliği, Kaynak kısıtlı proje programlama, Civil Engineering, Kaynak yönetimi, Resource constrained project programming, Resource management, Kısıtlı kaynak kullanım tekniği, Restricted resource utilization technique

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

168