Yılmaz, Gözde

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Yılmaz, Gözde
Yilmaz, Gozde
Y., Gözde
Gozde, Yilmaz
Y., Gozde
G.,Yilmaz
Yilmaz G.
Yılmaz,G.
Yilmaz,G.
Gözde, Yılmaz
G.,Yılmaz
Yilmaz,Gozde
Y.,Gözde
Y.,Gozde
Yllmaz G.
Gözde Yılmaz
G., Yilmaz
G., Yılmaz
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
gozde.yilmaz@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

58

Articles

21

Citation Count

204

Supervised Theses

20

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 57
  • Master Thesis
    Amerika'nın ulus inşası: Afganistan'ın durumu (2001-2021)
    (2023) Yılmaz, Gözde; Yılmaz, Gözde; International Relations
    Ulus inşası, kriz içerisindeki gelişmekte olan ülkeler için modern bir müdahale türüdür. Ulus inşasının amacı, bir tehdidi onarmak, yenilemek veya yok etmektir. Ulus inşası tutku, kaynak ve benzersiz bir yönetim gerektiren uzun bir süreçtir. Afganistan, 11 Eylül'ün ardından uluslararası toplum için bir endişe haline geldi. Ancak Afganistan, ulus inşası için gündemde değildi; daha çok teröre karşı küresel savaşa odaklanmıştı. Afganistan'ın ulus inşası uluslararası topluma empoze edildi ve bu, sürecin toptan çöküşüne katkıda bulunan kilit unsurlardan biri oldu. Bununla birlikte, ulus inşasının ilk yılları Afganlar arasında umut ve iyimserlik yarattı. Afganistan halkı, diğer ülkelerdekiler gibi barış ve itibar içinde yaşamalıdır. Afganistan halkı sosyal, ekonomik ve siyasi hayatın her alanında ulus inşasının ilk aşamalarını benimsemiştir. Son olarak, Amerika'nın tahammülsüzlüğü, samimiyetsizliği, plansızlığı, sadakatsizliği, Afgan siyasi sisteminin sakatlığı ve Afganistan'ın geleneksel-kabilevi varlıklarının modern çağa aktarılamaması, isyana karşı bölge ülkelerinin tam desteğine rağmen, sürecin feci bir şekilde çökmesine yol açtı. Anahtar Sözcükler: Ulus inşası, Afganistan, Taliban, Terörle Savaş, Uluslararası Toplum
  • Review
    Citation Count: 0
    Democratic Accountability, Political Order and Change: Exploring Accountability Processes in an Era of European Transformation
    (Wiley, 2018) Yılmaz, Gözde; International Relations
    [No Abstract Available]
  • Book
    Citation Count: 0
    Non-Discrimination in Turkey
    (Springer International Publishing, 2022) Yılmaz, Gözde; International Relations
    The book “Non-discrimination in Turkey” focuses on issue areas within the broader non-discrimination framework in Turkey. It looks domestic change in Turkey regarding non-discrimination across time. The book unpacks the principle of non-discrimination and provides analysis in many issue areas like LGBTI rights, disability rights or age discrimination that rely under the framework of non-discrimination. Adopting a comprehensive approach including many areas within non-discrimination, the book will be useful for the students, scholars and researchers of international relations, political science, Middle East and Turkish studies and those interested in human rights. © The Editor(s)(if applicable) and The Author(s), under exclusive license to Springer Nature Switzerland AG 2022.
  • Editorial
    Citation Count: 0
    Exploring the puzzle of minority rights Introduction
    (Routledge, 2017) Yılmaz, Gözde; International Relations
    [No Abstract Available]
  • Article
    Citation Count: 38
    Europeanisation or De-Europeanisation? Media Freedom in Turkey (1999-2015)
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2016) Yılmaz, Gözde; International Relations
    The European Union (EU) has successfully been exercising its transformative power through both its enlargement and its neighbourhood policies for decades. Nonetheless, transformation towards a more European model of governance through Europeanisation is not a linear process, but a differentiated one. Adverse consequences for Europeanisation (i.e. de-Europeanisation) have often been neglected. The case of media freedom in Turkey, with a deteriorating trend across time, exemplifies such an outcome. This article explores media freedom in Turkey in the last decade. It argues that media reforms have been reversed over time in a de-Europeanising trend, with the EU losing its position as a reference point for reforms.
  • Article
    Citation Count: 1
    Europeanization of Turkey and LGBTI Rights
    (Ankara Univ European Union Research Centre, 2020) Yılmaz, Gözde; International Relations
    The European Union (EU) has established an advanced regime for non-discrimination and LGBTI rights have been included within this regime. EU candidate states are expected to be a part of this regime and launch Europeanizing reforms in the area. While, as an EU candidate state, Turkey is not immune from this, LGBTI rights have remained an area without any reform in the 2000s and even an area full with discrimination experiences. This article examines why there emerged no reforms during the increasing Europeanizing reforms in Turkey in the 2000s. The main argument is that the reasons of inertia in LGBTI rights in the 2000s' Turkey are the incapability of the EU for driving reforms and the negative mindset of the AKP regarding LGBTI-related issues.
  • Book Part
    Citation Count: 0
    Conclusion
    (Springer International Publishing, 2022) Yılmaz, Gözde; International Relations
    This book explores non-discrimination in Turkey by dividing the principle into issue areas. It provides a detailed analysis of many areas within the principle of non-discrimination. © The Editor(s)(if applicable) and The Author(s), under exclusive license to Springer Nature Switzerland AG 2022.
  • Article
    Citation Count: 2
    TÜRKİYE’NİN AVRUPALILAŞMASI VE LGBTI HAKLARI
    (2020) Yılmaz, Gözde; International Relations
    Avrupa Birliği (AB) ayrımcılıkla mücadele konusunda gelişmiş biryapıya sahip olmasıyla beraber LGBTI hakları da bu çerçevede ele alınmıştır. AB aday ülkeleri de bu rejimin bir parçası olmaları ve ilgili politika alanlarında reform yapmaları konusunda AB talepleriyle karşılaşmaktadır. Türkiye de bir AB aday ülkesi olarak bu durumdan bağımsız değilken ülkede LGBTI haklarında 2000’ler süresince bir gelişme yaşanmamış ve hatta bu alan ayrımcılığın sıklıkla tecrübe edildiği bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Bu makale 2000’li yıllarda hızını arttıran Avrupalılaşma reformları süresince Türkiye’de LGBTI haklarında herhangi bir gelişme olmadığını ortaya koymakta ve bunun nedenlerini incelemektedir. Makalenin ana argümanı AB’nin bu hassas konudaki etkisizliğinin ve 2000’ler boyunca tek başına iktidar partisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin LGBTI ile ilgili konulardaki olumsuz zihniyet yapısının LGBTI haklarındaki durağanlığın nedeni olduğudur.
  • Master Thesis
    AB yolunda Ukrayna: Avrupa komşuluk politikası ve AB - Ukrayna ilişkileri
    (2015) Yılmaz, Gözde; Yılmaz, Gözde; International Relations
    Avrupa Komşuluk Politikası (European Neighbourhood Policy – ENP), AB'nin 2004 genişlemesi sonrasında ortaya çıkan 'güvenlik' ve 'hazmetme kapasitesi' sorunlarına yönelik çözüm bulmak ve komşuları ile ilişkilerini düzenlemeyi amaçlayan bir politika alanıdır. Ukrayna, AB üyelik perspektifine sahip bir ülke olarak ENP sürecinin en başından beri yer almıştır. Diğer taraftan; 2004 yılında yaşadığı Turuncu Devrim, AB-Ukrayna ilişkilerinde bir dönüm noktası olmuş ve AB-Ukrayna ilişkileri büyük bir ivme kazanmıştır. Fakat devrim sonrası dönemde, Ukrayna'da AB eğilimi bir düşüş yaşamıştır. Diğer taraftan; Ukrayna'nın azalan AB eğilimi, Kasım 2013'de meydana gelen EuroMaidan olaylarıyla, yeniden yükselişe geçmiştir. Bu kapsamda; Turuncu Devrim'den on yıl sonra meydana gelen EuroMaidan olayları, Ukrayna'nın AB yolunda bir kısır döngü yaşadığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; Turuncu Devrim ile AB'yle yakınlaşan Ukrayna'nın devrim sonrası dönemde AB ile ilişkisini ENP kapsamında değerlendirmek ve EuroMaidan olayları da göz önüne alınarak, AB'nin ve ENP başta olmak üzere AB politikalarının Ukrayna üzerindeki etkisi ile AB-Ukrayna ilişkilerinde yaşanan kısır döngünün nedenlerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada; bu kısır döngünün nedenlerinin; AB'nin ENP politikasının Ukrayna'nın istediği üyelik perspektifini sunmaması, ENP'nin yapısal problemleri ile Ukrayna'nın iç dinamikleri ve Rusya olduğu tartışılmıştır. Anahtar Sözcükler Avrupa Birliği, Avrupa Komşuluk Politikası, Ukrayna, Turuncu Devrim, EuroMaidan olayları.
  • Article
    Citation Count: 0
    Minorities and Minority Rights in Europe
    (Ankara Univ European Union Research Centre, 2015) Yılmaz, Gözde; International Relations
    Europe has been the home for various ethnic, linguistic and religious minority groups for decades and it is almost impossible to find an European country with ethnic, linguistic and religious homegeneity. Notably, conflicts in Europe after the Cold War demonstrated the importance of minority issues and minority rights for Europe. In this respect, the European organizations like the European Union or the Council of Europe actively seek to promote minority rights in Europe. Especially through the enlargement of these organizations, the promotion of minority rights widened its sphere in Europe by minority conditions required to be fulfilled by the candidate countries are for membership. However, there is still no minority standard in Europe like the one in human rights. In contrast, minority rights have still been held by sovereign European states rather than through a common platform.