Çetiner, Ertuğrul

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Cetiner, Ertugrul
E., Cetiner
E.,Çetiner
Cetiner,E.
E.,Cetiner
C., Ertugrul
Çetiner, Ertuğrul
C.,Ertugrul
Ertuğrul, Çetiner
Çetiner,E.
Ç.,Ertuğrul
Ertugrul, Cetiner
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

5

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

5

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Master Thesis
    Bankalarda alternatif iş kanallarından internet bankacılığı
    (2004) Çetiner, Ertuğrul; Çetiner, Ertuğrul; Department of Business
    ÖZET Finans kuruluşları dikkatlerini teknolojiye ve teknolojinin beraberinde getirdiği yeniliklere ve değişimlere çevirdiklerinde, geleceğin rekabetçi ortamının temelde farklı olacağını görmektedirler. Her geçen gün gelişen teknoloji ile paralel olarak bu gelişmeden doğrudan ve hızlı bir biçimde etkilenen ticari ortamda finans kuruluşları, rekabet avantajı elde edebilmek için alternatif dağıtım kanallarının ve özellikle de internet kanalının önemini kavramışlardır. Finans kuruluşlarının rekabet stratejileri, sektörü etkileyen tüketici gereksinimleri, internet ve bağıntılı iletişim teknolojileri, bu teknolojileri dağıtım kanalına uyarlayabilme yeteneği ve internet kanalında finans pazarlama çabalarının organizasyonu ve kontrolü internet kanalıyla finans pazarlama yönetiminin temel unsurlarıdır. Finans kuruluşları, pazarda varlıklarını sürdürebilmek ve büyük ölçüde teknolojinin şekillendirdiği dinamik rekabet ortamına ayak uydurabilmek için internet kanalında finans pazarlama faaliyetlerine önem vermeli ve bu konuda dünyadaki gelişmeleri izleyerek kendi uygulamalarını sürekli yeni şartlara uyumlu hale getirmelidirler. Bu çalışmada, finans kuruluşlarının internet kanalıyla yapacakları her türlü finans pazarlama çalışmalarının işletmeye sağlayacağı kazanımlar incelenmiş, sektörde dünya genelinde ki yoğun rekabet ortamına uyum sağlayabilmek için internet kanalının önemi vurgulanarak mevcut modellerden seçilen uygulamalar ve teknikler analiz edilmiştir. Çalışmanın ana amacı, internet kanalıyla finans pazarlama yaklaşımının gerekliliğini açıklamaktır. Bu amaçla, konunun içerdiği teknik altyapının unsurları açıklanmış, daha sonra finans sektörünün başta bankacılık olmak üzere temel branşlarının internet kanalı uygulamaları ele alınmıştır. İnceleme sonucu elde edilen bu bilgilerden hareketle, çalışmada internet kanalı maliyetlerinin diğer kanallarla karşılaştırılması, müşteri ilişkileri ve müşteri tatmini konusunda sunduğu avantajlar, rekabet edebilmek için bu tür uygulamaların gerekliliği ve işletme karlılığına etkileri ortaya konmuştur.
  • Master Thesis
    Turizm sektöründe toplam kalite yönetimi ve Türkiye`deki 5 yıldızlı otellerde uygulamaları
    (2003) Çetiner, Ertuğrul; Çetiner, Ertuğrul; Department of Business
    ÖZET Bu tez turizm sektöründe Toplam Kalite Yönetimi ve Türkiye'de ki beş yıldızlı otellerdeki uygulamalarını incelemektedir. Tezin amacı Toplam Kalite Yönetiminin tüm yönleriyle açıklanması ve Türkiye'de turizm sektöründe ki uygulamaların ne oranda başarılı olduğunun araştırılmasıdır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kalite kavramlarından bahsedilmiş, ikinci bölümde Toplam Kalite Yönetimi anlayışının tarihsel gelişimi, teknikleri anlatılmış ve ISO 9000 standartlarından detaylı bir şekilde bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde turizm sektöründe Toplam Kalite Yönetimi irdelenmiş, konunun daha iyi anlaşılması için turizm sektörünün özelliklerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölüm araştırma bölümüdür. Yapılan araştırmalar sonucunda sektörde Toplam Kalite Yönetimini en iyi uygulayan altı otel seçilmiştir. Bunlar; Ritz-Carlton, Conrad İstanbul, Sheraton Ankara, Bilkent Ankara, Divan Hotel ve Swiss Hoteldir. Beşinci bölümde sonuç ve öneriler verilmektedir. IV
  • Master Thesis
    Muhasebede kullanılan defter ve belgelerin elektronik ortamda izlenmesi
    (2007) Çetiner, Ertuğrul; Çetiner, Ertuğrul; Department of Business
    Bilisim teknolojileri günümüzde is dünyasını ve sosyal hayatımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Muhasebe konusunda ülkemizde muhasebe yazılımları etkin sekilde kullanılmaktadır. Tek düzen muhasebe sistemi için yazılmıs piyasada bir çok muhasebe paket yazılımları bulunmaktadır. Fakat muhasebe islemlerine konu olan defter ve belgelerin 1. ve 2. nüshaları kagıt ortamında iletilmekte ve saklanmaktadır. Defter ve belgelerin 1. ve 2. nüshalarının basılması ve saklanması büyük çaplı belge üreten firmalara büyük bir ekonomik yük getirmektedir. Ülke için ise bu durum her yıl tonlarca kagıt demektir. Ülkemizde yılda 2.000.000 ton'un üzerinde kagıt tüketilmektedir. Bunun azımsanmayacak bir kısmı fatura, irsaliye vb. gibi belgelerin basımında kullanılmaktadır. Bu durum hem ekonomiye bir yük getirmekte hem de çevre yönünden olumsuzluklara neden olmaktadır. Ayrıca kagıt ortamında tutulan belgelerin iletilmesi ve saklanması elektronik ortam çözümlerinden çok daha zor ve masraflıdır. sletmelerin kagıt ortamında belgeleri(örnegin fatura) müsteriye iletmesi ya elden ya da posta yoluyla olmaktadır. Ayrıca isletmelerin defter ve belgeleri belirli bir süre içinde saklamaları ve istendiginde ibraz etmeleri zorunludur. Defter ve belgelerin bir arsiv sisteminde saklanması gerekliligi dogmaktadır. Büyük ölçekli bir firmanın kagıt ortamında 5 senelik defter ve belgeleri saklaması, saklanacak yer ve arsiv takibi açısından çok zor olacaktır. Oysa elektronik ortamda böyle bir sistem çok daha ucuz maliyetle kurulacak ve takibi ve denetimi çok daha kolay olacaktır.
  • Master Thesis
    Alternatif bir finans tekniği olarak faktoring ve Türkiye uygulamasının bir analizi
    (2004) Çetiner, Ertuğrul; Çetiner, Ertuğrul; Department of Business
    ÖZET Yüzyıllardır ticarette sıfır riskle iş yapabilmenin araçlarını geliştirme yönünde önemli ilerlemeler kaydeden finans dünyası, alternatif bir finans yöntemi olarak, kısa vadeli ticari alacakların devri esasına dayanan faktoring işlemini geliştirmiştir. Geçmişi çok eskilere dayanan faktoring, modern şekli ile 20.yüzyıl ortalarında Amerika'da yaygın bir kullanım alanı bulmuş, daha sonra da Avrupa ve Doğu Asya ülkeleri vasıtasıyla yayılmıştır. Bugünkü anlamda modern faktoring iç Pazar ağırlıklı olup, Dünya faktoring cirosunu %94'lük kısmı yurt içi faktoring işlemlerine aittir. 1980'li yılların başındaki yeniden yapılanma ve dışa açılmayla birlikte, ülkemizde ilk faktoring işlemi 1983 yılında yapılmış ve gerek iç gerekse de dış ticaretin finansmanında giderek önem kazanan.geniş bir hizmet paketini içeren, sevk sonrasına ilişkin, alternatif ve esnek bir finanssal ürün olarak Türk malı sistemi içerisindeki yerini almıştır. Faktoring, ülkemizde ilk ortaya çıkışında ihracatın finansmanı için yararlanılacak bir finansman tekniği olarak tanıtılmış ancak uygulama yaygınlaştıkça yurt içi işlemler daha baskın çıkmaya başlamıştır. Türkiye, faktoring işlem hacminin artış temposuyla, Dünyanın dikkat çeken ülkeleri arasında yer almakta olmasına rağmen, faktoring sektörünün yasal ve uygulamaya yönelik bazı sorunları bulunmakta ve faktoring'in finans sektörü içinde geniş bir uygulama alanı bulması, bu sorunların sağlıklı bir şekilde çözülebilmesine bağlı olmaktadır. iv
  • Master Thesis
    5024 sayılı yasa uyarınca Türkiye'de enflasyon muhasebesi ve uygulaması üzerine örnek bir çalışma
    (2004) Çetiner, Ertuğrul; Çetiner, Ertuğrul; Department of Business
    238 ÖZET Fiyatlar genel seviyesinde meydana gelen devamlı bir yükselme şeklinde kendini gösteren enflasyon, bir çok sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlara ana kaynak teşkil ettiği gibi, işletmelerin temel göstergeleri olan mali tabloları da homojen bir yapıdan uzaklaştırarak, anlamsız bir hale getirmektedir. Bu durum ise bir taraftan işletmelerin geleceğe yönelik plan ve program yapmalarını zorlaştırırken diğer taraftan da zahiri kazançlar üzerinden vergi ödemeye neden olmaktadır. Enflasyonun yarattığı olumsuzlukları gidermek ve muhasebenin sunmuş olduğu bilgilerin geçerliliği açısından, enflasyon muhasebesinin uygulanması gerekmektedir. Bu gerçek Maliye Bakanlığını enflasyona karşı genel bir tedbir almaya yönlendirmiş ve bu kapsamda, Vergi Usul Kanunu,Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunun da değişikli yapılması hakkında 5024 sayılı yasa yürürlüğe girmiştir. Bu yasa ile geleneksel muhasebenin hazırlamış olduğu verilerin, genel fiyat düzeyi muhasebesi yöntemine göre düzeltilmesi ve finansal raporların gerçek değerlerle ifade edilmesi sağlanmıştır. Enflasyon muhasebesi uygulamalarının, kanuni bir zorunluluktan çok, işletme faaliyetlerinin gerçek sonuçlarının belirlenmesi bakımından gerekli olduğu inancındayım.