TR-Dizin
Permanent URI for this collectionhttps://ada.atilim.edu.tr/handle/123456789/21
Browse
Browsing TR-Dizin by Subject "Biyoloji"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation Count: 2Characterization of mesenchymal stem cells in mucolipidosis type II (I-cell disease)(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2019) Köse, Sevil; Kaya, Fatima Aerts; Kuşkonmaz, Bülent Barış; Çetinkaya, Duygu Uçkan; Nutrition and DieteticsMucolipidosis type II (ML-II, I-cell disease) is a fatal inherited lysosomal storage disease caused by a deficiency of theenzyme N-acetylglucosamine-1-phosphotransferase. A characteristic skeletal phenotype is one of the many clinical manifestationsof ML-II. Since the mechanisms underlying these skeletal defects in ML-II are not completely understood, we hypothesized that adefect in osteogenic differentiation of ML-II bone marrow mesenchymal stem cells (BM-MSCs) might be responsible for this skeletalphenotype. Here, we assessed and characterized the cellular phenotype of BM-MSCs from a ML-II patient before (BBMT) and afterBM transplantation (ABMT), and we compared the results with BM-MSCs from a carrier and a healthy donor. Morphologically, wedid not observe differences in ML-II BBMT and ABMT or carrier MSCs in terms of size or granularity. Osteogenic differentiation wasnot markedly affected by disease or carrier status. Adipogenic differentiation was increased in BBMT ML-II MSCs, but chondrogenicdifferentiation was decreased in both BBMT and ABMT ML-II MSCs. Immunophenotypically no significant differences were observedbetween the samples. Interestingly, the proliferative capacity of BBMT and ABMT ML-II MSCs was increased in comparison to MSCsfrom age-matched healthy donors. These data suggest that MSCs are not likely to cause the skeletal phenotype observed in ML-II, butthey may contribute to the pathogenesis of ML-II as a result of lysosomal storage-induced pathology.Review Citation Count: 1Çikolata ve Sağlık Beyanları(2018) Merdol, Türkan; Merdol, Türkan Kutluay; Nutrition and DieteticsÇikolata, bileşimindeki kakao oranı ve yapımında kullanılan maddelere göre bitter çikolata, sütlü çikolata vb. olarakadlandırılır. Kakao oranı ile en zengin olan bitter çikolatanın sağlık üzerine etkileri pek çok çalışmada değerlendirilmişancak tutarlı sonuçlar elde edilememiştir. Bazı araştırmalar, kakaonun yararlı etkisinin ancak çiğ tüketimi ile mümkünolabileceğini vurgularken, bazıları bitter çikolatanın yüksek doymuş yağ ve şeker içeriği nedeniyle vücut ağırlığında artışaneden olabileceğine dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, kakao ve çikolata, teobromin ve kafein içeriğinden dolayı, belirginyüksek nabız ile ilişkilendirilmekte, bu nedenle aritmisi olanlarda ve yaşlı hastalarda tüketiminin kısıtlanması gerektiğibelirtilmektedir. Bununla birlikte, çikolatanın olumlu etkileri olduğunu gösteren bir çok çalışma da bulunmaktadır.Bu çalışmalarda, çikolatada bulunan sağlıksız bileşenlere karşılık, olumlu etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğivurgulanmakta, istenmeyen olumsuz etkileri engellemek için uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Buderlemede, çikolata ve sağlık beyanları üzerine yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilmiştir.Article Citation Count: 1Kâr Payı Dağıtımı ve Nakit Akışı Belirsizliği İlişkisi: BIST İmalat Sektörü Firmalarında Bir Uygulama(2018) Dinçergök, Burcu; Pirgaip, Burak; BusinessBu çalışmanın amacı firmaların nakit akışı belirsizliklerinin nakit kâr payı dağıtımtutarına ve olasılığına etkilerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Borsaİstanbul’da (BIST) işlem gören 165 adet imalat sektörü firmasının 2005-2017arasındaki yıllık verileri klasik panel veri ve panel logit veri modelleriyle analize tabitutulmuştur. İlgili modellerde diğer kontrol değişkenleri konuya ilişkin literatürdesıklıkla kullanılan serbest nakit akışları, aktif büyüklüğü, finansal kaldıraç, piyasadeğeri/defter değeri, kârlılık, dağıtılmamış kârlar/toplam özsermaye olarakbelirlenmiştir. Analiz sonuçları, firmaların nakit akışı belirsizliklerinin dağıtılan kârpayı tutarını ve olasılığını olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Buna göre,firmalar nakit akışı belirsizliklerine maruz kaldıklarında nakitlerini kâr payı olarakdağıtmak yerine korumayı tercih etmektedir. Ayrıca, kâr payı dağıtımı ile serbest nakitakışı, aktif büyüklüğü, piyasa değeri/defter değeri, kârlılık, dağıtılmamış kârlar/toplamözsermaye arasında pozitif; finansal kaldıraç arasında ise, negatif ilişki bulunmuştur.