Çikolata ve Sağlık Beyanları

Nutrition and Dietetics
(2017)
Student admission to the Atılım University Department of Nutrition and Dietetics started in 2017. Our Department is the only academic institution to offer undergraduate-level education completely in English in the field of Nutrition and Dietetics in Ankara. The studies of our department may be classified into two main categories; education and research. The current education programs are offered taking into consideration the awareness of the responsibility in offering a degree in Nutrition and Dietetics; by competent instructors in the field, and with an inter-disciplinary approach. Our aim for the future alumni of our undergraduate program is to undertake their responsibilities in the light of their information with a professional insight, and the confidence to constantly update themselves at hospitals, polyclinics, public health centers, ministries, catering institutions, food companies, universities and such where they may be employed in positions such as health care professionals, academicians, researchers, directors or policy makers.

Çikolata, bileşimindeki kakao oranı ve yapımında kullanılan maddelere göre bitter çikolata, sütlü çikolata vb. olarakadlandırılır. Kakao oranı ile en zengin olan bitter çikolatanın sağlık üzerine etkileri pek çok çalışmada değerlendirilmişancak tutarlı sonuçlar elde edilememiştir. Bazı araştırmalar, kakaonun yararlı etkisinin ancak çiğ tüketimi ile mümkünolabileceğini vurgularken, bazıları bitter çikolatanın yüksek doymuş yağ ve şeker içeriği nedeniyle vücut ağırlığında artışaneden olabileceğine dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, kakao ve çikolata, teobromin ve kafein içeriğinden dolayı, belirginyüksek nabız ile ilişkilendirilmekte, bu nedenle aritmisi olanlarda ve yaşlı hastalarda tüketiminin kısıtlanması gerektiğibelirtilmektedir. Bununla birlikte, çikolatanın olumlu etkileri olduğunu gösteren bir çok çalışma da bulunmaktadır.Bu çalışmalarda, çikolatada bulunan sağlıksız bileşenlere karşılık, olumlu etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğivurgulanmakta, istenmeyen olumsuz etkileri engellemek için uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Buderlemede, çikolata ve sağlık beyanları üzerine yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilmiştir.

Biyoloji

Beslenme ve Diyet Dergisi