1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Yitmez, Hatice"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Analysis of Interior Design in Chocolate Museums
    (2024) Yitmez, Hatice; Yakupoğlu, Gizem; Interior Architecture and Environmental Design; 03. School of Fine Arts Design & Architecture; 01. Atılım University
    Çikolata müzelerinde yaratılan iç mekân tasarımları, çikolatayı bir temsil aracı olarak kullanabilmekte, bu durum mekânın tasarımına, farklı sergileme biçimlerine ve çikolatadan üretilen eserlere yansıyabilmektedir. Sergilenen eserler, sanat eserleri ve müzenin mekân kurgusu seçilen temanın temsili olarak planlanabilmekte ve anlamın ürestim sürecine katkıda bulunabilmektedir. Araştırmanın amacı Türkiye'deki çikolata müzelerinde iç mekân tasarımı aracılığı ile oluşturulan temsil biçimlerini anlamak ve mekânda kurgulanan deneyimi analiz etmektir. Buna ek olarak çikolata müze mekânlarının iç mekân tasarımında etkili olan ögelerin ortaya konulması hedeflenmektedir. Türkiye'de dört adet çikolata temalı müze bulunmaktadır. Araştırma kapsamında Pelit Çikolata Müzesi ve Bursa Çikolata Müzesi ziyaret edilerek iç mekân analizleri yapılmıştır. Alan çalışması kapsamında mekân organizasyonu, iç mekân tasarımını oluşturan öğeler ve sergilenen eserler incelenerek oluşturulan temsiller tartışılmaktadır. Temsil sürecinde kullanılan mekânsal öğeler, temsilde üretilen farklı anlamlar ve insanların bu anlamların nasıl yorumladığını anlamak tematik mekânların çalışma biçimlerine yönelik yorumlar yapılabilmesini sağlamaktadır. Araştırma kapsamında alan çalışması yapılan Pelit Çikolata Müzesini ve Bursa Çikolata Müzesini ziyaret eden kişilerin mekânı nasıl deneyimlediğini ve farklı temsillerde ortaya çıkan anlamlara yönelik çıkarımlarını anlamak amacıyla likert ölçeği ile bir ziyaretçi anketi düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye'deki çikolata müzelerinin mekân özellikleri sınıflandırma yapılarak tablolar aracılığıyla aktarılmıştır. Çikolataya farklı formlar verilerek elde edilen üretimlerin, yerel ve evrensel kültüre ait ögeleri kullanarak müze deneyimini şekillendirdiği ve kültür ile ilişkilenen anlamların oluşmasına katkıda bulunduğu anlaşılmıştır.