1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Rashuan, Amal Saad Mohamed"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Daedalea Quercına Mantar Özütünün Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi
    (2016) Rashuan, Amal Saad Mohamed; İşgör, Sultan Belgin; Chemical Engineering; 06. School Of Engineering; 01. Atılım University
    Son yıllarda mantarlar ve mantar özütleri özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı gıda takviyesi olarak önemli bir ilgi odağı olmuşlardır. Mantarlar, diyabetten kansere kadar çok farklı hastalığın tedavisinde önemli rol oynarlar. Tıp tarihi boyunca klinikte etkili olan pek çok ilaç mantarların kimyasal bileşiminden geliştirilmiştir. Bu çalışmada, kuru Daedalea quercina (L) Pers. mantarı methanol, etanol ve su kullanılarak farklı özütleme aşamalarından geçirilerek mantara ait toplam fenol ve flavonoid içerikleri ölçülmüştür. Daedalea quercina (L) mantarının biyolojik hedefler için olası tıbbi potansiyelinin belirlenmesi için mantarın methanol özütünün katalaz, glutatyon-S-Trasferaz ve superoksit dismutaz antioksidan enzimleri üzerine etkinliği incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, en yüksek fenolik içeriği 242g GAE/ml ve flavonoid içeriği de 82,562g QE/ml değerleri olarak mantarın methanol özütünde tespit edilmiştir. Mantara ait, 2-2 difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürücü etki inçelenmiş metanolde özütlenmiş mantarın radikal süpürücü etkiyi %50 oranında inhibe ettiği ve bu inhibisyon için IC50 değeri de 0.081 g/L olarak hesaplanmıştır. Daedalea quercina (L) Pers. mantarının CAT ve GST enzimi üzerine etkileri incelenmiş mantarın maximum inhibisyon etkisi GST için 0.05583g/L, CAT enzimi için 0.1458 g/L IC50 değerlerinde gözlenmiştir. Daedalea quercina mantarının methanol özütü SOD enzim aktivitesini %50 den daha az inhibe etmiş olup anlamlı bir IC50 değeri hesaplanamamıştır.