Browsing by Author "Elmubark, Marwa"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Fomitopsis Pincola Mantar Özütünün Antioksidan Enzimler Aktivitesi Üzerine Etkisi(2017) Elmubark, Marwa; İşgör, Sultan Belgin; Chemical Engineering; 06. School Of Engineering; 01. Atılım UniversityUzun zaman önce, mantarlar ve mantarların özütleri, geniş ölçüde tıbbi amaçlarla ve gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Beslenme olarak, mantarların enerji ve yağ oranı düşüktür, ancak protein, karbonhidrat ve diyet lifinin oranı yüksektir. Mantarlar aynı zamanda biyolojik olarak potansiyel tıbbi değere sahip aktif bileşiklerin önemli bir kaynağıdır. Mantarlarda bulunan biyoaktif ikincil metabolitler, fenolik bileşikler, steroller ve triterpenleri içermektedir. Yapılan farklı çalışmalarda, mantarlar ve izole edilmiş biyoaktif bileşenlerin antitümörler, antioksidan, antiviral, hipokolesterolemi ve hipoglisemik etkiler gibi birçok farmakolojik etkiye sahip oldukları tespit edilmektedir. Günlük diyetimizde mantar veya mantar ürünlerinin kullanılması sağlık yararları sağlayabilmektedir. Bu amaçla, bu çalışmada, Fomitopsis pinicola mantar özütü kullanılmıştır. Fomitopsis pinicola mantar üç farklı çözücü; su, metanol, ve etanol kullanılarak yedi farklı şekilde özetlenmiştir. Fenol ve flavonoid içeriklerinin mantar ve özütlerin antioksidan özelliklerinin belirlenmesinde ikinci savunma rolü oynadıkları bilinmektedir. Bu nedenle hazırlanmış özütlerin toplam fenol ve flavonoid içerikleri tayin edilmiştir. Ayrıca özütlere ait antioksidan potansiyel, temel savunma sisteminde yer alan katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD), ve glutatyonStransferaz (GST) enzimleri ile test edilmiştir. Özütlere ait radikal süpürücü etkiler DPPH (1,1Difenil2pikrilhidrazil) radikali ile çalışmıştır. Bir saat sıcak suda kaynatılarak iki kere tekrar edilen özütleme en yüksek toplam fenolik ve flavonoid içeriği göstererek sırasıyla 658.900μg GAE/ml ve 245.800μg QE/ml değerleri hesaplanmıştır. Enzim çalışmaları bu özüt kullanarak devam etmiştir. Özütün DPPH radikali üzerine süpürücü etkisi çalışması göstermiştir ki, özüt %70 radikal süpürme etkinliğine sahiptir ve bu etki için IC50 değeri 0.272 g/L olarak bulunmuştur. Özütün CAT ve GST enzimler üzere etkinliği çalışması göstermiştir ki mantar özütü CAT aktivitesini %50, GST aktivitesini de %85 oranın da durdurmuştur (sırasıyla IC50 değerleri 1.951×105 g/L ve 0.0860.593g/L) . Mantar özütün SOD enzimi üzerine etkinliğine tespit edilmemiştir (IC50 değeri 0.001 g / L). Anahtar Kelimeler: Fomitopsis pinicola, radikal süpürücü, antioksidan enzimmler, DPPH, Katalaz, Superoksit dismutaz, GlutathioneStransferaz