On Dokuzuncu Yüzyıl Gerçekçi Romanı Üzerine Kültürel Materyalist Bir İnceleme Charles Dickens'ın Great Expectations'ı (büyük Umutlar) ve William Thackeray'nin Vanity Fair'i (gurur Dünyası)

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu tez 19. yüzyılda yazılan William Thackeray'nin Vanity Fair (Gurur Dünyası) ve Charles Dickens'in Great Expectations (Büyük Umutlar) isimli romanlarını Raymond Williams'ın Kültürel Materyalism edebi teorisi açısından incelemektedir. 19. yüzyıl İngilteresi, Sanayi Devrimi'nin etkisiyle büyük değişimlere sahne olmuş ve bu dönem, Viktoryen çağ olarak adlandırılmıştır. Bu değişim, teknoloji, tıp, eğitim, sosyal yaşam gibi birçok alanı derinden etkilemiş; edebiyat da bu dönüşümlerden etkilenmiştir. Toplumdaki bu değişimler, her bir bireye yansımış ve sanayileşmenin kaçınılmaz bir sonucu olarak toplumdaki sınıf ayrımları belirgin biçimde artmıştır. Ayrıca, zengin ile fakir arasındaki uçurum da giderek derinleşmiştir. Edebiyatta meydana gelen en önemli değişimlerden biri, edebi türlerin içinde önemli bir yer edinen roman türünün en popular tür haline gelmesidir. 19. yüzyılda birçok yazar gibi Dickens ve Thackeray da toplumda yaşanan değişimleri ve problemleri 'gerçekçi' bir yöntemle yarattıkları hayali karakterleri kullanarak betimlemişlerdir. Kültürel Materyalistler, toplumda yaşanan problemlerin ve olayların kültürden ayrı tutulamayacağını vurgulamakta ve 19. yüzyıl romanının 'gerçekçi' olması nedeniyle bu metinleri incelemeyi uygun bulurlar çünkü bu metinler dönemi ve dönemde yaşananları gerçekçi bir şekilde yansıtır. Great Expectations bir Bildungsroman örneği olup, ana karakter Pip'in çocukluktan olgunluğuna kadar yaşadıklarını ve bu süreçte sınıf atlayabilmek ve bir beyefendi olabilmek için neleri feda ettiğini anlatmaktadır. Vanity Fair'de ise Thackeray hiciv kullanarak sınıf atlamak ve para kazanmak için insanların ahlaki değerlerden uzaklaşabilmesini eleştirmektedir. Yazarların eserlerindeki gerçekçi anlatım, Ian Watt'ın 'biçimsel gerçekçilik' anlayışına uygun bir şekilde incelenecek ve yazarların yarattığı etkileyici dünyaların, okuyucuya nasıl gerçekçi yöntemlerle aktarıldığı ortaya konacaktır. Eserler, Raymond Williams'ın 'Kültürel Materyalizm' bakış açısıyla ele alınacak ve bu romanlarda, yazarların kültürel materyalist unsurları nasıl vurguladığı ve toplumsal değişimlere nasıl yanıt verdikleri detaylı bir şekilde incelenmektedir.
This thesis examines the realistic novels Vanity Fair by William Thackeray and Great Expectations by Charles Dickens, both written in the 19th century, from the perspective of Raymond Williams's theory of Cultural Materialism. The 19th-century England underwent significant changes with the impact of the Industrial Revolution, defining this period as the Victorian era. These changes deeply affected various areas such as technology, medicine, education, and social life, and literature was not exempt from these transformations. Due to Industrial Revolution, the gap between the rich and the poor widened progressively. One of the most significant changes in literature during this era was the elevation of the novel genre to a prominent position among literary forms. Like many other writers of the 19th century, Dickens and Thackeray depicted societal changes and issues realistically by creating imaginary characters with a realistic narrative. Cultural Materialists argue that problems and events in society cannot be separated from culture. Therefore, they find it appropriate to examine 19th century novels due to their realistic portrayal of the era and its events. Great Expectations serves as an example of a Bildungsroman, narrating the experiences of the protagonist, Pip, from childhood to maturity, exploring the sacrifices made to climb the social ladder and become a gentleman. On the other hand, Vanity Fair employs Thackeray's satire to criticize how individuals can deviate from moral values in their pursuit of social advancement and wealth. The realistic narrative in the works of Dickens and Thackeray will be scrutinized in alignment with Ian Watt's concept of 'formal realism'. This thesis will delve into how the authors realistically convey their captivating worlds to the readers. Examining these novels through Raymond Williams's theory of Cultural Materialism, the study will thoroughly explore how cultural and materialistic elements operate in the authors' works and how they respond to societal changes.

Description

Keywords

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Büyük Umutlar, English Language and Literature, Great Expectations

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

91