Effect of batch and continuous annealing processes on crystallographic texture and formability of an if steel

No Thumbnail Available

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Association for Iron and Steel Technology, AISTECH

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Metallurgical and Materials Engineering
Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin alanı çok geniştir ve temel olarak metaller, seramikler, polimerler ve bu üç malzemenin birlikte oluşturdukları kompozit malzemelerin üretimlerini, şekillendirilmelerini, işlemlerini, karakterizasyonlarını ve kullanımlarındaki davranışlarını kapsar. Yüksek Lisans programımızda amacımız, öğrencilerimizin bu konulardan bir veya birkaçında kapsamlı ve derin bir kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahip olmaları ve bilgiye ulaşma, ulaşılan bilgileri değerlendirme, deney tasarlama, deney sonuçlarını analiz etme ve raporlama yeteneklerini kazanmalarıdır. Web sayfamızda yer alan bilgilerden de görülebileceği gibi modern cihaz ve ekipmanla donatılmış güçlü laboratuvar altyapımız çok farklı konularda araştırma yapılmasını olanaklı kılmaktadır. Yüksek Lisans müfredatımızda Malzemelerin İleri Termodinamiği, Malzeme Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler ve Malzeme-Süreç Seçimi ve Tasarım Problemleri isimli üç zorunlu ders yer almaktadır. Tezli Yüksek Lisans programımız bu zorunlu derslerin yanında zorunlu olan Seminer, Yüksek Lisans Tezi ve dört teknik seçmeli dersten, Tezsiz Yüksek Lisans programımız ise zorunlu olan Bitirme Projesi ve 7 teknik seçmeli dersten oluşmaktadır. Teknik seçmeli dersler tez danışmanının onayı dâhilinde çok sayıdaki teknik seçmeli ders arasından seçilmektedir. Programımıza Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunlarının yanısıra diğer Mühendislik Bölümleri ile Fizik, Kimya vb. bölümlerin mezunları da kabul edilebilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan adayların, her birinin akademik ve profesyonel birikimlerine göre belirlenecek bir bilimsel hazırlık programını tamamlamaları gerekmektedir.

Journal Issue

Abstract

IF (interstit ial free) steels are used in many applicatio ns, specifically in automotive industry due to their excellent formability. This formability behaviour is directly related to the annealing process, which influences both the crystallographic texture and the related "r value". For annealing, two main routes, namely batch and continuous annealing processes, are used in the production of IF-steels. The present study aims at comparing the same grade of IF steels produced via batch and continuous annealing processes. For this purpose, the texture and microstructure analysis were performed by electron backscatter diffraction (EBSD) technique in a scanning electron microscope (SEM). The formability behaviour of the steel sheet was characterized by determining the hardening curve and yield surface. It has been found that all samples show a strong ND fiber; {111}//ND. On the other hand, the drawability and related "r value" of continuously annealed samples were better than batch annealed ones. This behaviour is explained by the ultra-low carbon content, lower yield strength and equiaxial grain structure. © Copyright 2017 MS&T17®.

Description

NACE International

Keywords

Batch annealing, Continuous annealing, Formability, IF steels, Texture analysis

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Scopus Q

Source

Materials Science and Technology Conference and Exhibition 2017, MS and T 2017 -- Materials Science and Technology Conference and Exhibition 2017, MS and T 2017 -- 8 October 2017 through 12 October 2017 -- Pittsburgh -- 132771

Volume

2

Issue

Start Page

1062

End Page

1069

Collections