TDOA-AOA ölçümlerine dayalı basit ve etkin yer tespit yöntemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Electrical & Electronics Engineering
Department of Electrical and Electronics Engineering (EE) offers solid graduate education and research program. Our Department is known for its student-centered and practice-oriented education. We are devoted to provide an exceptional educational experience to our students and prepare them for the highest personal and professional accomplishments. The advanced teaching and research laboratories are designed to educate the future workforce and meet the challenges of current technologies. The faculty's research activities are high voltage, electrical machinery, power systems, signal and image processing and photonics. Our students have exciting opportunities to participate in our department's research projects as well as in various activities sponsored by TUBİTAK, and other professional societies. European Remote Radio Laboratory project, which provides internet-access to our laboratories, has been accomplished under the leadership of our department with contributions from several European institutions.

Journal Issue

Abstract

Bu tez, devam eden bir projede kullanılmak üzere hem Varış Zaman Farkı (VZF) hem de Varış Açısı (VA) ölçümlerini kullanarak sabit bir emitörün (emisyon kaynağının) konumunu tahmin etmek için basit ama etkili bir konumlama yöntemi belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, ilk olarak, VZF ölçümleri yoluyla sabit bir emitörün konumunu tahmin etmek adına kullanılan yöntemler için literatür taraması yapılmıştır. Ardından, emitör konumlaması için hem VZF hem de VA ölçümlerini birlikte kullanan hibrit yöntemler gözden geçirilmiştir. Bu yöntemler arasından bilinen adlarıyla En Küçük Kareler (EKK) yöntemi ve Ağırlıklı En Küçük Kareler (AEKK) yöntemi konumlamada kullanılabilecek basit fakat etkin yöntemler olarak belirlenmiştir. Daha sonra, farklı sensör sayıları ve VZF ölçüm hataları dikkate alınarak çeşitli senaryolar altında bu yöntemlerin doğruluğunu incelemek için benzetimler yapılmıştır. Benzetim sonuçları yardımıyla, tahmin doğruluğu açısından yöntemlerin performansı karşılaştırmalı olarak anazli edilmiştir. Sonuçlar ele alındığında, WLS yönteminin yüksek ölçüm hatası ve çok sayıda sensör altında daha iyi kestirim doğruluğu sağladığı sonucuna varılmıştır.
This thesis is aimed to determine a simple but effective localization method for estimating the position of a stationary emitter by utilizing both Time Difference of Arrival (TDOA) and Angle of Arrival (AOA) measurements to be used an ongoing project. For this purpose, firstly, literature survey is conducted for the methods used to estimate the position of a stationary emitter through the TDOA measurements. Then, hybrid methods that utilize both TDOA and AOA measurements together for emitter localization are reviewed. Among these methods, the simplest but accurate methods are determined, namely Least Squared (LS) method and Weighted Least Squared (WLS) method. Next, simulations are conducted to examine the accuracy of these methods under various simulation scenarios considering the different number of sensors and TDOA measurement errors. With the help of simulation results, the performance of the methods are comparatively assessed in terms of estimation accuracy. From the results, it can be concluded that WLS method provides better accuracy under high measurement error and high number of sensors.

Description

Keywords

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

63