Özgün bir raman spektroskopi sistemi geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Metallurgical and Materials Engineering
Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin alanı çok geniştir ve temel olarak metaller, seramikler, polimerler ve bu üç malzemenin birlikte oluşturdukları kompozit malzemelerin üretimlerini, şekillendirilmelerini, işlemlerini, karakterizasyonlarını ve kullanımlarındaki davranışlarını kapsar. Yüksek Lisans programımızda amacımız, öğrencilerimizin bu konulardan bir veya birkaçında kapsamlı ve derin bir kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahip olmaları ve bilgiye ulaşma, ulaşılan bilgileri değerlendirme, deney tasarlama, deney sonuçlarını analiz etme ve raporlama yeteneklerini kazanmalarıdır. Web sayfamızda yer alan bilgilerden de görülebileceği gibi modern cihaz ve ekipmanla donatılmış güçlü laboratuvar altyapımız çok farklı konularda araştırma yapılmasını olanaklı kılmaktadır. Yüksek Lisans müfredatımızda Malzemelerin İleri Termodinamiği, Malzeme Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler ve Malzeme-Süreç Seçimi ve Tasarım Problemleri isimli üç zorunlu ders yer almaktadır. Tezli Yüksek Lisans programımız bu zorunlu derslerin yanında zorunlu olan Seminer, Yüksek Lisans Tezi ve dört teknik seçmeli dersten, Tezsiz Yüksek Lisans programımız ise zorunlu olan Bitirme Projesi ve 7 teknik seçmeli dersten oluşmaktadır. Teknik seçmeli dersler tez danışmanının onayı dâhilinde çok sayıdaki teknik seçmeli ders arasından seçilmektedir. Programımıza Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunlarının yanısıra diğer Mühendislik Bölümleri ile Fizik, Kimya vb. bölümlerin mezunları da kabul edilebilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan adayların, her birinin akademik ve profesyonel birikimlerine göre belirlenecek bir bilimsel hazırlık programını tamamlamaları gerekmektedir.

Journal Issue

Abstract

Raman spektroskopisi, materyallerle doğrusal olmayan ışık etkileşimini kullanan tahribatsız bir optik ölçüm tekniğidir. Bir numunenin moleküler yapısını ve kimyasal maddelerini spektral imzalarından tanımlamak için kullanılan başlıca spektroskopik tekniklerden biridir. Bu tezde, metalurjik numuneyi incelemek için ev yapımı bir Raman spektrometresi geliştirilmiştir. Sistem standart organik numuneler kullanılarak kalibre edilmiş ve ince film kaplamalarının analizi için kullanılmıştır. Metin boyunca, büyük örneklerin analizinde ve haritalama analizlerinde kullanılabilecek olası tarama tasarım kavramları da tartışılmıştır.
Raman spectroscopy is a non-destructive optical measuring technique using nonlinear light interaction with materials. It is one of the main spectroscopic techniques used to identify the molecular structure and chemical substances of a sample from their spectral signatures. In this thesis, a homemade Raman spectrometer has been constructed for studying metallurgical specimen. The system has been calibrated using standard organic samples and used for analysis of thin film coatings. Throughout the text, possible scanning design concepts were also discussed which might be employed in analysis of large samples and mapping analyses.

Description

Keywords

Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

67