Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde cephe malzemelerinin sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlendirilmesi

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Civil Engineering
(2000)
The Atılım University Department of Civil Engineering was founded in 2000 as a pioneer for the Departments of Civil Engineering among the foundation schools of Ankara. It offers education in English. The Department of Civil Engineering has an academic staff qualified in all areas of the education offered. In addition to a high level of academic learning that benefits from learning opportunities through practice at its seven laboratories, the Department also offers a Cooperative Education program conducted in cooperation with renowned organizations in the construction sector. Accredited by MÜDEK (Association of Evaluation and Accreditation of Engineering Programs) (in 2018), our Department has been granted the longest period of accreditation to ever achieve through the association (six years). The accreditation is recognized by ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education), and other international accreditation boards.

Journal Issue

Abstract

Küresel ısınmanın zararlı sonuçlarının giderek belirginleşmesi sonucunda, sürdürülebilirlik kavramının önemi günden güne artmaya başlamıştır. Sürdürülebilirlik ilkelerinin etkin bir şekilde entegre edilmesi için öncelikle sürdürülebilirliğin ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, bu doğrultuda uygun çözümlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu konudaki mevcut çalışmalara rağmen, olumsuz etkilerin etkin bir şekilde azaltılması için inşaat sektöründe farkındalığın arttırılmasına öncelik verilmesi büyük önem taşımaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, cephe malzemelerinin sürdürülebilirlik kriterlerine göre Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde değerlendirilmesidir. Mevcut literatürün kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve detaylı veri analizi sayesinde bu araştırma, inşaat malzemelerin seçimini etkileyen sürdürülebilirlik faktörlerini belirleme ve cephe malzemelerinin seçimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken kriterleri sunma hedeflerini etkili bir şekilde yerine getirmiştir. Bu doğrultuda, öncelikle literatür taraması yapılarak bina cephelerinde en sık kullanılan malzemeler ve sürdürülebilirlik kriterleri belirlenmiş, daha sonra ise kikare bağımsızlık testi kullanılarak belirlenen bina cephe malzemeleri seçilen bölgelerde belirlenen sürdürülebilirlik kriterlerine göre karşılaştırılmıştır. Test ilk olarak seçilen bölgelerde her bir kritere verilen önemi, daha sonra yaygın olarak kullanılan cephe malzemeleri için bu kriterlere verilen önemi değerlendirmek için kullanılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında sürdürülebilirlik kriterleri ve cephe malzemelerinin seçimi için kapsamlı bir istatistiksel karşılaştırma yapılmıştır.
In light of the apparent harmful consequences of global warming, the importance of sustainability has emerged as a critical concern. In order to effectively integrate sustainability principles, a comprehensive assessment of ecological, economic, and social consequences is imperative to facilitate the development of appropriate solutions. Despite the existing work on this topic, it is crucial to prioritize awareness raising in the construction industry to mitigate these impacts effectively. Therefore, the aim of this study is to evaluate the façade materials in terms of sustainability criteria in Turkey and European Union Countries. In this context, first of all, the most commonly used materials on building façades and sustainability criteria were determined through the literature review, and then the chi-square test of independence was employed to compare the building façade materials according to the sustainability criteria across the selected regions. The test was initially used to assess the importance attributed to each criterion in the selected regions; later, it was used to investigate the importance given to these criteria for commonly used façade materials. Consequently, a thorough statistical contrast has been conducted to compare sustainability criteria and the selection of façade materials between Turkey and European Union countries.

Description

Keywords

İnşaat Mühendisliği, Sürdürülebilirlik, Civil Engineering, Çoklu kriter değerlendirme, Sustainability, Multi criteria evaluation, İstatistiksel değerlendirme, Statistical evaluation

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

201