Sağlıklı Yaşamak İçin Doğru Diyet Planı Uygulamak

No Thumbnail Available

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Herkese Bilim Teknoloji

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Nutrition and Dietetics
(2017)
Student admission to the Atılım University Department of Nutrition and Dietetics started in 2017. Our Department is the only academic institution to offer undergraduate-level education completely in English in the field of Nutrition and Dietetics in Ankara. The studies of our department may be classified into two main categories; education and research. The current education programs are offered taking into consideration the awareness of the responsibility in offering a degree in Nutrition and Dietetics; by competent instructors in the field, and with an inter-disciplinary approach. Our aim for the future alumni of our undergraduate program is to undertake their responsibilities in the light of their information with a professional insight, and the confidence to constantly update themselves at hospitals, polyclinics, public health centers, ministries, catering institutions, food companies, universities and such where they may be employed in positions such as health care professionals, academicians, researchers, directors or policy makers.

Journal Issue

Abstract

Fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal yönden sağlıklı olmak diye tanımlanan genel sağlığı etkileyen önemli bileşenlerden biri “Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme”dir. Günlük beslenmemiz için seçtiğimiz besinlerin tür ve miktarı; o gün ve gelecekte nasıl hissedeceğimizin temel belirleyicileridir. Çok fazla ya da çok az besin tükettiğimizde; hareketlerimizde, düşünce ve duygularımızda değişmeler oluştuğunu farkederiz. Yine yediğimiz içtiğimiz bazı besinlerin, gevşeme, sinirlilik, baş ağrısı, bulantı, gaz oluşumu, ishal, kabızlık, kaşıntı, kızarma, sıcak basması, titreme, kramp, çarpıntı gibi farklı etkiler yarattığını deneyimleriz. Bu etkiler kontrole alınmadığında, ileri yaşlarda obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişebildiği, araştırmalarla gösterilmiştir. Bebeklik döneminden başlayarak yaşlılığa uzanan süreçte yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek, gelişebilecek kronik hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Description

Keywords

nutrition and dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page