Dedektif romanın postmodern yeniden yazılımı: Geleneksel dedektif romanı yapısının John Fowles'ın koleksiyoncu, Peter Ackroyd'un Chatterton ve Kazuo Ishiguro'nun Çocukluğumu Ararken romanlarında yeniden yapılandırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of English Language and Literature
(1997)
Founded in 1997, the Department of English Language and Literature is one of the first Departments of Atılım University. Through the graduate and doctorate degree programs in addition to the undergraduate program, the Department raises students and academicians. At the Department of English Language and Literature, we aim to graduate students who have studied and learned the English language and literature at an advanced level and developed the skill to produce ideas; as well as the ability to do analyses and academic research on literature. In addition to granting our students with the opportunity to develop their backgrounds in general culture, the education that we offer contributes to their interest and knowledge in contemporary and current issues. Accredited for 5 years from February 24th 2019 by FEDEK, our undergraduate program grants our students the opportunity to join Double-Major or Minor programs in Translation and Interpretation, and International Relations. Another option for the students of our Department is the Erasmus Exchange Program.

Journal Issue

Abstract

Dedektif Romanı, savaş, gerilim ve sosyo-ekonomik değişimler nedeniyle toplumda bozulan harmoninin bir şekilde yeniden oluşturabileceğinin habercisi olduğundan Viktorya Döneminden günümüze hala popülerliğini koruyan bir yazın türüdür. Bu tür, değişik yazar ve eleştirmenler tarafından farklı tanımlanmasına rağmen 'bulmaca', 'gerilim' ve 'gizem' gibi anahtar kelimeler tüm tanımların içinde yer alır. Klasik dedektif romanı bir suç ya da gizemle başlar, soruşturma ve araştırma kısmıyla devam eder ve gerçeğin gün yüzüne çıkarılıp gizemin çözülmesiyle ve bir suçlu varsa cezalandırılmasıyla sonlandırılır. Ancak 1950 ve 1960'larda başlayan ve hala devam eden bilimsel, teknolojik, kültürel ve sosyo-ekonomik gelişmeler her alanda olduğu gibi edebiyatta da etkilerini gösterdi. Özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısı ile edebiyata hakim olan postmodern akımın etkileri her edebi türde olduğu gibi dedektif romanında da görüldü. Ortada incelenecek bir suç olmadan insanların bir takım olayların etrafında dönmesi ya da çözüme ulaşmak yerine olayların sonuçsuz kalması ve tabii dedektif rolünün okuyucuya geçmesi bu tür de görülen en belirgin değişimler oldu. Bu tezin amacı aslında dedektif roman türü içerisinde yer almayan üç romanın, dedektif roman türünün değişen özelliklerini ele alarak incelemektir. John Fowles'ın Koleksiyoncu, Peter Ackroyd'un Chatterton ve Kazuo Ishiguro'nun Çocukluğumu Ararken romanlarında gelenekselden günümüze dedektif romanına özgü hangi öğelerin eserlerde örneklendirip hangi öğelerin farklılık gösterdiğine değinilirken postmodernismle anılan metinlerarasıcılık, parodi, parçalanmış zaman ve mekan gibi kavramlar gerçek ve gerçek olmayan arasındaki fikir ayrılığına da bakılacaktır. Tez, amacın belirtildiği kısa bir giriş; hem dedektif romanın tarihsel gelişimini günümüze kadar inceleyen hem de postmodernism ve yapılsalcılık sonrasının anlatıldığı bir teori bölümü, üç romanın incelendiği analiz bölümleri ve sonuç bölümünden oluşur.
Dedective Fiction, which gained its popularity in the Victorian Era, as it has the ability to reestablish the distorted harmony in society due to wars, dissensions and socio-economic, cultural, technological changes in the twentieth century, is still regarded as a popular genre. Although this genre is defined differently by many authors and critics, keywords such as 'puzzle', 'suspense' and 'mystery' are included in all definitions. The traditional detective novel begins with a crime or mystery, which leads to an investigation generally conducted by a detective and ends with a resolution where the mystery is solved and the culprit punished, if there is one. Nevertheless, changes that have taken place in science, technology, culture and socio-economic structures since the 1950s and 1960s, have significant effects in every field, including literature. Especially beginning with the second half of the twentieth century, the changes brought about by postmodernism in the detective fiction genre have become apparent. The most recognisable changes are inconclusive endings with no resolution; eager characters and vain engagement in certain incidents though there is no crime to be investigated, and the reader's newly assigned role i.e. that of the detective. The aim of this dissertation is to explore John Fowles' The Collector, Peter Ackroyd's Chatterton and Kazuo Ishiguro's When We Were Orphans with regard to the changing features of the detective genre. The historical development of the genre will be traced by comparing the structural and thematic affinities and differences in conventional and contemporary detective novels. The analyses of the selected novels will not only dwell on the conventional and postmodern techniques employed in the works but also explore such concepts as parody, fragmentation in time and space, intertextuality and the difference between perception of the real and the unreal. The dissertation consists of an introduction where the aim of the dissertation is set out; a theory chapter which includes of the history of the detective fiction and the literary theories postmodernism and poststructuralism, an analytical part that examines three novels and a conclusion section.

Description

Keywords

Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Ackroyd, Peter, Fowles, John, Western Linguistics and Literature, Ishiguro, Kazuo, English Linguistics and Literature, Ackroyd, Peter, Polisiye romanlar, Fowles, John, Ishiguro, Kazuo, Roman, Detective novels, Novel, İngiliz edebiyatı, English literature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

103