IOT uygulama katmanı protokollerinin performans değerlendirmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Information Systems Engineering
Information Systems is an academic and professional discipline which follows data collection, utilization, storage, distribution, processing and management processes and modern technologies used in this field. Our department implements a pioneering and innovative education program that aims to raise the manpower, able to meet the changing and developing needs and expectations of our country and the world. Our courses on current information technologies especially stand out.

Journal Issue

Abstract

Nesnelerin İnterneti (IoT), bilgi dünyasındaki en yeni teknolojilerden birisidir ve her cihaz artık İnternet üzerinden başkalarıyla iletişim kurmak için akıllı bir cihaz olarak yapılandırılabilir. Bununla birlikte, bu cihazlar genellikle ya düşük bant genişliği ya da güvenilmez ve kesintili kablosuz iletişim protokolleri aracılığıyla bağlanır. IoT, makineler, bireyler ve ikisi arasındaki iletişimi aynı şekilde destekler. IoT uygulamaları yaygınlaştıkça, bu cihazlar arasındaki iletişimi desteklemek için birçok protokol uygulamaya konmuştur. Bu protokoller, uygulama katmanı, ağ katmanı, veri bağlantısı ve fiziksel katmanda çeşitli standartları ortaya koymaktadır. Bundan böyle, IoT dünyasında ilgi çekici bir soru, hangi uygulama katmanı protokolünün hangi amaca daha uygun olduğudur. Bu açıklamalar çerçevesinde, mevcut tezin amacı, özellikleri, mimarisi ve iletim yapısı açısından uygulama katmanı IoT protokollerini inceleyerek performanslarını karşılaştırmak ve kullanıcı uygulama gereksinimlerine bağlı olarak farklı IoT uygulamaları için uygun olanları belirleme konusuna ışık tutmaktır. Karşılaştırma teorik olarak protokollerin özelliklerini teorik düzeyde analiz ederek ve pratik düzeyde bir dizi çalışmaya hazır IoT modülü sağlayan simülasyon platformu IoTIFY kullanılarak yapılmıştır. Simülasyon sonuçlarında kullanılan parametreler bağlantı süresi, mesaj üretme gecikmesi ve paket gönderme gecikmesidir.
The Internet of Things (IoT) is the newest technology in the information world, where each device can now be configured as a smart device to communicate with others over the Internet. However, these devices are often connected by means of either low bandwidth or unreliable and intermittent wireless communication links. IoT supports communications among machines, individuals, and the two in just the same way. As IoT continuously becomes more widely used in the course of time, many protocols have been put in place to support communications among these devices. These protocols are of various standards in the application layer, network layer, data link and the physical layer. Henceforth, a question worthy of interest in the IoT world is which application layer protocol better suits a given purpose. Against this backdrop, the objective of the present thesis is to shed light on the common application layer IoT protocols in terms of their characteristics, architecture and transmission structure to compare their performances and to identify the most suitable ones for implementation in IoT environments depending on different user application requirements. The comparison is done theoretically by analysing the characteristics of protocols at the theoretical level, and by using the simulation platform IoTIFY providing a series of ready-to-run IoT modules at the pratctical level. The parameters used in simulation results are the connection time, the latency of generating message, and the latency of sending packets.

Description

Keywords

Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

102