Mali Teşvikler ile Çalışan Performansı Arasındaki İlişki: İş Tatmini ve Motivasyonun Arabuluculuk Rolü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Public Relations and Advertising
(2000)
The Department of Public Relations and Advertising started its 4-year undergraduate degree program in 2000 under the School of Business. The Department of Public Relations and Advertising offers a program that stresses the skill of analytical thinking for students. The program is based on academic standpoints and supported by practices and new technologies. The department offers the opportunity to take elective courses from its own curriculum, or from other departments, in addition to theoretical and practical courses that complement each other. With a program offered in English, the Department of Public Relations and Advertising has mutual contracts with universities from Spain, the Netherlands and Finland within the scope of the “Erasmus Exchange Program”. In addition, the graduate degree program of “Public Relations and Advertising” under the Graduate School of social Sciences aims to sustain the continuity of undergraduate-level education and training, and to meet the demands of those pursuing to advance academically.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışma, finansal teşvikler ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi, özellikle iş tatmini ve motivasyonun aracı etkilerine odaklanarak araştırmayı amaçlamaktadır. Farklı bir katılımcı örneğinden veri toplamak için enine kesitsel bir anket tasarımı kullanan nicel bir araştırma metodolojisi kullanıldı. Bir Google Forms anketi geliştirildi ve kolayda örnekleme stratejisi ile çeşitli sektörlerde çalışan ve finansal teşvik alan bireylere anket formu dağıtıldı. Çalışmanın bulguları, finansal teşviklerin çalışan performansı üzerinde önemli bir negatif doğrudan etkisi ve çalışan performansı üzerinde önemli bir pozitif toplam etkisi olduğunu ortaya koydu. Bu sonuç, söz konusu değişkenlerin olumlu doğrudan etkisini vurgulayan önceki araştırmaların aksine olabilir. Ancak finansal teşviklerin iş doyumu ve motivasyon üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Analiz, finansal teşvikler ile çalışan performansı arasındaki ilişkide hem iş tatmini hem de motivasyonun aracı rolünü desteklemiştir. Sonuçlar, finansal teşvikler, iş tatmini, motivasyon ve çalışan performansı arasındaki karmaşık dinamikler hakkında fikir vererek mevcut bilgi birikimine katkıda bulunur. Çalışma, sınırlamalarını kabul ediyor ve bu ilişkileri etkileyen altta yatan mekanizmaları ve bağlamsal faktörleri daha fazla araştırmak için gelecekteki araştırmalar için potansiyel yollar öneriyor. İlgili kuruluşlar çalışan yönetimi stratejilerini optimize etmek ve çalışan performanslarını iyileştirmek için bu çalışmadan elde edilen pratik uygulamalardan yararlanabilir.
This research study aims to investigate the relationship between financial incentives and employee performance, with a particular focus on the mediating effects of job satisfaction and motivation. A quantitative research methodology was employed, utilizing a cross-sectional survey design to collect data from a diverse sample of participants. A Google Forms questionnaire was developed and using a convenient sampling strategy, the form was distributed to individuals employed in various industries and organizations who receive financial incentives in Djibouti. The study's findings revealed a significant negative direct effect of financial incentives on employee performance and significant positive total effect on employee performance, in somehow it may contrary the previous research emphasizing their positive direct impact. However, financial incentives were found to have positive effects on job satisfaction and motivation. The analysis supported the mediating roles of both job satisfaction and motivation in the relationship between financial incentives and employee performance. The results contribute to the existing body of knowledge by providing insights into the complex dynamics between financial incentives, job satisfaction, motivation, and employee performance. The study acknowledges its limitations and suggests potential avenues for future research to further explore the underlying mechanisms and contextual factors influencing these relationships. Organizations can benefit from the practical implications derived from this study to optimize their employee management strategies and enhance employee outcomes.

Description

Keywords

İşletme, Business Administration

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

86