Virginia Woolf Un Mrs. Dalloway ve To The Lighthouse Eserlerinde Yabancılaşma Teması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023

Authors

Aktaş, Gülen İpek
Aras, Gökşen

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of English Language and Literature
(1997)
Founded in 1997, the Department of English Language and Literature is one of the first Departments of Atılım University. Through the graduate and doctorate degree programs in addition to the undergraduate program, the Department raises students and academicians. At the Department of English Language and Literature, we aim to graduate students who have studied and learned the English language and literature at an advanced level and developed the skill to produce ideas; as well as the ability to do analyses and academic research on literature. In addition to granting our students with the opportunity to develop their backgrounds in general culture, the education that we offer contributes to their interest and knowledge in contemporary and current issues. Accredited for 5 years from February 24th 2019 by FEDEK, our undergraduate program grants our students the opportunity to join Double-Major or Minor programs in Translation and Interpretation, and International Relations. Another option for the students of our Department is the Erasmus Exchange Program.

Journal Issue

Abstract

Yabancılaşma, topluma karşı empati eksikliği ve ondan soyutlanma duygusu ile karakterize edilen bir kopukluk ve ayrılma durumudur. Modern ve postmodern dünyada, bireyler genellikle kendilerini anlamsız bir varoluş içinde yaşarken bulurlar ve kendi çevrelerinde olmalarına rağmen zaman zaman yabancı gibi hissederler. Bu yabancılaşma deneyimi, hem modern hem de postmodern edebiyatta yaygın bir tema haline gelmiştir. Toplumsal baskılar ve kişisel deneyimlerle boğuşan karakterlerin tasviri yoluyla edebiyat, hayatlarında bir amaç ve tatmin duygusu bulmaya çalışan bu kahramanların karşılaştığı derin psikolojik ve sosyal sıkıntıları araştırır. Bu tez, Virginia Woolf'un en önemli romanlarından ikisi olan Mrs. Dalloway ve To the Lighthouse romanlarında yabancılaşma temasını ve çeşitli tezahürlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezin ilk bölümü, İngiliz modernleşme sürecini ve yabancılaşmanın bir nedeni olarak modernleşmeyi araştırmaktadır. Yabancılaşma çerçevesindeki faktörleri ve sonuçları anlamak için İngiliz modernleşmesinin rolünü incelemektedir. Bu incelemenin amacı, İngiliz modernleşmesi ve yabancılaşma arasındaki ilişkiyi keşfetmek, yabancılaşma kavramını ve edebi eserlerdeki uygulamasını anlamak için kapsamlı bir tanım, tarihsel arka plan ve teorik çerçeve sağlamaktır. Elde edilen bulgular, modernleşme süreci ile bu sürecin baskıcı etkilerinin bireyin belirli türden duygulara, bu durumda yabancılaşmaya kapılmasında nasıl bir rol oynadığı arasındaki bağlantıya işaret etmektedir. Tez, yabancılaşma duygusuna ışık tutmak için sırasıyla Seeman ve Fromm'un görüşlerine odaklanarak yabancılaşmanın kuramsal çerçevesini incelemekte ve iki romanı iki kuram çerçevesinde analiz etmektedir.
Alienation is a state of disconnection and detachment, characterized by a lack of empathy towards society and a sense of isolation from it. In the modern and postmodern world, individuals often find themselves living in a seemingly meaningless existence, feeling like strangers in their own surroundings. This experience of alienation has become a prevalent theme in both modern and postmodern literature. Through the portrayal of characters grappling with societal pressures and personal experiences, literature explores the profound psychological and social troubles faced by these protagonists, who struggle to find a sense of purpose and fulfillment in their lives. This thesis seeks to analyze the theme of alienation and its various manifestations in two significant novels by Virginia Woolf, namely Mrs. Dalloway and To the Lighthouse. The first part of the thesis probes into British modernization process and modernization as a cause of Alienation. It examines British modernization's role, to understand the factors and outcomes, within the frame of alienation. This examination's aim is to explore the relationship between British modernization and alienation, provide a comprehensive definition, historical background, and theoretical framework for understanding the concept of alienation and its application in literary works. The findings indicate the connection between the modernization process and how its oppressive effects have a role in making an individual feel certain types of ways, in this case, alienation. The thesis respectively delves into the theoretical framework of alienation, focusing on the views of Seeman and Fromm, to shed light on the feeling of alienated and analyses the two novels within the frame of two theories.

Description

Keywords

İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

72